«Έχει ευθύνες η Πολιτεία για την Μανωλάδα»

«Έχει ευθύνες η Πολιτεία για την Μανωλάδα»

Με αφορμή τα γεγονότα στην Μανωλάδα, η Συνήγορος του Πολίτη, επέρριψε ευθύνες στην ελλιπή παρέμβαση της Πολιτείας.

«Η ελλιπής παρέμβαση της Πολιτείας στις συνθήκες εργασίας ευάλωτων ομάδων, όπως οι αλλοδαποί, μπορεί να οδηγήσει, πέρα από ενδεχόμενες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, σε ακραία φαινόμενα βίας, όπως αυτά που συνέβησαν στη Μανωλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, με θέμα τον έλεγχο από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τον ΟΓΑ των εργαζομένων σε αγροτικές εργασίες, στις 23 Απριλίου.

Ακόμα επανέλαβε ότι η ανεξάρτητη Αρχή, από τον Απρίλιο του 2008, με πρωτοβουλία της είχε καλέσει τους αρμόδιους φορείς να διερευνήσουν τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή της Μανωλάδας και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Ωστόσο, παρατήρησε, «οι όποιοι έλεγχοι διενεργήθηκαν, αποδείχθηκαν συγκυριακοί, δεδομένου ότι δεν αναζητήθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν τα αίτια που συνεχίζουν να προκαλούν την προβληματική αυτή κατάσταση».

Παράλληλα, ο βοηθός Συνήγορος Βασίλης Καρύδης, επισήμανε ότι «η ψυχοκοινωνική διαδικασία που όπλισε τους δράστες, πρέπει να αναζητηθεί και στην από μακρού προηγηθείσα αποανθρωποίηση των θυμάτων, στη βάση συγκεκριμένων εθνοφυλετικών χαρακτηριστικών».

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η ανεξάρτητη Αρχή διεξάγει έρευνα για το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, το πόρισμα της οποίας θα δημοσιοποιηθεί σε εύλογο χρόνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ