Φωτιά στη Θάσο: Σπεύδουν δασοκομάντο – Οι ενδείξεις για εμπρησμό και οι μαρτυρίες για ύποπτο άνδρα με μηχανάκι

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Σκάλα Ποταμιάς στη Θάσο, που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης και πήρε διαστάσεις. Με το πρώτο φως της ημέρας, στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί αυτή την ώρα στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν μέχρι τη δύση του ηλίου να την θέσουν υπό έλεγχο. 

Η φωτιά καίει ένα δάσος, το οποίο είναι συμπαγές, και είναι δύσκολη η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Το πύρινο μέτωπο βρίσκονται κοντά στις κατασκηνώσεις, που είναι κλειστές, ενώ δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

Νωρίτερα σήμερα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του οικισμού στα Κοίνυρα, με τους πολίτες να λαμβάνουν στα κινητά τηλέφωνά τους μήνυμα από το 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από την περιοχή. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Χρήστος Πολίτης εξήγησε ότι το μήνυμα είχε καθαρά και μόνο προληπτικό χαρακτήρα προκειμένου να προστατευτούν κάτοικοι και τουρίστες από τους πυκνούς καπνούς που επικρατούν στην περιοχή και όχι γιατί κινδυνεύει ο οικισμός από την φωτιά.

Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν συνολικά 102 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα, συμπεριλαμβανόμενων των πυροσβεστικών δυνάμεων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 26 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και πέντε οχήματα καθώς και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 43 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα, που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από το λιμάνι της Κεραμωτής.

Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα είναι συντονιστικό. Συνδρομή στην κατάσβεση της πυρκαγιάς παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ελληνικός Στρατός, υδροφόρες και μηχανήματα του δήμου Θάσου.

Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, καθώς στην περιοχή Λεύκη, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είδαν έναν άνδρα με μηχανάκι να κινείται ύποπτα και μόλις έφυγε από το σημείο, ξέσπασε η πυρκαγιά. Η πυροσβεστική τον αναζητά.

Δείτε το βίντεο της ιστοσελίδας thesstoday.gr.

Σπεύδουν δασοκομάντος

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στη Θάσο αναμένεται να φτάσουν σύντομα δασοκομάντο από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και τα Ιωάννινα, καθώς η πρόσβαση στο σημείο όπου καίει η φωτιά είναι δύσκολη. Επίσης, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα ενισχυθούν από άνδρες της ΕΜΑΚ της Αθήνας. Συνδράμει, επίσης, και ο Στρατός με τρία μηχανήματα έργου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και έπειτα από συνεννόηση του δήμου Θάσου με τις ναυτιλιακές εταιρείες, με έκτακτα δρομολόγια έφταναν στο νησί πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς. Χθες το βράδυ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης από πτώση δέντρου και μεταφέρθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, όπου τού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Αισιοδοξία φορέων ότι θα ελεγχθεί η φωτιά

Στο μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους φορείς και τους κατοίκους της Θάσου, ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μπορέσουν μέχρι τη δύση του ηλίου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στην περιοχή Σκάλα Ποταμιάς.

Ο μεγάλος αριθμός εναέριων μέσων που επιχειρεί μέχρι αυτή τη στιγμή (έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα), με συνεχείς ρίψεις νερού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι ενισχύει την αισιοδοξία, ότι η φωτιά θα μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο μέσα στις επόμενες ώρες. Ωστόσο, τα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι μέσα σε δύσβατη δασική περιοχή και οι φλόγες κατευθύνονται προς το Υψάριο, το ψηλότερο βουνό του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξήγησε ότι η φωτιά δεν είναι ορατή από τις κατοικημένες περιοχές και δεν επικρατεί ανησυχία μεταξύ των τουριστών, η καθημερινότητα των οποίων συνεχίζεται κανονικά. Με θλίψη δε επισημαίνει ότι «εδώ στο νησί έχουμε συνηθίσει αυτές τις πυρκαγιές που αποτελούν ένα θλιβερό φαινόμενο» και θυμάται: «Όσοι ζήσαμε τις μεγάλες φωτιές του 1985, του 1989 αλλά και του 2016 δεν μπορούμε παρά να θλιβόμαστε βλέποντας τη δασική ομορφιά του νησιού στις φλόγες. Θεωρώ ότι χάρη στα εναέρια μέσα και αν βοηθήσουν και οι άνεμοι γρήγορα θα μπορέσει να σβηστεί η φωτιά».

φωτιά Θάσος

Την ίδια εικόνα σε ό,τι αφορά τους τουρίστες μεταφέρει και ο οικονομικός επόπτης του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος διατηρεί στο νησί μία από τις μεγαλύτερες και πιο παλαιές ξενοδοχειακές μονάδες. «Από νωρίς το πρωί», ανέφερε ο κ. Μιζτάλης, «έχω επισκεφθεί όλες τις παραλιακές περιοχές: πήγα και στη Σκάλα Ποταμιάς και στα Κοίνυρα. Οι τουρίστες δεν είναι ανήσυχοι και θέλω να διευκρινίσω πως δεν επικρατεί πανικός μεταξύ των παραθεριστών στο νησί. Οι καπνοί από τη φωτιά που καίει δασική έκταση είναι όντως πυκνοί αλλά σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν οικισμοί. Το μήνυμα του 112 ήταν καθαρά προληπτικό ώστε να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα άνθρωποι με ευαισθησίες. Για τον λόγο αυτό και δεν υπήρχε γενική μετακίνηση του πληθυσμού. Τα Κοίνυρα δεν απειλούνται σε καμία περίπτωση και γενικά θέλω να συστήσω ψυχραιμία από όλους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύω πως η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αυτή τη στιγμή καίει μέσα σε μια χαράδρα, η περιοχή είναι όντως δύσβατη και επαναλαμβάνω ότι απαιτείται όλοι να δείξουμε την απαιτούμενη ψυχραιμία».

φωτιά Θάσος

“Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό”

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Καβάλας, Σταύρο Κιβράκη, το θετικό είναι ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα μπορούσαν να κάνουν το έργο της Πυροσβεστικής ακόμη πιο δύσκολο.

«Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή μεγάλες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονται διαρκώς, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός ότι ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα, καθώς η περιοχή που ξέσπασε η φωτιά είναι ορεινή, είναι δύσβατη και τα πεζοπόρα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν εύκολα. Ευελπιστούμε ότι με συντονισμένες προσπάθειες θα καταφέρουμε να τη θέσουμε άμεσα υπό έλεγχο» υπογράμμισε στο GRTimes ο κ. Κιβράκης.

φωτιά Θάσος

Ο τελευταίος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «στο ίδιο σημείο ξέσπασε και πάλι φωτιά πριν από τρεις – τέσσερις ημέρες, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν εντοπίσαμε αλλεπάλληλες εστίες. Φυσικά, αυτό είναι δουλειά του ανακριτικού της Πυροσβεστικής να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το αν πρόκειται για εμπρησμό ή κάτι άλλο, όμως μπορούμε να πούμε αβίαστα, ότι υπάρχουν ενδείξεις, όπως η ώρα που ξέσπασε η φωτιά που δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα καθώς, και το δύσβατο σημείο, όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πεζοπόρα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ