Επαμεινώνδας Ροσσόλυμος: Ο “άγνωστος” θαλασσοζωγράφος

Η περίπτωση του Επαμεινώνδα Ροσσόλυμου του Κωνσταντίνου είναι μοναδική, δεδομένου ότι αυτός ο μη επαγγελματίας ζωγράφος παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό, ενώ ζωγράφισε περισσότερα από 3.000 έργα ζωγραφικής!

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

O Ροσσόλυμος είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη το 1917. Έφυγε από τη ζωή το 1993.

Ο πατέρας του Κωνσταντίνος είχε καταγωγή από την Κεφαλονιά και συγκεκριμένα από την επαρχία Λειβαθούς, ενώ η μητέρα του ήταν Ποντιακής καταγωγής γεννημένη και εκείνη στην
Κωνσταντινούπολη με το όνομα Σουλτάνα Χαριτίδου. Ο πατέρας του ήταν έμπορος, κυρίως γουναρικών και είχε μεγάλες εμπορικές και οικογενειακές σχέσεις με την Οδησσό, όπου στις αρχές του 19ου αιώνα, η οικογένεια είχε μεταναστεύσει από την Κεφαλονιά. Στη συνέχεια πήγαν στην Πόλη, όπου οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες έμεναν στην περιοχή Μπέϊογλου και είχαν εξοχικό στην Πρίγκηπο.

Το 1928 η οικογένεια του Επαμεινώνδα έφυγε αναγκαστικά από την Κωνσταντινούπολη και ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς. Ήρθαν και αρχικά εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά και στη συνέχεια στην Αθήνα.

Ο Επαμεινώνδας “Παμίκος” Ροσσόλυμος αφού υπηρέτησε στο 34ο Σύνταγμα Πεζικού και πολέμησε στην Αλβανία όπου τραυματίστηκε τον Μάρτιο του 1941, ξεκίνησε να εργάζεται στην Εταιρεία Υδάτων (Ούλεν). Παράλληλα ήταν θαυμαστής του αρμένικης καταγωγής Ρώσου ζωγράφου Ιβάν Κονσταντίνοβιτς Αϊβαζόφσκι, ο οποίος γεννήθηκε και πέθανε στη Θεοδοσία της Κριμαίας τα χρόνια της Ρωσικής αυτοκρατορίας και θεωρείται από πολλούς ως ο μεγαλύτερος θαλασσοζωγράφος όλων των εποχών! Ο Αϊβαζόφσκι αποτέλεσε έμπνευση για τον Ροσσόλυμο, ο οποίος το 1959 ξεκίνησε να εκφράζει την μεγάλη αγάπη και το πάθος του για την ζωγραφική κυρίως με θέματα για την θάλασσα και τα βαπόρια που ταξιδεύουν προς τον ορίζοντα του ωκεανού ψάχνοντας ένα καλύτερο λιμάνι.

Το αποτέλεσμα μετά από χρόνια ήταν ένα τεράστιο δημιουργικό έργο, τριών χιλιάδων και πλέον έργων πάνω σε καμβά, με βασικό υλικό το λάδι. Χρησιμοποιούσε έντονα χρώματα και έτσι έβγαζε έντονες χρωματικές αντιθέσεις, καθώς πολλές φορές ζωγράφιζε με παρέα τον φίλο και συνάδελφο του Αλέκο Πανανίδη, ο οποίος ήταν αρχαιότερος στην τέχνη της ζωγραφικής. Οι δύο καλλιτέχνες ζωγράφιζαν ταυτόχρονα μαζί αλλά σε διαφορετικά θέματα ο καθένας. Το μέσο μέγεθος των έργων του Ροσσόλυμου ήταν περίπου στα 70 Χ 90 εκατοστά και παρά τις επανειλημμένες προτάσεις δεν θέλησε ποτέ να παρουσιάσει τα έργα του σε μία έκθεση, παρόλο που οι πίνακες του ήταν περιζήτητοι από τον εφοπλιστικό κόσμο, στον οποίο είχε πολλές φιλικές σχέσεις.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ