Τσιόδρας: Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας – “Ναι” στο σταδιακό άνοιγμα των σχολείων -ΒΙΝΤΕΟ

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, όπως εισηγήθηκε η επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ανέφερε ότι η επιτροπή τοποθετήθηκε σχετικά με την ισχυρή σύσταση ή υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά τη μετακίνησή μας με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.

Η επιτροπή κατά πλειοψηφία αποφάσισε να είναι υποχρεωτική η μάσκα σε χώρους όπως παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γενικά όλους τους πολυσύχναστους κλειστούς χώρους. Αυτό θα ισχύει τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους που έχουν στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η μάσκα δεν θα πρέπει να γίνει ένα μέσο που θα μας δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με την υγιεινή των χεριών, τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε πως εάν είναι δυνατόν θα πρέπει να έχουμε αντισηπτικό πάντοτε στην τσέπη μας.

Δείτε το βίντεο:

Η εισήγηση για τα σχολεία

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ενημέρωση της Δευτέρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, αναφερόμενος στην επαναλειτουργία των σχολείων, “το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, με προϋποθέσεις και συνεκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους όρους υπό τους οποίους θα ανοίξουν τα σχολεία , ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε τη σταδιακή και υπό προϋποθέσεις έναρξη της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πάντα θέτοντας ως γνώμονα την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και τόνισε ότι για όλα τα ζητήματα έχουν οριστεί υποεπιτροπές. “Ούτε σαφή ημερομηνία βάλαμε, ούτε το σαφή τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτή η σταδιακή επάνοδος, το οποίο βέβαια θα γίνει σε συνεργασία και με το Υπουργείο Παιδείας και την Πολιτεία. Θέλει, λοιπόν, πολλή προσοχή. Νομίζω ότι η επιστημονική θέση αυτή τη στιγμή, είναι ότι πραγματικά ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο. Πραγματικά ο πληθυσμός των παιδιών φαίνεται να μεταδίδει και λιγότερο, από πολύ πρόσφατες δημοσιεύσεις. Φυσικά και μπορεί να υπάρχουν γεγονότα μετάδοσης μέσα στον παιδικό πληθυσμό και γεγονότα και νόσου, αλλά είναι πολύ λιγότερα από τον ενήλικο πληθυσμό. Αυτό είναι σαφές από την επιστημονική βιβλιογραφία όλης της κυκλοφορίας του ιού από την Κίνα, μέχρι σήμερα. Και σε όλο τον κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική, σε όλες τις περιοχές οι οποίες δημοσίευσαν δεδομένα, αυτή είναι μια σταθερή, μόνιμη εικόνα”.

“Νομίζω η Επιτροπή θεώρησε χρέος της να τοποθετηθεί επίσημα και το έκανε. Συζητήθηκαν βέβαια και ενστάσεις, αλλά μόνο μία λευκή ψήφος υπήρξε. Οι υπόλοιποι ομόφωνα τοποθετήθηκαν για αυτό το θέμα” ανέφερε ο καθηγητής Τσιόδρας.

“Μην νομίζετε ότι μας ανησυχεί λιγότερο η υγεία των παιδιών μας, η δυνατότητα να μεταδώσουν μεταξύ τους ή ακόμα και η πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά. Αλλά αυτή τη στιγμή, βλέπετε και άλλες χώρες, πολύ προοδευμένες χώρες, χώρες οι οποίες και αυτές επιστημονικά δεδομένα κοιτούν, έχουν τοποθετηθεί σαφώς για αυτή τη σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ένα πληθυσμό που κατά τεκμήριο είναι λιγότερο ευπαθής.

Δεν είναι ένα πείραμα στο οποίο θέλουμε να πάθουν κάτι κακό τα παιδιά μας. Είναι μια επιστημονική πρόταση. Εμείς εισηγούμαστε, η Πολιτεία θα αποφασίσει” πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.