Κακοκαιρία “Κάρμελ”: Από πού πήρε την ονομασία της

Η  κακοκαιρία “Κάρμελ” αναμένεται να σαρώσει τη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

Η ονομασία “Κάρμελ” βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκαν από τους εταίρους Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου. Η ονομασία δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και το όνομα “Carmel” παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος Κάρμελ ή Κάρμηλος στο Ισραήλ.

 

Τι γνωρίζουμε για το όρος Κάρμελ

Το όρος Κάρμηλος ή Κάρμελ, επίσης γνωστό στην αραβική ως όρος Μαρ Ελίας (κυριολεκτικά Το όρος Άγιος Ηλίας / Ηλίας), είναι παράκτια οροσειρά στο βόρειο Ισραήλ που εκτείνεται από τη Μεσόγειο θάλασσα προς τα νοτιοανατολικά. Η οροσειρά έχει χαρακτηριστεί απόθεμα βιόσφαιρας της UNESCO.  Η οροσειρά Κάρμηλος έχει πλάτος περίπου 6,5 με 8 χιλιόμετρα, με ομαλή κλίση προς τα νοτιοδυτικά, αλλά σχηματίζει μια απότομη κορυφογραμμή στη βορειοανατολική πλευρά, ύψους 546 μέτρων.

Η φράση «όρος Κάρμηλος» έχει χρησιμοποιηθεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

  • Για τη μήκους 39 χιλιομέτρων οροσειρά, που εκτείνεται στα νοτιοανατολικά ως το Τζενίν.
  • Για το μήκους 21 χιλιομέτρων βορειοδυτικό τμήμα της οροσειράς.
  • Για το ακρωτήρι στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς.

Η ετυμολογία και το ακριβές νόημα του ονόματος Κάρμηλος αμφισβητείται, αλλά μεγάλη πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων μελετητών θεωρούν ότι προέρχεται από τη σημιτική ρίζα krm, το οποίο το φέρνει κοντά στο ουσιαστικό κέρεμ, μια λέξη που σημαίνει “αμπελώνας”. Η προσθήκη του επιθήματος λ είναι αρκετά συχνή στα εβραϊκά.

Η κοινή εξήγηση είναι ότι η εβραϊκή λέξη κάρμελ σημαίνει φυτεία, οπωρώνας, κήπος ή παρόμοια. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εβραϊκής Βίβλου, το ουσιαστικό κάρμελ φαίνεται να υποδηλώνει τα δάση και θαμνότοπους τυπικούς στον Κάρμηλο και άλλες περιοχές με μεσογειακό κλίμα στους Αγίους Τόπους.

Στρατηγική τοποθεσία

Λόγω της πλούσιας βλάστησης στην πλαγιά του λόφου και τις πολλές σπηλιές στην απότομη πλευρά, ο Κάρμηλος έγινε το στέκι των εγκληματιών. Ο Κάρμηλος θεωρήθηκε ως μέρος που προσφέρει απόδραση από τον Θεό, όπως υπονοείται από το Βιβλίο του Άμος. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Βασιλέων, ο Ελισσαίος ταξίδεψε στον Κάρμηλο αμέσως αφότου καταράστηκε μια ομάδα νεαρών ανδρών επειδή τον είχαν κοροϊδέψει και την ανάληψη του Ηλία φωνάζοντας, “Πήγαινε, φαλακρέ άντρα!”.

Ύστερα από αυτό, οι αρκούδες βγήκαν από το δάσος και επιτέθηκαν σε 42 από αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Ελισαίος είχε ζητήσει άσυλο εκεί από οποιαδήποτε πιθανή αντίδραση παρόλο που η περιγραφή στο Βιβλίο του Άμως, η χρήση της τοποθεσίας ως καταφύγιο, χρονολογείται από τους μελετητές κειμένου να είναι νωρίτερα από την αναφορά του Ελισσαίου στο Βιβλίο των Βασιλέων.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα, το όρος Κάρμηλος συνέχισε να είναι καταφύγιο μέχρι τουλάχιστον τον πρώτο αιώνα.

Σύμφωνα με τον Ιώσηπο και τον Επιφάνιο, το όρος Κάρμηλος ήταν το προπύργιο των Εσσαίων που προήλθαν από ένα μέρος στη Γαλιλαία με το όνομα Ναζαρέτ. Αυτή η ομάδα Εσσαίων μερικές φορές αναφέρεται ως Ναζαραίοι, πιθανώς παρόμοια με τους Ναζαρηνούς, που ακολούθησαν τις διδασκαλίες του Ιησού (Γιέσουα).

Κατά τη διάρκεια του Α¨ Παγκοσμίου Πολέμου, το όρος Κάρμηλος έπαιξε σημαντικό στρατηγικό ρόλο. Η μάχη της Μεγιδώ πραγματοποιήθηκε στην κορυφή του περάσματος στο όρος Κάρμηλος.

Καρμηλίτες

Ένα καθολικό θρησκευτικό τάγμα ιδρύθηκε στο Όρος Κάρμηλος το 1209, που ονομάστηκε Καρμηλίτες, σε σχέση με την οροσειρά. Ο ιδρυτής των Καρμηλιτών είναι ο Άγγλος Σίμον Στοκ. Στον αρχικό κανόνα ή «Επιστολή της Ζωής» που έδωσε ο Αλβέρτος, ο Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ που κατοικούσε στην Άκρα, περί το έτος 1210, αυτός ο ερημίτης αναφέρεται απλά ως «Αδελφός Β». Πέθανε πιθανώς γύρω στο 1210 και θα μπορούσε να ήταν είτε προσκυνητής, κάποιος που περίμενε μετάνοια ή σταυροφόρος που είχε μείνει στους Αγίους Τόπους.

Αν και ο Λουδοβίκος Θ΄ της Γαλλίας αναφέρεται μερικές φορές ως ιδρυτής, δεν ήταν και το είχε επισκεφτεί το 1252.

Το Τάγμα ιδρύθηκε στην τοποθεσία που ισχυρίστηκε ότι ήταν η θέση του σπηλαίου του Ηλία, 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς.

Ένα μοναστήρι των Καρμηλιτών ιδρύθηκε στον χώρο λίγο μετά τη δημιουργία του ίδιου του Τάγματος και ήταν αφιερωμένο στην Παναγία με τον τίτλο «Αστέρι της Θάλασσας».

Ένα από τα παλαιότερα άμφια σχετίζεται με το όρος Κάρμηλος και τους Καρμηλίτες. Σύμφωνα με την παράδοση των Καρμηλιτών, το άμφιο της Παναγίας του όρους Κάρμηλος δόθηκε για πρώτη φορά στο Σάιμον Στοκ, έναν Άγγλο Καρμηλίτη, από την Παναγία. Οι Καρμηλίτες την αποκαλούν με τον τίτλο «Η Παναγία του Κάρμελ» και γιορτάζουν τις 16 Ιουλίου ως ημέρα γιορτής της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ