Φονική κακοκαιρία στην Κρήτη: Drone κατέγραψε την βιβλική καταστροφή στην Σητεία

Η χθεσινή φονική κακοκαιρία στην Κρήτη που στοίχισε την ζωή σε δύο ανθρώπους, δεν άφησε τίποτα όρθιο, με τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες και στην Σητεία να προσπαθούν με το πρώτο φως της σημερινής ημέρας, να μαζέψουν ότι μπορούν, μην μπορώντας να πιστέψουν το πώς από τη μια στιγμή στην άλλοι κινδύνεψαν να πνιγούν.

Θλίψη, πόνο και ένα γιατί που ψάχνει απάντηση, προκαλεί η εικόνα από την Σητεία του νομού Λασιθίου που και εκείνη με τη σειρά της δέχτηκε το χτύπημα της χθεσινής θεομηνίας.

Η σφοδρή νεροποντή σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα της. Δρόμοι πλημμύρισαν ενώ αρκετά αυτοκίνητα μετακινήθηκαν από τα ορμητικά νερά, συνθέτοντας ένα σκηνικό απόλυτου χάους. Όπως έγινε γνωστό στον απεγκλωβισμό 8 τουριστών κι ενός φύλακα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία:

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Ζερβάκη, «το φαινόμενο που είχαμε στη Σητεία δεν ήταν μόνο ακραίο αλλά και πρωτόγνωρο.» Ενδεικτικό της πρωτοφανούς βροχόπτωσης ήταν πως «η μέτρηση από τον σταθμό στο αεροδρόμιο Σητείας ήταν 1.778 χιλιοστά βροχής σε τέσσερις ώρες. Η βροχή που πέφτει μέσα σε πέντε χρόνια στη Σητεία έπεσε σε τέσσερις ώρες.

Καταλαβαίνετε το τι ζημιές έχουν προκληθεί. Ακόμα και το ειδικό μηχάνημα που είναι εγκατεστημένο στο αεροδρόμιο Σητείας για την μέτρηση της ποσότητας βροχής, μετά τα 300 χιλιοστά, σταμάτησε να μετράει». Ο κ. Ζερβάκης επισημαίνει ότι το μέγεθος της κατάστασης είναι αδύνατο να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες και θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος απευθύνει έκκληση υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν βοηθήσει η πολιτεία άμεσα καταστράφηκε ο τόπος».

 Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων

Δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει άμεση στήριξη στον Δήμο Μαλεβιζίου  στην Κρήτη με 400 χιλιάδες ευρώ και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες μέσω της κρατικής αρωγής, ανακοίνωσε από το Ηράκλειο το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Κρήτη κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, μετά τα εκτεταμένα προβλήματα και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το θάνατο των δύο θυμάτων ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να στηρίξει τους πληγέντες «προκειμένου να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους».

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών. Έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της περιφέρειας και το Υπουργείο Υποδομών μέσω της ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση» ανέφερε ο κ. Πέτσας που εξήγησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει άμεσα 400.000 ευρώ στο Δήμο Μαλεβιζίου «προκειμένου να προχωρήσει στους καθαρισμούς και σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι λειτουργική η πόλη και οι κοινότητες που έχουν πληγεί» διευκρινίζοντας ότι άμεσα θα προχωρήσει και η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να επιτευχθεί να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η πολιτεία είναι «δίπλα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές» συμπληρώνοντας «ότι έχουμε μπροστά μας μία κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται σε κλιματική κρίση» και πως απαιτείται καλός σχεδιασμός και καλή συνεργασία αυτοδιοίκησης πολιτών και Κυβέρνησης «για να έχουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονται».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ