Όμικρον: Πέντε κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα

Πέντε συνολικά είναι τα κρούσματα της παραλλαγής «Όμικρον» που έχουν επιβεβαιωθεί στην Ελλάδα, ενώ το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού εντοπίστηκε στις 29 Νοεμβρίου στη χώρα μας.

Πρόκειται για 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου.

Τα τέσσερα από τα 5 κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Νότια Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας. Έχουν απομονωθεί ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.

Όμικρον μετάλλαξη

Η Realnews παρουσίασε την πρώτη επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της νέας, εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής «Όμικρον» στην Ελλάδα, που εκπόνησε το Παρατηρητήριο Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα για τη νέα παραλλαγή B.1.1.529, οι επιστήμονες κατέγραψαν τα πιθανά επιδημιολογικά σενάρια που αναμένεται να διαμορφωθούν στο μέλλον.

Το πιθανότερο σενάριο της έρευνας προβλέπει δραματική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών (κρουσμάτων, βαρέως πασχόντων και θανάτων) λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του νέου στελέχους. Οι επιστήμονες προβλέπουν ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας, μεγαλύτερη απ’ ό,τι έχουμε δει μέχρι στιγμής, ενώ θεωρούν δεδομένη την αύξηση των θανάτων από την COVID-19.

Στην περίπτωση αυτή, η παραλλαγή «Όμικρον» θα προκαλεί μεν σοβαρές λοιμώξεις στους ανεμβολίαστους, αλλά ο εμβολιασμός ή η ανοσία από φυσική νόσηση θα προστατεύουν από βαριά νόσο, διασωλήνωση και θάνατο.

Το πιο δυσμενές, αλλά δεύτερο πιθανότερο, σενάριο τρομάζει με τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η «Όμικρον», καθώς προβλέπει την εμφάνιση πανδημικών κυμάτων, τη σφοδρότητα των οποίων δεν θα έχουμε ξαναζήσει. Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Ν. Τζανάκης, τονίζει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη για επίσπευση του εμβολιασμού στο 90% του γενικού πληθυσμού, σε μια προσπάθεια θωράκισης της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, μάλιστα, κάνει λόγο για «εκατόμβες καθημερινών θανάτων».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ