Έτσι θα είναι το «νέο» Πάρκο Δρακόπουλου – Ολόκληρο το σχέδιο ανάπλασης στο enikos.gr

Να ξαναδώσει ζωή στο Πάρκο Δρακόπουλου στα Άνω Πατήσια και να το μετατρέψει σε έναν καταπράσινο χώρο, φωτισμένο και ασφαλή επιδιώκει με το έργο ανάπλασης που σχεδιάζει να υλοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων.

Πατήσια: Επεισόδια σε συνάντηση του Κώστα Μπακογιάννη με τους κατοίκους – Η απάντηση του Δημάρχου Αθηναίων

Της Εύης Κατσώλη

Σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία, στην «καρδιά» της Αθήνας, εδώ και χρόνια το πάρκο Δρακόπουλου, το οποίο άλλοτε ήταν «στολίδι» για την περιοχή, θυμίζοντας το ένδοξο παρελθόν και την ιστορία της πρωτεύουσας, τότε που η Πατησίων ήταν προάστιο, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Κακοσυντηρημένα παγκάκια, κούνιες με ζημιές, κατεστραμμένα κτίσματα, ελλιπής φωτισμός συνθέτουν το «σκηνικό».

Μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του πάρκου στον Δήμο Αθηναίων από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, οι υπηρεσίες εκπόνησαν μια μελέτη η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο και αμέσως μετά να αρχίσουν συστηματικά οι εργασίες της ανάπλασης. Ένα έργο που αποτελεί στοίχημα για τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη προκειμένου να αναγεννηθεί συνολικά μια από τις πιο πυκνοδομημένες γειτονιές της Αθήνας.

Ολόκληρο το σχέδιο της ανάπλασης

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Δήμου, το Πάρκο Δρακόπουλου θα ανοίξει ξανά, όπως περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Νίκος Αβραμίδης, μιλώντας στο enikos.gr ως ένας καταπράσινος κοινόχρηστος χώρος, 4,5 στρεμμάτων.

Στην έκταση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, θα φυτευτούν 7.603 φυτά (δέντρα, θάμνοι και άνθη) και θα δημιουργηθεί παιδική χαρά μεγέθους 373 τ.μ., η οποία θα είναι πιστοποιημένη, σύγχρονης και ασφαλής για τα παιδιά που επισκέπτονται τον χώρο για να παίξουν.

Επίσης, τα υφιστάμενα πέτρινα τοιχία θα γίνουν καθιστικά, θα συντηρηθούν τα υφιστάμενα παγκάκια και θα τοποθετηθούν και καινούρια. Ακόμη, θα ενισχυθεί ο φωτισμός ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας με φωτιστικά τύπου LED, ενώ δεν τοποθετείται πουθενά τσιμέντο, καθώς ακόμη και το κεντρικό μονοπάτι του πάρκου θα στρωθεί με κυβόλιθο. Θα τοποθετηθούν επίσης ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης και άλλες υποδομές για τη διασφάλιση της καθαριότητας του χώρου.

Ο κ. Αβραμίδης πρόσθεσε ακόμη ότι η ιστορική κρήνη, η πέργκολα και το θεατράκι που υπάρχουν εντός της έκτασης θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν, ώστε να διοργανώνονται και να παρουσιάζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα έργο πνοής στο Πάρκο Δρακόπουλου όπως έγινε στο Πάρκο Κύπρου και Πατησίων και στο Πάρκο Φιξ» τόνισε ο κ. Αβραμίδης και διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο project δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» όπως συνέβη στις άλλες δύο περιπτώσεις και σε άλλα project. Αντιθέτως πρόκειται για μια εξειδικευμένη μελέτη για το πάρκο και το έργο θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Αθηναίων.

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων

  • Οι φυτευτικές επιφάνειες αυξάνονται και αποτελούν πλέον 4.402m2 συνολικής έκτασης με 7.603 νέα φυτά. Διαμορφώνονται νέα παρτέρια με 1.145 πολυετή ποώδη φυτά, 5.200 θάμνους, 1.250 καλλωπιστικά αγρωστώδη και 8 δέντρα.
  • Oι υφιστάμενοι θάμνοι συντηρούνται και ενισχύονται με επιπλέον φυτικό υλικό.
  • Απομάκρυνση μόνο 2 επικίνδυνων και προσβεβλημένων δένδρων που δεν επανέρχονται με παρεμβάσεις φυτοπροστασίας για λόγους ασφαλείας.
  • Με γνώμονα την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση της άρδευσης, εγκαταστάθηκε πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος.
  • Παιδική χαρά συνολικής έκτασης 370m2 τοποθετείται στρατηγικά κοντά στην είσοδο της Λ. Πορφύρα για λειτουργικούς λόγους.
  • Το κεντρικό ευθύγραμμο μονοπάτι του πάρκου στρώνεται με κυβόλιθο με υπόβαση άμμου και όχι σκυροδέματος, διασφαλίζοντας έτσι τη διαπερατότητα του νερού της βροχής και τον αερισμό του εδάφους.
  • Οι βατές περιοχές διαστρώνονται με πατημένη ψηφίδα που αποτελεί περατό από το νερό υλικό.
  • Ο αστικός εξοπλισμός του πάρκου, όπως η ιστορική κρήνη, η πέργκολα, τα πέτρινα καθιστικά, η θεατρική σκηνή κ.λπ. διατηρούνται, συντηρούνται και αναδεικνύονται.
  • Γίνεται τροποποίηση των υφιστάμενων πέτρινων τοιχίων σε καθιστικά.
  • Γίνεται συντήρηση και επανατοποθέτηση καθιστικών πάγκων και εγκατάσταση νέων.
  • Γίνεται έλεγχος, συντήρηση και ενίσχυση υφιστάμενου φωτισμού με σύγχρονα LED φωτιστικά χαμηλής κατανάλωσης .
  • Προσθήκη οργάνων καλλισθενικής γυμναστικής με αντικραδασμικό δάπεδο.

Οι αντιδράσεις

Κάτοικοι της περιοχής είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Δευτέρας στο πάρκο προκειμένου να ενημερωθούν από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη για το έργο και να ανταλλάξουν απόψεις για αυτό. Όμως, ομάδα ατόμων προπηλάκισε και απείλησε τους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, ενώ δύο Αντιδήμαρχοι που επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα ζητώντας να επιτραπεί να γίνει ο στοιχειώδης δημοκρατικός διάλογος, δέχθηκαν χτυπήματα. Νωρίτερα, μέλη της ίδιας ομάδας έκοψαν τρεις φορές τα καλώδια της μικροφωνικής που είχε στηθεί, προκειμένου να εμποδίσουν την ομιλία του Δημάρχου στους κατοίκους.

Ο κ. Μπακογιάννης έφτασε κανονικά στο ραντεβού του με τους κατοίκους και κατάφερε, εν τέλει, να απευθυνθεί σε όσους είχαν συγκεντρωθεί, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το πάρκο θα γίνει, ενώ η απάντηση που πήρε ήταν “να μη φοβηθεί και να μην κάνει πίσω”.

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο κ. Αβραμίδης είπε σχετικά με τις αντιδράσεις ότι «αυτοί που “αντιστάθηκαν” στο πάρκο της Κύπρου και Πατησίων, στου Φιξ και του Λόφου του Στρέφη ήταν χθες εκεί. Αυτό που ζητήσαμε ήταν να έρθει ο Δήμαρχος να μιλήσει στους 600 περίοικους που είχαν έρθει στο πάρκο και να εξηγήσει τι ακριβώς κάνουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, «η ένστασή τους αφορά στα περί τσιμεντοποίησης και κοπής δέντρων. Ξεκαθαρίζουμε καταρχάς ότι καμία κοπή δέντρων δεν θα γίνει. Απλά για λόγους ασφαλείας θα μετακινηθούν δύο δέντρα και θα φυτευθούν 8 νέα, ενώ δεν θα υπάρξει καμία τσιμεντοποίηση. Μάλιστα θα μπει και φωτισμός ώστε να γίνει ασφαλής ο χώρος και να μην μετατρέπεται σε εστία παραβατικότητα και εγκληματικότητας».

Όπως είπε, «η γειτονιά δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα και ο Δήμαρχος πήρε την πρωτοβουλία να εξηγήσει το έργο που θα υλοποιήσουμε. Υπάρχει και η αντιπολίτευση που δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα και ο κ. Μπακογιάννης ήθελε να παραστεί για να πει ακριβώς τι θα γίνει».

Ακούστε το ηχητικό:

Η ιστορία του Κτήματος Δρακόπουλου

H ιστορία του κτήματος Δρακόπουλου, θα διαδραματιστεί στην περιοχή των Άνω Πατησίων σε μια έκταση 9 στρεμμάτων, με 3 κτίρια εντός της εκτάσεως αυτής.

Η βιομηχανική χρήση του κτήματος θα ξεκινήσει το 1882, υπό την ιδιοκτησία της εταιρίας Σ. Βεζανής και Σελάς. Κατά τις πρώτες δεκαετίες το εργοστάσιο εριουργίας, δεσπόζει ανάμεσα σε χωράφια, αμπελώνες και κάποιες εξοχικές κατοικίες με κήπους, με τα Πατήσια να θεωρούνται αθηναϊκή επαρχία.

Το 1922 τόσο η επιχείρηση όσο και η ακίνητη περιουσία, θα αγοραστεί από την ομόρρυθμη Εταιρεία Κ. & Α. Δρακόπουλου, η οποία θα δώσει και το όνομα της στην έκταση του κτήματος αυτού. Η εταιρεία θα συνεχίσει την λειτουργία του εργοστασίου, στρεφόμενη προς τη βαμβακουργία, ενώ στην υπόλοιπη έκταση θα  ανεγερθεί μια έπαυλη, ένα κτίριο γραφείων καθώς και ένα βοηθητικό κτίριο νεοκλασικού ρυθμού.

Εντός της δεκαετίας του ’50, το εργοστάσιο θα σταματήσει την λειτουργία του, ενώ ο Δρακόπουλος με τον θάνατό του το 1977 σε ηλικία 97 ετών, θα μεταβιβάσει τις μετοχές του και όλη την ακίνητη περιουσία του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Από τη βαμβακουργία στα χέρια του Ερυθρού Σταυρού

Μετά την παραχώρηση των κτιρίων στον Ερυθρό Σταυρό για κοινωφελείς σκοπούς, μέσω της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της Αθήνας, το κτήμα θα χαρακτηριστεί κοινόχρηστο πράσινο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του θα αποδοθεί σε δημόσια χρήση ως πάρκο το 1988.

Ωστόσο, το 1991 τα κτίρια θα αποχαρακτηριστούν από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού Α. Ψαρούδα-Μπενάκη το 1991, ενώ την περίοδο 1995-1998 θα εγκατασταθεί στη βίλα του κτήματος, κέντρο περίθαλψης ασθενών με AIDS, το οποίο και έπειτα θα εγκαταλειφθεί.

Μετά τη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό πλέον το πάρκο έχει… περάσει στον Δήμο Αθηναίων.

Η αντίδραση του Νίκου Σοφιανού

Το θέμα σχολίασε στο enikos.gr ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων.

«Η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμαρχος Αθηναίων με τον Ερυθρό Σταυρό και πέρασε οριακά στο Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει μετά από οκτώ χρόνια ο χώρος να επιστραφεί στον Ερυθρό Σταυρό και δεν θα επιστραφεί μόνο το ένα στρέμμα που είναι στην ιδιοκτησία του Ερυθρού Σταυρού, αλλά ο δήμος θα επιστρέψει και τα 3,5 στρέμματα που έχουν χαρακτηριστεί ήδη χώρος πρασίνου και είναι ήδη διαμορφωμένο πάρκο», τόνισε ο κ. Σοφιανός σε επικοινωνία που είχε με το enikos.gr.

«Δηλαδή δημιουργεί ένα πάρκο με ημερομηνία λήξης και παραχωρεί, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα, δημοτικό κοινόχρηστο χώρο, 3,5 στρεμμάτων, που είναι χαρακτηρισμένος χώρος πρασίνου και ήδη διαμορφωμένος» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ