Ευλογιά των Πιθήκων: Κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια ο ιος; – Τι απάντησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων, σημειώνοντας ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως δεν πρόκειται να εξελιχθεί με ταχύτητα, ενώ μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να μειωθεί η ένταση του φαινομένου. Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναφέρεται και στη θεωρία που διατυπώθηκε από Βέλγους επιστήμονες ότι ενδέχεται ο ιός της ευλογιάς να κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια. 

Αναλυτικά, μιλώντας στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζει ότι η επιδημική καμπύλη φαίνεται ότι είναι σε αυξητική φάση. Όπως εξηγεί, με αυτά που γνωρίζουμε για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων όμως, θεωρούμε ότι δεν θα εξελιχθεί ταχέως. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε στενά, θα αυξηθούν οι διαγνώσεις τις επόμενες μέρες, αλλά όχι σε ανησυχητικό επίπεδο. Δεν έχει τη δυναμική που είχε ο κορονοϊός και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε πανδημία, συνεχίζει και εκφράζει την εκτίμησή του ότι τις επόμενες 15 μέρες θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου.

Ερωτηθείς πώς εξηγείται το γεγονός ότι εμφανίζονται διάσπαρτα περιστατικά χωρίς να έχει υπάρξει επαφή ή ταξίδι, ο κ. Μαγιορκίνης απαντά ότι σίγουρα πρόκειται για μεταδόσεις εντός συγκεκριμένων χωρών, όπως π χ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν τριπλασιαστεί τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μεταδόσεις που γίνονται εντός των συνόρων. Και από το ιστορικό, (γιατί γίνεται μία διαδικασία ιχνηλάτησης) προκύπτει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει γίνει μετάδοση μέσω πολύ στενής επαφής”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το γιατί εμφανίστηκε τώρα ένας ιός γνώριμος από το πολύ μακρινό παρελθόν, ο γνωστός επιδημιολόγος αναφέρει ότι δεν υπάρχει απάντηση. Εικάζει όμως ότι εξαιτίας του περιορισμού από την πανδημία που είχε ο κόσμος, έχει αυξήσει πάρα πολύ τις κοινωνικές του επαφές κι αυτό μπορεί να έχει συνεισφέρει στο να υπάρξει αυτή η έξαρση. “Μπορεί όμως να είναι και ευκαιριακό. Να μπήκε δηλαδή ο ιός σε κάποια συγκεκριμένα δίκτυα που είναι πιο κοινωνικά και να έκανε το λεγόμενο outbreak (σσ έκρηξη)”, σημειώνει.

Ιός της ευλογιάς: Ενδέχεται να κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχολιάζει και την επιστημονική συζήτηση που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες, ότι μπορεί ο συγκεκριμένος ιός να έχει εμφανιστεί πριν από 2 χρόνια.

“Πρόκειται για μία θεωρία που διατυπώθηκε από Βέλγους συναδέλφους, οι οποίοι διάβασαν το γονιδίωμα του ιού από διαφορετικούς ασθενείς, και με βάση το μοριακό αποτύπωμα αυτών των ιών υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ό,τι βλέπουμε τώρα” απαντά.

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν ισχύει μία τέτοια θεωρία, πώς μπορεί να είναι δυνατό, χωρίς να έχουμε δει κρούσματα. “Τα περιστατικά που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή έχουν μεν ένα εξάνθημα, αλλά δεν είναι τόσο τυπικό. Θεωρητικά επειδή τα τελευταία δύο χρόνια το σύστημα υγείας ήταν πιεσμένο, μπορεί να υπήρξαν περιστατικά με τέτοια εξανθήματα και να αποδίδονταν σε άλλες μολυσματικές ασθένειες. Αυτή είναι η θεωρία που συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες και νομίζω αξίζει να την δούμε”, σημειώνει ο κ. Μαγιορκίνης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ