“Ενοχή” πρότεινε η εισαγγελέας για το μαύρο χρήμα από τα Tor M1

Της Άννας Κανδύλη

 

Την ενοχή των κατηγορουμένων  που φέρονται να διακίνησαν μαύρο χρήμα για την προώθηση της σύμβασης των ρωσικών αντιαεροπορικών TOR M1 που υπεγράφη επί υπουργίας ‘Ακη Τσοχατζόπουλου, πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Όπως είπε κατά την αγόρευσή της,  και οι πέντε εμπλεκόμενοι -μεταξύ των οποίων είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης- “τέλεσαν τα αδικήματα επανειλημμένα, μεθοδευμένα, χρησιμοποίησαν εξωχώριες εταιρίες και τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν επρόκειτο για περιστασιακή ιστορία, καθώς είχαν αποκτήσει υποδομή”.

Σημαντικό στοιχείο για την καταδικαστική πρόταση ήταν -κατά την εισαγγελική λειτουργό- η κατάθεση του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχει ήδη καταδικασθεί για μαύρο πολιτικό χρήμα:  “Δεν ήταν ένας αθώος άνθρωπος. Ήταν δεξί χέρι, εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, επωφελήθηκε και αυτός τα μέγιστα. Κανείς δεν έβαλε το κεφάλι του στο ντορβά δωρεάν. Έδωσε τους υπόλοιπους και πήρε ελαφρυντικό. Ανθρώπινο…”.

Σημείωσε μάλιστα ότι όλα τα στοιχεία “δένουν” με όσα έχει πει ο Ζήγρας, ενώ ούτε ο Ντίνος Μιχαηλίδης  ούτε και ο γιος του Μιχάλης δεν προσκόμισαν κανένα έγγραφο, που να αποδεικνύει ότι τις συναλλαγές που έγιναν με τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενό τους Φουάντ Αλ Ζαγιάντ ήταν νόμιμες.

“Κυρίως δεν πείστηκα για ποιο λόγο ο Ν. Ζήγρας να τους εμπλέξει στην υπόθεση αν δεν είχαν καμία συμμετοχή” επεσήμανε και αναρωτήθηκε: “Για ποιο λόγο να έχει τέτοιο μένος με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους;”.

Κατά την εισαγγελέα ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν το “έμπιστο πρόσωπο που έπρεπε να υπάρχει για να συνδέει το Ν. Ζήγρα και το Φουάντ Αλ Ζαγιάντ”, αφού “αυτός έδινε επιταγές στο Ν. Ζήγρα και κρατούσε άλλες για τον εαυτό του”.

Σύμφωνα με τη δικαστική έρευνα, η εμπλοκή του Ντ. Μιχαηλίδη στην υπόθεση των  Tor M1 πρόεκυψε από τον εντοπισμό εμβασμάτων εκατομμυρίων ευρώ, που φέρονται να κατέληξαν σε offshore και στη συνέχεια σε τραπεζικό λογαριασμό του γιου του Μιχάλη, στον οποίο συνδικαιούχος εμφανίζεται  ο Κύπριος υπουργός.

Για την εισαγγελική λειτουργό πάντως το άτομο  που είχε  σημαντικό ρόλο στη διακίνηση της  μίζας  ήταν ο Αλ Ζαγιάντ. “Είχε κομβικό ρόλο στη δωροδοκία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και αποδείχτηκε η συμμετοχή του. Γνώριζε την προέλευση των χρημάτων και για ποιο λόγο δίνονταν. Αποδεικνύεται αδιάσειστα η εμπλοκή του στην υπόθεση καθώς με τη δήλωση που απέστειλε στο δικαστήριο παραδέχτηκε ότι ο ίδιος έδωσε όλες τις επιταγές στον Ντίνο Μιχαηλίδη παρότι αυτός ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε που τις διέθεσε ο πρώην υπουργός” είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης

Οι ατέλειωτες ώρες της Βίκυς Σταμάτη στο κελί – ΦΩΤΟ

Για τον πρότερο βίο του Τσοχατζόπουλου έως το 1996 κατέθεσε ο Λιβάνης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ