Έρχονται οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας

Έρχονται οι Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας 

 

Τη δυνατότητα ανάπτυξης ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΜΗΝ), δίνει το υπουργείο Υγείας, με στόχο την απελευθέρωση των δημόσιων νοσοκομείων από μικροεπεμβάσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, σε συνέντευξη Τύπου.

Στις ΜΗΝ, που θα λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ, θα γίνονται μικροεπεμβάσεις που απαιτούν ολιγόωρη παραμονή του ασθενή, ενώ τον έλεγχο των μονάδων θα διενεργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των διοικητικών Περιφερειών, οι οποίες, όμως, όπως παραδέχθηκε ο κ. Γρηγοράκος, παρουσιάζουν λειτουργικά προβλήματα, τα οποία «θα τα δούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι ΜΗΝ, όπως προβλέπεται και στην υπουργική απόφαση, η οποία καθορίζει τους όρους ίδρυσης και λειτουργίας τους και δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα πρέπει να διασυνδέονται επιστημονικά με δημόσιο νοσοκομείο, για την αντιμετώπιση τυχόν επιπλοκών στη θεραπεία του ασθενή.

Ο κ. Γρηγοράκος, εκτίμησε ότι οικονομικά θα υπάρχει όφελος από τη λειτουργία αυτών των μονάδων, καθώς σύμφωνα με μελέτη θα προκύψει μείωση του κόστους. Για το πού και πόσες Μονάδες θα ιδρυθούν, ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν θα πάμε σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση», προσθέτοντας ότι εάν οι Μονάδες αναπτυχθούν χωρίς προγραμματισμό, το αποτέλεσμα θα είναι στην πορεία να κλείσουν, καθώς δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμες.

Ο κ. Γρηγοράκος επεσήμανε, πάντως, την ανάγκη «να επαναπροσδιορισθεί ο υγειονομικός χάρτης της χώρας, καθώς και να προσαρμοσθούν οι ιδιώτες του χώρου της Υγείας στην νέα πραγματικότητα», υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Εξάλλου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, o κ. Γρηγοράκος διευκρίνισε ότι οι τροπολογίες που αφορούσαν τη βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και την έγκαιρη αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών, και οι οποίες κατετέθησαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, αλλά απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμες, θα επανέλθουν. «Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν επτά μήνες να πληρώσουν εφημερίες και οι γιατροί έχουν απόλυτο δίκιο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός, εξηγώντας ότι με την τροπολογία που προωθείται, η πληρωμή θα γίνεται εντός δύο μηνών.

 

Διαβάστε επίσης

Πως να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη

Κεγκέρογλου: Το άγχος το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ