Έξαλλος ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος για το άγαλμα του Κομφούκιου

Έξαλλος ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος για το άγαλμα του Κομφούκιου

Έντονο φραστικό επεισόδιο είχαν ο Μητροπολίτης Δωδώνης και ο Δήμαρχος Ζακύνθου με αφορμή το άγαλμα του Κομφούκιου και την τοποθέτησή του στην Πλατεία του Αγίου Λουκά.

Όπως αναφέρει το imerazante.gr, το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του καφέ που προσφέρθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ναυάρχου Αγίου Θεόδωρου Ουσακώφ.

Τα όσα διαμείφθηκαν ήταν ενδεικτικά του κλίματος και της ρήξης που επήλθε ανάμεσα στην τοπική Εκκλησία και το Δήμο. Το χειρότερο όλων πως εκτυλίχθησαν ενώπιον των Ρώσων επισήμων.

Όλα αυτά στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ρωσική Εβδομάδα στο Ιόνιο, που είναι αφιερωμένες στην ιστορική μνήμη, τις τέχνες και τον πολιτισμό, με σκοπό να συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των Επτανησίων με τους Ρώσους.

Ο διάλογος

Μόλις τελείωσαν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και η κατάθεση στεφάνων προς τιμή του Ναυάρχου Αγίου Ουσακώφ, οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης παρέθεσαν καφέ στις επίσημες αντιπροσωπείες και τις τοπικές αρχές.

Την αρχή του “διπλωματικού επεισοδίου” άνοιξε μια κυρία της Ρωσικής αποστολής όταν απευθυνόμενοι στους παριστάμενους είπε πως “ο καιρός πήγαινε προς τη βροχή, ευτυχώς όμως, κράτησε και δεν δυσκόλεψε τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων”.

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης της απάντησε πως “έκανε το θαύμα του ο Κομφούκιος και δεν έβρεξε”.

Τα πράγματα θα είχαν μείνει εκεί, εάν δεν έπαιρνε το λόγο ο Δήμαρχος για να ανταπαντήσει πως “ο Κομφούκιος είναι φιλόσοφος, δεν είναι θρησκευτικός ηγέτης και δεν έχει σχέση με τα του Θεού”.

Μάλιστα επανέλαβε την ίδια φράση αρκετές φορές με αποτέλεσμα να ανάψει το “φυτίλι” που έβγαλε από τα ράσα του το Δεσπότη.

“Είσαστε τρελοί. Φέρατε και τοποθετήσατε ένα άγαλμα που δεν συνάδει με την Εκκλησία. Θα το πάρετε από εκεί θέλετε δεν θέλετε. Αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνει ο ίδιος ο λαός. Δεν θα το ανεχτούμε στη Ζάκυνθο. Θα κηρύξουμε την Εκκλησία υπό διωγμό και θα βαράνε πένθιμα οι καμπάνες μέχρι να ξεκουμπιστεί”, ανταπάντησε ο κ. Χρυσόστομος.

“Είναι προσβλητική η συμπεριφορά σας προς το Δήμαρχο του νησιού. Εάν το γνώριζα, δεν θα ερχόμουν. Με αναγκάζετε να αποχωρήσω” δήλωσε ο κ. Κολοκοτσάς.

“Ας μην ερχόσασταν ποτέ. Δεν με νοιάζει εάν φύγετε. Να ξέρετε, όμως, ότι από εδώ και στο εξής η εκκλησία δεν θα έχει καμιά απολύτως σχέση και επαφή με το Δήμο. Κομμένα όλα”, ανταπάντησε ο Δεσπότης και η αρχή του τέλους ξεκίνησε.

Ο Κομφούκιος

Το εν λόγω άγαλμα αποτελεί δώρο Κυβερνητικής αντιπροσωπείας της επαρχίας Σαντονγκ που πριν από τρεις περίπου μήνες επισκέφθηκε το νησί και υπόγραψε αδελφοποίηση με το Δήμο Ζακύνθου. Στο διάστημα αυτό το άγαλμα είχε μείνει στις αποθήκες του Τελωνείο για λόγους γραφειοκρατίας.

ΠΗΓΗ: imerazante.gr

Διαβάστε επίσης

ΒΙΝΤΕΟ-Το βλέπουν σαν… σημάδι του Θεού

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ