Εμβολιασμοί παιδιών 5-11 ετών: Αυτές θα είναι οι αμοιβές των γιατρών

Νέες διευκρινίσεις για το πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 έως 11  ετών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Mega.

O κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό  αυτής της ηλικιακής ομάδας έχει ανοίξει και ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από αύριο, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Οι προϋποθέσεις  για να εμβολιαστούν τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σε παιδιάτρους

Όσον αφορά στο εάν θα μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά να τα εμβολιάσουν σε παιδιάτρους είπε ότι αυτό προϋποθέτει ότι ο παιδίατρος θα έχει κάνει αίτηση και θα έχει ενταχθεί στο σύστημα  για να πάρει εμβόλια.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι “αφού έγιναν κάποιες συζητήσεις με τους παιδιάτρους για το θέμα του εμβολιασμού, γίνονται κάποιες τροποποιήσεις προκειμένου να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία και να μπορούν να χειρίζονται ταυτόχρονα τα εμβόλια που είναι για τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών αλλά και τα εμβόλια που είναι για 5-11 ετών γιατί είναι διαφορετικό φιαλίδιο. Από εκεί και πέρα από τις αρχές Ιανουαρίου όποιος παιδίατρος θέλει μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα”.

εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών -Θεμιστοκλέους

Πώς θα ενταχθεί ο παιδίατρος στο πρόγραμμα εμβολιασμού και ποια θα είναι η αμοιβή 

Στην ερώτηση πώς θα ενταχθεί ο παιδίατρος στο πρόγραμμα εμβολιασμού για τα παιδιά απάντησε ότι “κάνει μια σύμβαση με την υγειονομική Περιφέρεια. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια διαδικασία που δεν μπορεί να απλουστευθεί λόγω της φύσης του εμβολίου… Παραγγέλνει εμβόλια, πηγαίνει τα παραλαμβάνει από ένα σημείο και τα κάνει είτε στο ιατρείο του είτε εάν το παιδάκι πληροί τις προϋποθέσεις στο σπίτι του”.

Επίσης μίλησε και για την αμοιβή του παιδιάτρου που αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών. Όπως είπε, “η αμοιβή του παιδιάτρου καλύπτεται από το ελληνικό Δημόσιο” και πρόσθεσε ότι “θα παίρνει 15 ευρώ για κάθε δόση εμβολίου από το κράτος”. Δηλαδή ο παιδίατρος για τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer  θα πάρει 30 ευρώ στο ιατρείο του, τόνισε και συμπλήρωσε ότι εάν ο παιδίατρος πάει στο σπίτι του γονέα για να εμβολιάσει το παιδί θα πάρει 60 ευρώ για έναν ολοκληρωμένο εμβολιασμό.
Τον εμβολιασμό των παιδιών τον πληρώνει το κράτος και δεν θα πρέπει να ζητάνε χρήματα οι παιδίατροι γι’ αυτό, επανέλαβε μεταξύ άλλων και διευκρίνισε  ότι αυτό προϋποθέτει οι παιδίατροι να συμμετέχουν στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Επίσης γνωστοποίησε ότι με το που θα έρθει στη χώρα μας η πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίου έως τις 6 Ιανουαρίου θα ανοίξουν αρκετά νέα ραντεβού.” Γύρω στις 6 με 7 Ιανουαρίου θα ανοίξουν πάρα πολλά ραντεβού για τα παιδιά ηλικίας 5 με -11 σε όλη την Ελλάδα”, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Τέλος έδωσε και κάποιες επιπλέον διευκρινίσεις για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό. Όπως είπε οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούμε στη χώρα μας, μπορούν να πάνε στο ΚΕΠ με τις δύο δόσεις του εμβολίου που έκαναν στο εξωτερικό, να καταχωρηθούν στο σύστημα των ΚΕΠ και μετά μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση στη χώρα μας.

εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών -Θεμιστοκλέους

Ο κ. Θεμιστοκλέους μίλησε και για τα εμβόλια Sputnik και Sinovac. Οι πολίτες που έχουν κάνει τα εμβόλια Sputnik και Sinovac μπορούν από σήμερα να πάνε με το χαρτί του εμβολιασμού και να προγραμματίζουν την τρίτη δόση στη χώρα μας. Και ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βγει μόνο αν ο πολίτης κάνει την τρίτη δόση στην Ελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ