Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα, στο ναδίρ η οικονομία – Έκτακτες συναντήσεις του Ερντογάν

Συνομιλίες αναμένεται να έχει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, τον υπουργό οικονομικών και τους επικεφαλής των κρατικών τραπεζών, σύμφωνα με το Reuters, τη στιγμή που η λίρα κατακρημνίζεται σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Συγκεκριμένα, η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά, σήμερα Δευτέρα, έως και κατά 7% μέσα σε μερικά λεπτά, σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο κοντά στις 15 λίρες έναντι του δολαρίου, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για τη ριψοκίνδυνη οικονομική πολιτική του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και τις προοπτικές ακόμη μίας μείωσης επιτοκίων την Πέμπτη.

Ερντογάν

Η ξαφνική πτώση είχε ως αποτέλεσμα το νόμισμα να βρεθεί με το ήμισυ της αξίας που είχε στο τέλος της περασμένης χρονιάς, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό σε μια μεγάλη αναδυόμενη αγορά που εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές.

Η κεντρική τράπεζα κράτησε στο παρελθόν τη λίρα κάτω από το επίπεδο των 14,0 παρεμβαίνοντας στην αγορά συναλλάγματος τρεις φορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες μέσω πώλησης δολαρίων. Έως σήμερα στις 10:15 ώρα Ελλάδας δεν είχε ανακοινώσει νέες παρεμβάσεις, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε έως τις 14,99 λίρες έναντι του δολαρίου σε μια αγορά με χαμηλή ρευστότητα, από το επίπεδο των 13,889 όπου έκλεισε την Παρασκευή. Στις 10:15 ώρα Ελλάδας, είχε περιορίσει τις απώλειές του και κινείτο στο επίπεδο των 14,44 λιρών.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, δεχόμενη πιέσεις από τον Ερντογάν, αναμένεται να μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 14% αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων και αναλυτών την Παρασκευή, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός κατέγραψε άλμα στο 21,3%.

Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την οικονομία

Στο μεταξύ, την Κυριακή, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη για τον πληθωρισμό και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, σε μια πρώτη μεγάλη συγκέντρωση εξαιτίας των αναταράξεων που σημειώνονται εδώ και εβδομάδες στην τουρκική οικονομία.

Σε μια διαδήλωση που οργανώθηκε από τα κυριότερα συνδικάτα, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και για τον πληθωρισμό που έφθανε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 21,31% σε ετήσια βάση.

 Ο S&P υποβάθμισε την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε -από σταθερή σε αρνητική- την προοπτική του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας, επικαλούμενος πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες.

Ο οίκος, προς το παρόν, διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ («πολύ κερδοσκοπική» τοποθέτηση). Ωστόσο γενικά, η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο αναγγέλλεται την προσεχή υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.

Με δεδομένη την ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, πιθανόν ακόμη και μέσα στον μήνα, ήδη άλλος ένας οίκος αξιολόγησης, ο Fitch Ratings, ανακοίνωσε επίσης την υποβάθμιση -και αυτός από σταθερή σε αρνητική- του αξιόχρεου του τουρκικού δημοσίου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ