Φωτιά σε Γλυφάδα-Βούλα: Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Αττική – ΒΙΝΤΕΟ

Ο εφιάλτης της φωτιάς στην Αττική “ξύπνησε” σχεδόν αμέσως με την έλευση του καλοκαιριού, το Σάββατο το μεσημέρι, όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, λίγο μετά τις 13.00.  Οι ισχυροί άνεμοι έσπρωξαν την πυρκαγιά που ξέσπασε στη Γλυφάδα προς την Άνω Βούλα και μετά προς τη Βάρη.

Αυτήν την ώρα η εικόνα της φωτιάς είναι βελτιωμένη και επιτράπηκε σε κατοίκους κάποιων περιοχών να επιστρέψουν στα σπίτια τους.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι επειδή η φωτιά κατευθυνόταν προς τη Σχολή Ευελπίδων, ο Στρατός έχει τεθεί σε ετοιμότητα και θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλη τη νύχτα με πεζοπόρα τμήματα.

Στις 9 το πρωί της Κυριακής, θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξη Ράπανο. Αξίζει ωστόσο, επίσης, να σημειωθεί, ότι το πρωί της Κυριακής η Πυροσβεστική Υπηρεσία φοβάται ακόμα περισσότερο το  ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, γιατί η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ενίσχυση των ανέμων. Τέλος γενικότερη εκτίμηση είναι ότι ήταν μεγάλη φωτιά, η περίμετρος της οποίας εκτιμήθηκε σε εκατοντάδες στρέμματα.

Πως ξεκίνησε ο εφιάλτης

Η φωτιά ξέσπασε σε υπαίθριο στην Άνω Γλυφάδα, όπου όμως έπνεαν ισχυροί άνεμοι, οι ριπές των οποίων έφταναν και τα οκτώ μποφόρ, τοπικά. Καθώς οι ριπές είχαν κατεύθυνση βορειοανατολική, έσπρωξαν το πύρινο μέτωπο προς το Πανόραμα της Άνω Βούλας.

Η κινητοποίηση ήταν άμεση, αλλά και ο αέρας δυνατός. Η Τροχαία άνοιξε και έκλεισε δρόμους για να διευκολύνει τα οχήματα της Πυροσβεστικής. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Πανόραμα Βούλας και οι εκτροπές στην συμβολή των οδών Τροίας και Πριάμου Έκτορος και Πατρόκλου και Θεσσαλίας και Αρματολών, επέτρεψαν την έγκαιρη μετακίνηση των οχημάτων, ενώ οι Δήμοι έσπευσαν να προσφέρουν υδροφόρες.

Στην αρχή

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο τέρμα της οδού Μετσόβου, πλησίον της περιοχής Πουρνάρι και άρχισε να καίει χαμηλή βλάστηση και ξερά χόρτα. Στην περιοχή έσπευσαν δύο ελικόπτερα Έρικσον.  Καθώς οι άνεμοι ενισχύονταν, με τη βοήθεια του μικροκλίματος που δημιουργούν οι φλόγες, η λαίλαπα κατευθύνθηκε στην Άνω Βούλα, σε κατοικημένες περιοχές. Τότε, στις 16.20 κατά την Πυροσβεστική υπηρεσία, δόθηκε εντολή για μήνυμα εκκένωσης, από το 112. Το μηνυμα καλούσε όσους βρίσκονταν στην Άνω Βούλα να εκκενώσουν την περιοχή, κατευθυνόμενοι προς πλατεία Άλσους Άνω Βούλας.

Αστυνομικοί κινούνταν από πόρτα σε πόρτα στην περιοχή καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν. Η εκκένωση ήταν ήδη σε εξέλιξη στις οδούς Αριστείδου, Λαμίας και Διστόμου, ενώ αναφέρονταν και ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα.

Οι δυνάμεις Πυρόσβεσης ενισχύονταν συνεχώς. Στην Άνω Βούλα επιχειρούσαν αρχικώς 72 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα και ένα ελικόπτερο για εναέριο συντονισμό. Επιπλέον κινητοποιήθηκε κι ένα ακόμα ελικόπτερο του Στρατού. Συνδρομή παρείχαν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

«Δυστυχώς ο αέρας είναι πολύ δυνατός και η μάχη συνεχίζεται τώρα στην κορυφογραμμή και στην πλευρά του Υμηττού προς Βούλα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής, τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την ασταμάτητη προσπάθεια. Παραμένουμε σε πλήρη επιφυλακή στην πλευρά της Γλυφάδας και ήδη στείλαμε δυνάμεις – υδροφόρες και οχήματα – στην πλευρά της Βούλας», έγραψε σε ανάρτησή του ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

Καθώς η φωτιά κατευθυνόταν ολοταχώς προς την Άνω Βούλα, με απόφαση του Δημάρχου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές: Χέρωμα, Καλυμνίων, Εξοχή και Δίλοφο Βάρης προς τον ορεινό όγκο.

Οι κάτοικοι των κατοικιών που έχουν μέτωπο προς τον ορεινό όγκο κλήθηκαν να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, να ανεβάσουν τις τέντες και να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Νωρίτερα, ο δήμαρχος είχε ενημερώσει πως λειτουργούν κλιματιζόμενες αίθουσες στο Δημαρχείο Βάρης Βούλας. Βουλιαγμένης και στην αίθουσα Ιωνία (Λεωφ Κ. Καραμανλή 18, Βούλα) προκειμένου να φιλοξενηθούν όσοι κάτοικοι της περιοχής του Πανοράματος έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους. Επίσης, δόθηκε εντολή για εκκένωση ενός γηροκομείου με 300 τρόφιμους, αλλά και των Παιδικών Χωριών S.O.S.

Προς το απόγευμα η κατάσταση βελτιώθηκε μέσα στον αστικό ιστό, αλλά παρέμενε μία αναζωπύρωση στο βουνό, κοντά στις εγκαταστάσεις της Πολιτικής Αεροπορίας.

Το μέτωπο που ανησυχούσε την Πυροσβεστική ήταν επάνω από το νεκροταφείο της Βούλας. Ενώ είχαν κοπάσει οι άνεμοι, η ένταση δυνάμωσε ξανά και υπήρξε αναζωπύρωση. Η φωτιά έκαιγε πεύκα και κυπαρίσσια και κατευθυνόταν με ταχύτητα προς την Σχολή Ευελπίδων.

Ο εκπρόσωπος του Π.Σ. απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνουν αμέσως σε περίπτωση πυρκαγιάς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των αρχών και να παίρνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Όταν έπεσε το σκοτάδι η εικόνα είχε βελτιωθεί και επιτράπηκε σε κατοίκους κάποιων περιοχών να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα κατάφεραν να τη τιθασεύσουν και να την περιορίσουν, ενώ οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έχουν κοπάσει» υπογράμμισε ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι “εντολές άμεσης εκκένωσης κατοικιών που δόθηκαν νωρίτερα στις τρεις από τις τέσσερις περιοχές έχουν ανακληθεί. Η περιοχή που μένει προς το παρόν σε αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης είναι μόνο αυτή του Χερώματος Βάρης από τη Λεωφόρο Ευελπίδων με μέτωπο τον ορεινό όγκο.”, σημείωσε ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στις 20:30 το βράδυ, η φωτιά κατευθυνόταν προς το κοιμητήριο της Βούλας, ενώ κινείται μεταξύ Βάρης και Βούλας. Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ, τα εναέρια μέσα έκαναν τις τελευταίες ρίψεις και αποχώρησαν. Η εικόνα ήταν σαφώς καλύτερη πλέον, ωστόσο παρέμεναν οι φόβοι για αναζωπυρώσεις στη διάρκεια της νύχτας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ