Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινά η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι – 21 κατηγορούμενοι στο εδώλιο

Στις 31 Οκτωβρίου ξεκινά η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, πριν από τέσσερα χρόνια. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας θα καθίσουν 21 κατηγορούμενοι. 

Όπως προκύπτει από το βούλευμα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, στο εδώλιο θα βρεθούν για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσα στους 21 κατηγορούμενους είναι και το πρόσωπο που προκάλεσε την πυρκαγιά, το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπο και με το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της Περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη  και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και τους  χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατηγορουμένων και των μαρτύρων συγγενών των θυμάτων οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια αναμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης για την τιμωρία των υπαιτίων για την άδικη απώλεια των δικών τους ανθρώπων εξαιτίας εγκληματικών αμελειών.

Τραγωδία στο Μάτι: Παρέμβαση στον Άρειο Πάγο

Πριν από μερικές εβδομάδες, συγγενείς των θυμάτων μέσω των δικηγόρων τους Ζωής Κωνσταντοπούλου, Βασίλη Ταουξή και Λουκά Πουρσανίδη κατέθεσαν ενώπιον του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου αναφορά με την οποία ζητείται η παρέμβασή του προκειμένου να διερευνηθεί και η τέλεση του κακουργήματος της έκθεσης κατά συρροή σε βάρος των 103 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, θύματα και συγγενείς θυμάτων.

Αναφέρουν ότι σε αντίθεση με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες και παραπέμπει 21 άτομα μόνο για πλημμελήματα, περιλαμβάνονται στοιχεία που δείχνουν κακουργηματική πράξη τα οποία πρέπει να διερευνηθούν.

«Τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του. Την διάπραξη κακουργήματος έχουν διαγνώσει ήδη αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί, των οποίων όμως οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων. Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ