Μάσκες FFP2 και Ν95: Έλεγχοι για φαινόμενα αισχροκέρδειας – Πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ

Σημαντικές ανατιμήσεις σε μέσα ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, και κυρίως μάσκες προστασίας κατηγορίας FFP2 και Ν95 παρατηρήθηκαν, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο χρονικό διάστημα από 24/12/2021 έως και 27/12/2021, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό εντοπίστηκαν περισσότερα από 16 e-shop και φυσικά καταστήματα που προχώρησαν σε υψηλά ποσοστά ανατιμήσεων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων που ισχύουν από την Παρασκευή 24/12/2021. Στα καταστήματα αυτά ήδη πραγματοποιείται έλεγχος από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και άλλες ελεγκτικές μονάδες, προκειμένου να τεκμηριωθεί η ενδεχόμενη άσκηση πρακτικών αισχροκέρδειας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το άρθρο 58 του ν. 4818/2021.

Οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες αποδεικνύεται ότι αισχροκερδούν έναντι του καταναλωτικού κοινού, εκμεταλλευόμενες την ανάγκη των καταναλωτών να προστατευθούν από την περαιτέρω διασπορά του COVID-19, απειλούνται με πολύ υψηλά πρόστιμα, που μπορεί να έχουν ύψος έως και 1.000.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή επισημαίνει τη δυνατότητα των καταναλωτών να γνωστοποιούν περιστατικά αισχροκέρδειας μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1520 αλλά και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] και [email protected].

Το πρωί της Δευτέρας 27 Δεκεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του στο Open, είπε: «Έχουμε βρει 16 site που αύξησαν ξαφνικά την τιμή στις μάσκες από την Πέμπτη προς την Παρασκευή». Ο ίδιος τόνισε ότι «ήδη ετοιμάζονται οι επιστολές από την αρμόδια Υπηρεσία για να αρχίσει η επίσημη διαδικασία του ελέγχου. Υπάρχει αγορανομική διάταξη που απαγορεύει να αυξήσουν το περιθώριο του κέρδους τους πέρα από όσο ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 σε όλα τα υλικά που σχετίζονται με την πανδημία».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «όσοι το έχουν κάνει από την Πέμπτη προς την Παρασκευή, θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυξήθηκε η τιμή της προμήθειας των συγκεκριμένων μασκών. Αν δεν έχουν να δείξουν τιμολόγιο αγοράς και απόδειξη ότι αυξήθηκε ανάλογα με την αύξηση της λιανικής τιμής η τιμή τους θα επιβληθεί το αναλογούν πρόστιμο, το οποίο μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «υπάρχουν ανατιμήσεις της τάξεως του 40%, του 50%, ακόμη και 60% μέσα σε ένα βράδυ. Δεν είναι μόνο παράνομο, αλλά είναι και ηθικά απαράδεκτο να θέλει κάποιος τώρα που η πανδημία δείχνει τα δόντια της να βγάλει υπερβολικό κέρδος. Εγώ δεν είπα να μην βγάλουν κέρδος γι’ αυτό δεν έβαλα και διατίμηση. Τους άφησα να έχουν ένα νόμιμο, λογικό κέρδος».

 

Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, «αν βάλεις διατίμηση και αυξηθεί η τιμή της μάσκας στο εξωτερικό, τότε θα έχεις έλλειψη του υλικού και μαύρη αγορά».

Σχετικά με το πρόστιμο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «θα εξαντλήσω τα όρια του νόμου. Όσο μπορώ να βάλω βάσει παράβασης και τζίρου θα μπει. Όσο μεγαλύτερο πρόστιμο μπορώ να βάλω σε μια επιχείρηση θα το βάλω».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ