Νέα βίντεο από τα επεισόδια στο ΑΠΘ: Έχασε την ακοή του ένας φοιτητής

Νέος κύκλος επεισοδίων εκτυλίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Πλατεία Χημείου, μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών, αντιεξουσιαστές, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, έσπασαν μάρμαρα από τα σκαλιά σχολών εκτοξεύοντας τα κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Tρία άτομα φορώντας κράνη κι έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους βγήκαν από το campus του ΑΠΘ και πέταξαν πέτρες και ξύλα κατά της αστυνομικής διμοιρίας που βρισκόταν μπροστά στην βόρεια είσοδο της ΔΕΘ, επί της Εγνατίας.

Η αστυνομία για την απώθηση τους έκανε χρήση χημικών και τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε διάφορα σημεία του campus και αποκλιμακώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή, γύρω από την οποία η ομάδα των κουκουλοφόρων διαλύθηκε.

Πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια οι φοιτητές που εκπροσωπούνται στους συλλόγους τους από το σχήμα των ΕΑΑΚ ολοκλήρωσαν τη διαμαρτυρία τους μπροστά από το κτίριο του Τμήματος Βιολογίας και αποχώρησαν οργανωμένα με πορεία στο campus.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων νωρίτερα, ένας φοιτητής φέρεται να τραυματίστηκε από χειροβομβίδα κρότου λάμψης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Επεισόδια ΑΠΘ

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο ΑΠΘ

Δύο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο από τα επεισόδια που έγιναν το μεσημέρι στο ΑΠΘ σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα η αστυνομία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «κατά τη διάρκεια αστυνομικών μέτρων για την περιφρούρηση οικοδομικών εργασιών σε ισόγειο χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ., ομάδα 120 περίπου ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αστυνομικού και ιδιώτη, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών». Η Διεύθυνση Ασφάλειας διενεργεί προανάκριση για το περιστατικό.

Επεισόδια στο ΑΠΘ: Έχασε την ακοή του ο φοιτητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι

Απώλεια της ακοής από το ένα αυτί διέγνωσαν οι γιατροί του Ιπποκρατείου στον φοιτητή που μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο κεφάλι μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Σύμφωνα με την πρώτη ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, στο οποίο νοσηλεύεται ο 21χρονος φοιτητής, από την έκρηξη που έγινε δίπλα του, έχασε από το ένα αυτί την ακοή του.

Οι γιατροί περιμένουν να δουν αν ο τραυματισμός θα είναι μόνιμος ή αν θα περάσει με την πάροδο του χρόνου. Στον 21χρονο φοιτητή οι γιατροί έκαναν επίσης ράμματα στο κεφάλι, ενώ έχουν σπάσει και κάποια από τα δόντια του.

 

Επεισόδια ΑΠΘ Επεισόδια ΑΠΘ

Νίκος Φίλης: Η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της για μια πολιτική που ελεεινολογεί το πανεπιστήμιο σαν άντρο βίας

«Τα επεισόδια της αστυνομικής βίας που κατ’ εξακολούθηση επί ένα χρόνο στιγματίζουν τον ακαδημαϊκό χώρο του ΑΠΘ, κλιμακώθηκαν σήμερα επικίνδυνα: χύθηκε αίμα», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης. Όπως ανέφερε, «η επίθεση των ΜΑΤ, τα αστυνομικά έκτροπα που τη συνόδεψαν, έστειλαν αιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα φοιτητή, ο οποίος μαζί με άλλους φοιτητές και πανεπιστημιακούς διαμαρτύρονταν για τις αλλεπάλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα με τα γνωστά προσχήματα και την επικείμενη εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

«Ευχόμαστε ο φοιτητής να γίνει σύντομα καλά. Και η κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της, για μια πολιτική που στο όνομα πραγματικών ή κατασκευασμένων προβλημάτων, ελεεινολογεί το πανεπιστήμιο σαν άντρο βίας, προκαλώντας με τη στάση της την έξαρση της βίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Να αναλογιστεί η κυβέρνηση αλλά και οι πρυτανικές αρχές πού οδηγούμαστε, όσο ακόμη μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Οι σημερινές εικόνες στο ΑΠΘ θυμίζουν εποχές εκκαθαριστικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στην Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και αλλού. Και σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή κανονικότητα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου και την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Αν η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει το φαύλο κύκλο αστυνομοκρατίας – βίας στα πανεπιστήμια με την υστερόβουλη σκέψη ότι έτσι θα συσπειρώσει το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο, θα διαψευστεί. Στο μεταξύ, επαναλαμβάνουμε: όχι αίμα! Οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ευρύτερα η κοινωνία θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία και δε θα πέσουν στην παγίδα του αποπροσανατολισμού που στήνει η κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Ν. Φίλης.

Νέα Δημοκρατία: Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με απροκάλυπτο τρόπο να ενισχύει την ανομία στα πανεπιστήμια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Και επισημαίνει: «Σήμερα ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετηθεί για φύλαξη του χώρου του ΑΠΘ που τελούσε επί 34 χρόνια υπό κατάληψη και σήμερα κατασκευάζεται βιβλιοθήκη που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές. Στη διάρκεια της επίθεσης κατά των αστυνομικών και της συμπλοκής που ακολούθησε, τραυματίστηκαν ένας φοιτητής κι ένας αστυνομικός. Για το περιστατικό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, γίνεται προανάκριση».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να απαντήσει ευθέως, όχι στη ΝΔ, αλλά στην κοινωνία: Ο χώρος του ΑΠΘ που φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες, πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ας πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τις ομάδες βίας και την ανομία.

Οι πανεπιστημιακοί χώροι θα αποδοθούν ξανά εκεί που ανήκουν: στην ακαδημαϊκή κοινότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΑΣΟΚ: Καταδικάζουμε τη βία στα Πανεπιστήμια από όπου κι αν προέρχεται

To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταδίκασε τα σημερινά επεισόδια στο ΑΠΘ, ενώ χαρακτηρίζει αδιανόητη την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρει ότι καταδικάζεται η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, καθώς οι εικόνες αυτές δεν τιμούν το ελληνικό πανεπιστήμιο και εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του.

«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αστυνομικός να στοχεύει, όπως φέρεται, με βομβίδα κρότου-λάμψης οποιοδήποτε πολίτη μέσα ή έξω από το Πανεπιστήμιο», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ επισημαίνει ότι έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια κατά τα πρότυπα λειτουργίας ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ