Εργοθεραπεία: Τι είναι και σε ποιους απευθύνεται

Στις 27 Οκτωβρίου κάθε χρόνο έπειτα από πρόταση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργοθεραπείας εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Εργοθεραπείας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με την βοήθεια της Προέδρου του Τμήματος Εργοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ιωάννας Τζονιχάκη, “αποκωδικοποιούμε” τι σημαίνει εργοθεραπεία και σε ποιες περιπτώσεις είναι αναγκαία.

Τι είναι η Εργοθεραπεία

Η Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη υγείας

• που απευθύνεται σε όλο το ηλικιακό φάσμα (από βρέφη έως υπέργηρα άτομα),

• σε όλα τα περιβάλλοντα (σπίτι, σχολείο, εργασία, κοινότητα), καλύπτοντας τις ανάγκες του ατόμου σε κινητικό, αισθητηριακό, νοητικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο ώστε το άτομο να εκτελεί τα έργα που επιθυμεί, έχει ανάγκη ή αναμένεται να κάνει,

• τροποποιεί το περιβάλλον με απώτερο σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας και ανεξαρτητοποίησης του ατόμου, και

• ενισχύει το εσωτερικό κίνητρο του ατόμου για συμμετοχή στους διάφορους τομείς της ζωής του.

Πού στηρίζεται η Εργοθεραπεία

Η Εργοθεραπεία στην πρακτική της στηρίζεται στα μοντέλα και στα πλαίσια αναφοράς. Τα μοντέλα πρακτικής της Εργοθεραπείας αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τις έννοιες: έργο, άτομο, περιβάλλον και εκτέλεση έργου. Τα μοντέλα πρακτικής είναι θεωρητικές προσεγγίσεις που αφορούν τον τρόπο σκέψης σχετικά με δράσεις στο χώρο πρακτικής και ταυτόχρονα παρέχουν βοηθήματα πχ. αξιολογητικά μέσα για να καθοδηγήσουν τον Εργοθεραπευτή. Το κάθε μοντέλο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και ιδέες, αλλά όλα έχουν ένα κοινό ενδιαφέρον που εστιάζεται στο έργο, στην εκτέλεση των έργων και στη σχέση του ατόμου με το περιβάλλον σα μια δυναμική διαδικασία.

Τα πλαίσια αναφοράς καθοδηγούν το Εργοθεραπευτή στην πρακτική οριοθετώντας τις αρχές, τις υποθέσεις, τους ορισμούς και τις έννοιες μέσα σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της πρακτικής πχ. το Βιομηχανικό πλαίσιο αναφοράς, το Νευροαναπτυξιακό, το Αισθητικοκινητικό, το Αποκαταστασιακό ή το Αντισταθμιστικό, το Συμπεριφορικό και το Γνωστικό-Αντιληπτικό.

Η κλινική συλλογιστική που χρησιμοποιείται από τους εργοθεραπευτές βασίζεται στην αξιολόγηση του ατόμου, τους στόχους που τίθενται και την εξειδικευμένη εργοθεραπευτική παρέμβαση λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον όπου το άτομο θα εκτελέσει τα έργα και τις απαιτήσεις του.

Πού μπορούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά οι Εργοθεραπευτές

Οι Εργοθεραπευτές μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο τομέα και ως ελεύθεροι επαγγελματίες προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε άτομα όλων των ηλικιών εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις τους ανάλογα με τον επιδιωκόμενο στόχο τόσο όσον αφορά στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση όσο και την παρέμβαση και το follow up. Ενδεικτικά, πλαίσια απασχόλησης του Εργοθεραπευτή μπορεί να είναι: Νοσοκομεία Γενικά, Παιδιατρικά, Ψυχιατρικά, Νοσοκομεία και Κέντρα Αποκατάστασης, Γηριατρικές δομές ανοικτής και κλειστής περίθαλψης, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, Προεπαγγελματικά και επαγγελματικά εργαστήρια, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί σταθμοί, Σχολεία Γενικά και Ειδικά κά. Το Τμήμα Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής έχει σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας εκπαίδευσης του αντικειμένου της Εργοθεραπείας και την προαγωγή της έρευνας παρέχοντας άρτιες και υψηλού επιπέδου σπουδές διάρκειας τεσσάρων χρόνων. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να κατανοήσουν τη σημασία των έργων και των δραστηριοτήτων στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων κάθε ηλικίας που εμφανίζουν αναπηρίες σε επίπεδο σωματικό, νευρολογικό, ψυχοκοινωνικό, αναπτυξιακό, αισθητηριακό, μαθησιακό, συναισθηματικό, ή/και παρουσιάζουν δυσκολίες στην ισότιμη κοινωνική συμμετοχή.

Σε αυτή τη γιορτινή ημέρα για τους Εργοθεραπευτές, εύχομαι σε όλους υγεία, χαρά, ελπίδα και δύναμη ! ***Γράφει η Ιωάννα Τζονιχάκη OT, PhD Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Εργοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ