Έλλη Λαμπέτη: Αγωγή από τα ανίψια της ηθοποιού εναντίον εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων

Αγωγή για «προσβολή προσωπικότητας μέσω οικονομικής εκμετάλλευσης στοιχείων της προσωπικότητας» εναντίον γνωστής εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων κατέθεσαν τα τρία ανίψια της Έλλης Λαμπέτη (Έλλης Λούκου, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της).

Πρόκειται για τους Αναστασία και Ιωάννη Παπαδόπουλο, παιδιά της αδελφής της ηθοποιού Βασιλικής και ο Κώστας Λούκος, γιος του αδελφού της, Τάσου.

Αιτία η ονομασία ως «Villa» ή «Hotel Lambeti» του νεοκλασικού στο Κολωνάκι, έργου του Δανού αρχιτέκτονα Κρίστιαν Χάνσεν.

Το κτίριο, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρεται ως το «σπίτι της Λαμπέτη» και ας μην είναι το πατρικό της σπουδαίας ηθοποιού, ούτε και ιδιοκτησία της Λαμπέτη.

Ήταν όμως το σπίτι, σε ένα διαμέρισμα του οποίου έζησε εκείνη από το 1966 έως το 1973. Γι’ αυτό και συνδέθηκε μαζί της…

Το 2015, έγινε γνωστό ότι το οίκημα πωλείται έναντι 4,5 εκατ. ευρώ. Ποιος ήταν μέχρι τότε ο ιδιοκτήτης δεν μαθεύτηκε. Ο αγοραστής ήταν πάντως μια εταιρεία (η τωρινή αγωγή στρέφεται μάλιστα και σε αυτήν). Μαθεύτηκε ότι το κτίριο υπενοικιάστηκε με μακροχρόνιο συμβόλαιο από άλλη γνωστή εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων. Η τελευταία ζήτησε ως όφειλε, την άδεια της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ για την αλλαγή χρήση, με στόχο το νεοκλασικό να λειτουργήσει το 2022 ως πολυτελές ξενοδοχείο με 6 σουίτες και roof top με θέα.

Το όνομα του ξενοδοχείου προκάλεσε την αντίδραση των συγγενών της Λαμπέτη

Έπειτα γνωστοποιήθηκε και η ονομασία του ξενοδοχείου: Villa ή “Hotel Lambeti». Η χρήση του ονόματος, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απόπειρα επικοινωνίας με την οικογένεια εξόργισε τα ανίψια της.

Έτσι τον περασμένο Ιούνιο, κινητοποιημένοι αρνητικά και από δημοσιεύματα που αναφέρονταν θριαμβολογικά στη “Villa Lambeti”, δημοσιοποίησαν δήλωση. Ανέφεραν μεταξύ άλλων: «εμείς οι κληρονόμοι και πλησιέστεροι συγγενείς εν ζωή της Έλλης Λαμπέτη θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν συναινέσαμε και δεν συναινούμε στη χρήση του ονόματός της γι’ αυτόν τον σκοπό. Θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό για τη μνήμη της να εκμεταλλεύονται κάποιοι το όνομά της σε ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα που δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή και το έργο της.

Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση άμεση, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη. Θέλουμε να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι δεν διεκδικούμε οικονομικό όφελος, παρά μόνο το ηθικό δικαίωμα να μην εμπλέκεται το όνομα της θείας μας σε επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ