Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μάχη με τις φλόγες σε δύο μέτωπα και συνεχείς αναζωπυρώσεις – Νέο μήνυμα από το 112

Σε δύο μέτωπα εξελίσσεται η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη με τους πυροσβέστες να δίνουν «μάχη» με τις φλόγες. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή τους πυροσβέστες είναι οι διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς και οι συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Στάχτη έγινε ιστορική εκκλησία στο Αετοχώρι – Θλιβερές εικόνες

Από το πρωί οι προσπάθειες εντοπίζονται σε ένα μεγάλο μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει ανατολικά του οικισμού Λουτρός, ενώ υπάρχει και εκείνο στην Αγνάντια, το οποίο όμως, είναι διαχειρίσιμο.

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Πύρινη «κόλαση» για δεύτερη ημέρα – Κάηκαν σπίτια σε Πεύκα και Αετοχώρι

Πριν από λίγη ώρα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αναφορές έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα στο Αετοχώρι και στα Πεύκα, αλλά και η εκκλησία Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Αετοχώρι. Η συνολική αποτίμηση των καταστροφών όμως θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Αλεξανδρούπολη φωτιά enikos

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Κέντρο Επιχειρήσεων, θα επιχειρήσουν 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Από επίγειες δυνάμεις συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 48 οχήματα και ισχυρές δυνάμεις του στρατού, της Περιφέρεια και των δήμων και πολλοί εθελοντές.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα αρκετοί πυροσβέστες, μεταξύ των οποίων και ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων νομού Έβρου, πύραρχος Σπυρίδων Κούτρας.

Λόγω της καλύτερης εικόνας στην περιοχή Αγνάντια και Νίψα, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Εγνατία Οδό Κήπων – Αλεξανδρούπολης από το ύψος του κόμβου Αρδανίου μέχρι το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην περιοχή εξακολουθούν να πνέουν ισχυροί άνεμοι που κρατούν πολύ ψηλά τον κίνδυνο και την ανησυχία των επικεφαλής των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στη «μάχη» και ο Στρατός  και η Πολεμική Αεροπορία

Ισχυρές δυνάμεις από τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες μαζί με την πυροσβεστική. Από το ΓΕΕΘΑ, σε πλήρη συνεννόηση και συντονισμό με την Πολιτική Προστασία έχουν διατεθεί ισχυρές επίγειες κι εναέριες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΜΕΣΑ

  • 4 CL-415
  • 1 PZL

ΠΕΖΟΠΟΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

  • 2 ομάδες των 20 ατόμων (σύνολο 40) ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ
  • 2 ομάδες των 10 ατόμων (σύνολο 20) ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ
  • Προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
  • Υδροφόρα Οχήματα
  • Βυτιοφόρα Οχήματα
  • Οχήματα γενικής χρήσεως

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ