Ένας «καφές που περιμένει»…

Ένας «καφές που περιμένει»…

 

Μια παράδοση του καφέ, που λατρεύεται εδώ κι έναν αιώνα στη Νάπολη, τώρα αποκτά υποστηρικτές και στην Ελλάδα.

Η ιστορία του «καφέ που περιμένει» ξεκίνησε από τα φτωχικά εργατικά καφέ στη νότια Ιταλία και έγινε γνωστή με το όνομα «caffe sospeso».

Στόχος της πρωτοβουλίας, που έρχεται και στην Ελλάδα, μέσω του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», είναι να κεράσει ένα καλοφτιαγμένο καφέ όλους εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα πλέον να απολαύσουν μια τόσο απλή ελληνική συνήθεια.

Ο «καφές που περιμένει» είναι ουσιαστικά ένας καφές που προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μίας καφετέριας ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος. Ο πελάτης παραγγέλνει έναν καφέ της προτίμησής του, αλλά πληρώνει άλλον έναν.

Ο καταστηματάρχης βάζει τα λεφτά από τον καφέ που πληρώθηκε , χωρίς να έχει σερβιριστεί σε ένα ειδικό κούτί, το οποίο απέξω γράφει «Καφές που περιμένει» ή σημειώνει σε έναν αναρτημένο πίνακα τον καφέ που προπληρώθηκε. Το αληθινό σενάριο είναι ότι κάποια στιγμή θα μπει ένας άνθρωπος στο μαγαζί και θα ρωτήσει, αν υπάρχει διαθέσιμος «καφές που περιμένει».

Το κίνημα του καφέ ξεκινάει από την Αθήνα με τέσσερα μαγαζιά. Τέσσερις χώροι, οι ιδιοκτήτες των οποίων δέχτηκαν με μεγάλη χαρά να ενταχθούν στο δίκτυο, να γίνουν -στην πραγματικότητα- αναπόσπαστο κομμάτι σε αυτή την αλυσίδα αλληλεγγύης.

Τα καταστήματα είναι:

– «6», συνεργατικό καφενείο, Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο.

– «Ακροβάτης», καφενείο-ουζερί, Μαιζώνος 44 & Ψαρών 26α, Αθήνα.

– «Στα καλά καθούμενα», Δράκου 3 (έξοδος μετρό FIX), Κουκάκι.

– «Verve», Σόλωνος 94, Αθήνα.

Στους χώρους που ανήκουν στο δίκτυο των «καφέδων που περιμένουν» θα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που θα υποδηλώνει τη συμμετοχή σε αυτό το ξεχωριστό δίκτυο.

Η συνήθεια του καφέ που περιμένει έχει αγαπηθεί ήδη σε Βουλγαρία, Αυστραλία, Ρωσία, ενώ, τους τελευταίους μήνες, η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με πολύ γοργό ρυθμό σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή, είναι επισήμως καταγεγραμμένες 162 επιχειρήσεις σε 17 χώρες και 112 πόλεις.

 

Πηγή: Espresso

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ