Φαίδων Γεωργίτσης: Η σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το χαστούκι στην Ζωή Λάσκαρη

Ο Φαίδων Γεωργίτσης ήταν ένας από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου με ρόλους που τον καθιέρωσαν ως τον απόλυτο γόη στο λευκό πανί.

Ο πατέρας του, αξιωματικός του Ναυτικού ήταν αυστηρός, αλλά και ο λόγος που κατατάχθηκε και εκείνος. Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν αυτό το πάθος του και έτσι παραιτήθηκε για να ασχοληθεί με την υποκριτική.

Όταν ο Φαίδων Γεωργίτσης ήταν 3 ετών η μεγαλύτερη αδερφή του σκοτώθηκε την ώρα που έπαιζε σε μία οικοδομή της γειτονιάς, στη Νέα Σμύρνη.

Ο ηθοποιός έχει πει αργότερα σε συνέντευξη του, πως το μόνο που θυμάται από το θάνατο της αδελφής του ήταν το κλάμα της μητέρας του. Σε όλη του την παιδική ηλικία ωστόσο δεν είχε την ελευθερία που είχαν τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς, ακριβώς για αυτό τον λόγο. Η μητέρα του είχε γίνει υπερπροστατευτική μαζί του μετά το μεγάλο κενό που άφησε ο θάνατος της αδελφής του.

Το βιντεοληπτικό υλικό προέρχεται από το κανάλι στο YouTube “Χρώμα στο ασπρόμαυρο”.

Σε συνεντεύξεις του, ο Φαίδων Γεωργίτσης είχε δηλώσει πως ήθελε να γίνει ηθοποιός από μικρή ηλικία. Βρέθηκε τελικά στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, έπειτα από πιέσεις που δέχθηκε από τον πατέρα του , όμως τελικά στη σχολή φοίτησε ελάχιστους μήνες, καθώς η υποκριτική ήταν η μεγάλη του αγάπη στην οποία δεν θα γύριζε την πάλτη. Έγινε δεκτός στη σχολή του Καρόλου Κουν, αργότερα φοίτησε και στις σχολές του Χρήστου Βλαχιώτη και του Πέλου Κατσέλη.

Γεωργίτσης: Η Αλίκη μου ζήτησε να παντρευτούμε

Σε συνέντευξη του το 2016, ο Φαίδων Γεωργίτσης, αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη σχέση του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη:

«Ναι, με την Αλίκη πηγαίναμε για γάμο. Ζήσαμε μοναδικό καλοκαίρι το ’63, γεμάτο πάθος. Εγώ γύριζα τότε «Τα κόκκινα φανάρια».

Εκείνη λοιπόν γύριζε στα ίδια στούντιο με τον Παπαμιχαήλ και με έναν Τούρκο το «Χτυποκάρδια στο θρανίο»»σε τουρκική βερσιόν. Μου έλεγε ότι είμαι ο τύπος που της άρεσε πάρα πολύ. Γαλανά μάτια, ζυγωματικά, θεληματικό πηγούνι και τέτοια. Μου έλεγε επίσης ότι πολλοί πρωταγωνιστές τής την έπεφταν τότε, αλλά εκείνη γούσταρε εμένα. Όμως εγώ εκείνη την εποχή ήμουν πολύ ερωτευμένος με την Μπέττυ Αρβανίτη, η οποία χώρισε τον άντρα της για μένα. Εγώ ήμουν πιτσιρικάς τότε. Μου την έπεσε λοιπόν η Βουγιουκλάκη, δεν θα ενδώσω; Άλλωστε την εποχή εκείνη ήταν προσόν να πηγαίνεις με πολλές γυναίκες. Δεν θεωρούνταν μειονέκτημα ο άνδρας να απατά τη γυναίκα, αλλά η γυναίκα τον άνδρα. Έτσι δεν θεώρησα ότι είχα απιστήσει απέναντι στην Μπέττυ για χάρη της Βουγιουκλάκη».

Ο Φαίδων Γεωγίτσης κατέληξε: «Ήταν πολύ καλή και τσαχπίνα. Πήγαμε μαζί και διακοπές εκείνο το καλοκαίρι στη Χαλκίδα. Η Αλίκη από τη δεύτερη μέρα που τα φτιάξαμε, μου ζήτησε να παντρευτούμε. Με πήγε στη μάνα της την κυρία Έμυ και μπροστά της μου ζήτησε να παντρευτούμε. Από την άλλη, η Αλίκη καθημερινά ερχόταν στο φτωχικό μας σπίτι στη Νέα Σμύρνη και έβλεπε τη μάνα μου. Ο έρωτας της Αλίκης για μένα ήταν και η αρχή για να χαλάσει η σχέση μου με την Μπέττυ. Αν και μείναμε μαζί με την Μπέτυ για πολλά χρόνια, ωστόσο ήταν ένα γεγονός που μας στιγμάτισε».

H δήλωσή του αυτή προκάλεσε τότε μεγάλη αίσθηση και ο αδελφός της Αλίκης, Τάκης Βουγιουκλάκης διέψευσε τον ηθοποιό, τονίζοντας πως όλα αυτά είναι ψέματα: «Όχι, είναι ψέμα. Είναι και αυτό ένα σενάριο. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Δεν θα μπω στη διαδικασία να συνδιαλλαγώ μαζί του».

Η «Ζωίτσα» και το διάσημο χαστούκι

«Τη Ζωίτσα τη συνάντησα για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1963. Όταν είδα πρώτη φορά τη Ζωίτσα έμεινα ξερός. Ήταν τόσο όμορφη που δεν μπορούσες να την κοιτάξεις. Ήταν σαν τον ήλιο, που δεν μπορείς να τον δεις, δεν μπορείς να τον κοιτάξεις κατάματα», είχε πει χαρακτηριστικά ο Φαίδων Γεωργίτσης μιλώντας για τη γνωριμία του με τη Ζωή Λάσκαρη.

Η σκηνή που ο Φαίδων Γεωργίτσης χαστουκίζει τη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία «Οι Θαλασσιές οι Χάντρες» είναι από τις διασημότερες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο ηθοποιός έχει αποκαλύψει το πώς γυρίστηκε και πως το χαστούκι ήταν αληθινό ύστερα από σκηνοθετική οδηγία. «Εκεί υπάρχει βέβαια και η περίφημη ιστορία με το χαστούκι που της έδωσα, το οποίο ήταν ένα αρκετά ισχυρό χαστούκι, και βεβαίως θα μπορούσε να μην είναι αληθινό.

Ο Δαλιανίδης όμως μου ζήτησε να είναι αληθινό, διότι ήθελε και μία αληθινή αντίδραση από τη Ζωίτσα», είχε προσθέσει ο Γεωργίτσης. «Εγώ δεν είχα καμία διάθεση να δώσω ένα χαστούκι στη Ζωίτσα, με πίεσε όμως ο Δαλιανίδης. Της το έδωσα, και πριν προλάβει να διαμαρτυρηθεί σε εμένα, μπήκε ο Δαλιανίδης στη μέση και της είπε ότι ήταν δική του η πρωτοβουλία», είχε δηλώσει ο ηθοποιός.

«Με ταύτισαν με τις αισθησιακές ταινίες, αλλά δεν το έκανα μόνο εγώ»

Στον κινηματογράφο, ο Φαίδων Γεωργίτσης, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960, στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν. Ακολούθησε μία μεγάλη καριέρα ειδικά την δεκαετία του 1960 με συμμετοχή σε πολλές γνωστές και επιτυχημένες ταινίες. Αργότερα, τη δεκαετία του 1970, συμμετείχε και αυτός όπως και άλλοι Έλληνες ηθοποιοί σε αισθησιακές ταινίες, πράγμα για το οποίο κατακρίθηκε.

Σε συνέντευξη του το 2016, είχε μιλήσει γι’ αυτό: «Εκείνη την εποχή κάναμε όλοι οι πρωταγωνιστές τέτοιες ταινίες. Η Δανδουλάκη, ο Καλλέργης, ο Φυσσούν. Όλοι. Απλώς, δεν ξέρω γιατί όλοι έμειναν στο δικό μου όνομα. Λέω και πάλι όμως, ήταν θέμα επιβίωσης και έπρεπε να δουλέψουμε όπου υπήρχε δουλειά. Ωστόσο, θα σου πω και το άλλο: οι κινηματογραφιστές έβαζαν ως… τσόντα μέσα σκληρές σκηνές πορνό από το εξωτερικό. Και έτσι βγήκε και η λέξη «τσόντα»»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ