Φωτιά στη Λέσβο: Μάχη με τις φλόγες – Εκκενώνεται και ο οικισμός “Σταυρός”

Μαίνεται η φωτιά στη Λέσβο, με τις Αρχές να προχωρούν στην εκκένωση κι άλλου οικισμού.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου και έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκκενώνεται προληπτικά και ο οικισμός του Σταυρού. Η κατεύθυνση εκκένωσης είναι προς Πολιχνίτο από τα Βατερά.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους του χωριού Σταυρός Λέσβου ώστε να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Βατερά, λόγω δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στον Σταυρό Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Βατερά. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies ».

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση του χωριού Βρίσα, καθώς  υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση.  Στους κατοίκους εστάλη και μήνυμα μέσω του 112. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Βρίσα Λέσβου εκκενώστε τώρα προς Πολιχνίτο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

Η Βρίσα είναι το χωριό που είχε χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, η προσπάθεια των πυροσβεστών επικεντρώνεται στο δυτικό μέτωπο της Βρίσας που είναι ενεργό και το οποίο κινείται προς την περιοχή των Βασιλικών. Το μέτωπο ήταν γύρω στις 1 το μεσημέρι, μόλις 500 μέτρα από το οικισμό της Βρίσας.

Στο σημείο επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων, ενώ από αέρος στην κατάσβεση συμμετέχουν 6 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο παρέχουν από χθες το πρωί ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών οπού απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών όπου εξελίσσεται η δυνατή δασική πυρκαγιά στη Λέσβο.

192 αστυνομικοί εκ των οποίων 25 Αξιωματικοί, παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις στο επιχειρησιακό πεδίο και 26 αστυνομικοί εκ των οποίων οκτώ Αξιωματικοί, διατίθενται στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης, στο πλαίσιο συντονιστικής και καθοδηγητικής δράσης, αλλά και για την απαραίτητη «διοικητική μέριμνα» στις επιχειρησιακές δυνάμεις.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την άμεση χαρτογράφηση της περιοχής Βατερά Λέσβου λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/ Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Βατερά της Π.Ε. Λέσβου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 23 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR607) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.  Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ