Εμβολιασμός παιδιών 5-11 ετών: Ποιες είναι οι παρενέργειες – Τι είπε η Θεοδωρίδου

Για τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 5-11 ετών μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την τακτική ενημέρωση, σημειώνοντας ότι στη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου υπήρξε ομόφωνη και θετική γνωμοδότηση για τον εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας.

“Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα εμβόλια θα προσφέρουν στην προστασία των ίδιων των παιδιών και παράλληλα θα τα βοηθήσουν να παρακολουθήσουν ανεμπόδιστα την εκπαίδευση και όλες τις δραστηριότητες στην κοινότητα. Επιπλέον, ο εμβολιασμός αυτής της ομάδας θα μειώσει και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι έμμεσα και τα ευάλωτα άτομα που βρίσκονται γύρω από τα παιδιά. Η αύξηση του αριθμού των εμβολιαζομένων συντελεί σημαντικά στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας αναλυτικά σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, σημείωσε: “Ο πρώτος λόγος που αναφέρθηκα, δηλαδή η προστασία του ίδιου του παιδιού από τον ιό, είναι ότι η νόσος ναι μεν από την αρχή ήταν και παραμένει ήπια, χωρίς να έχει διαφορετική κλινική έκφραση με την πάροδο του χρόνου, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι μικροί αλλά υπαρκτοί. Μικρός αλλά υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της σπάνιας εκδήλωσης του πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου το οποίο εμφανίζεται μία περίπτωση στις 3.000, αλλά είναι σύνδρομο που και ταλαιπωρεί και μπορεί να έχει σοβαρή βαριά έκφραση”.

Συνέχισε λέγοντας: “Στην ομάδα των παιδιών των 5-11 ετών, όπως και στις ομάδες μεγαλύτερων παιδιών, περιλαμβάνονται και τα παιδιά με χρόνιο νόσημα ή υποκείμενο πρόβλημα. Μόλις δημοσιεύθηκε η πρώτη εθνική πληθυσμιακή μελέτη στο Lancet of Respiratory Medicine από τη Σκωτία, που αφορά στη διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής λόγω Covid παιδιών σχολικής ηλικίας με μη ελεγχόμενο άσθμα. Το μη ελεγχόμενο άσθμα καθορίστηκε ως άσθμα που προκαλούσε επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο ή θεραπείες με κορτιζόνη από το στόμα. τα δεδομένα αντλήθηκαν από το εθνικό μητρώο, αφορούν τεράστιο αριθμό παιδιών, 752.000, και συμπερασματικά από τη μελέτη των στοιχείων βρέθηκε ότι παιδιά ηλικίας 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω Covid εισαγωγής στο νοσοκομείο. Μεταφράζοντας τα νούμερα αυτά στη Σκωτία αντιστοιχεί σε 9.000 εισαγωγές και στο Ην. Βασίλειο σε 109.000 εισαγωγές”,

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και υπογράμμισε:

“Το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται και στα παιδιά είναι σχήμα δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Σε περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, η δεύτερη δόση χορηγείται έπειτα από 3 μήνες, ανάλογα με τους ενήλικες.

Σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για Covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακυρώσεις του βασικού προγράμματος των εμβολιασμών των παιδιών. Όπως είχε γίνει η συζήτηση και για  τη γρίπη, έτσι και για τα βασικά παιδιατρικά εμβόλια δεν υπάρχει χρονικό διάστημα που να περιορίζει τον εμβολιασμό με τα εμβόλια τα κλασικά της πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων. Ο παιδίατρος γνωρίζει σε πόσες ημέρες μετά το εμβόλιο της Covid μπορεί να κάνει -αν εκκρεμεί- κάποιο εμβόλιο του εθνικού χρονοδιαγράμματος. Επομένως όχι αναβολές. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο τα εμβολιαστικά σχήματα της παιδικής ηλικίας να έχουν αρκετά κενά στη διάρκεια της πανδημίας”.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είπε: “Η απάντηση είναι αρκετά εύκολη, μετά τη χορήγηση εμβολίων σ’ αυτές τις ηλικίες σε αριθμό πάνω από 5 εκατ. σε χώρες που έχουν προηγηθεί στην εφαρμογή του εμβολιασμού και φαίνεται οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που είναι πολύ εξοικειωμένοι οι γονείς, των συνήθων εμβολίων, δηλαδή λίγος πυρετός ή τοπική αντίδραση στο σημείο της ένεσης”.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση σε εφήβους σημείωσε: “Η χορήγησης τρίτης δόσης στα άτομα άνω 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα αν και πότε θα χορηγηθεί τρίτη δόση σε άτομα μικρότερης ηλικία. Η Εθνική Επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση τρίτης δόσης σε παιδιά με ανοσοκαταστολή ηλικίας 12-17 ετών μετά παρέλευση 4 εβδομάδων από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Στις 9/12 ο FDA ενέκρινε λόγω της εμφάνισης της “Όμικρον” τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε υγιείς εφήβους 16-17 ετών έξι μήνες τουλάχιστον μετά τη συμπλήρωση του εμβολιασμού με δύο δόσεις. η απόφαση στηρίχτηκε στα ανοσολογικά δεδομένα της ηλικίας άνω των 18 ετών που υπήρχαν. Γι’ αυτό το θέμα η Εθνική Επιτροπή επιφυλάσσεται σε σύντομο χρόνο να διατυπώσει τις δικές της συστάσεις”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ