Εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες του Ολοκαυτώματος
Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ανθρωπότητας ένα τέτοιο Ολοκαύτωμα. Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης μνήμης για τους Έλληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος, κατά την οποία προβλήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις 27 Ιανουαρίου.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αναφερθεί στη «σημασία της μνήμης» και στα «διδάγματα της ιστορίας», τονίζοντας ότι «100 χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και 70 χρόνια από τις βιαιότητες του Ολοκαυτώματος, καταφέραμε να μετατρέψουμε αυτούς τους τρομακτικούς εφιάλτες σε ένα λαμπρό όραμα και αυτό το όραμα σε μια πραγματικότητα, την Ενωμένη Ευρώπη».
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση χειροκρότησαν ιδιαίτερα το σημείο της ομιλίας του κ. Σαμαρά ότι «δεν υπάρχει χώρος και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη» και ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω το ίδιο μήνυμα που εξέφρασα πριν από έναν χρόνο από τη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης: Ποτέ ξανά!».
Η λιτή εκδήλωση, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας και διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, με τη συνεργασία των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα.
Τους παρισταμένους καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις εξοντώσεις και στο φρικτό θάνατο χιλιάδων Ελλήνων-Εβραίων, σημειώνοντας ότι «ποτέ πια δεν πρέπει να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο». Ο κ. Ηλιόπουλος απέτισε φόρο τιμής στα θύματα.
Ο ραβίνος Μάρτιν Κόεν, καθηγητής της Εβραϊκής Ιστορίας στο Hebrew Union College, έκανε προσευχή για την ανάπαυση των ψυχών των μαρτύρων και επαίνεσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στη συνέχεια, τρεις νέοι έψαλαν στα εβραϊκά ύμνους από την Παλαιά Διαθήκη, που είναι γνωστοί και στην Ορθοδοξία, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την Λίνα Ορφανός, η οποία ερμήνευσε τραγούδια, στην ελληνική και εβραϊκή γλώσσα, από το Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, καθώς και από άλλα έργα. Στην κιθάρα ήταν ο Σπύρος Εξάρας.
Ο πρόεδρος των Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου στην Αθήνα, Σόλομον Ασερ, μίλησε για τις «αυτοθυσίες» και την «πολύτιμη βοήθεια» πολλών Ελλήνων για να γλυτώσουν τις ζωές χιλιάδων συμπατριωτών τους. «Η μνήμη μας παραμένει πάντα ζωντανή» τόνισε ο κ. Ασερ.
Στο τέλος, μίλησε ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, υπενθυμίζοντας τον ρόλο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, αλλά και πολλών συμπολιτών του στη Θεσσαλονίκη, που, με κίνδυνο τη δικιά τους ζωή, στάθηκαν εμπόδιο σε συλλήψεις και εκτελέσεις χιλιάδων Ελληνο-Εβραίων. Ο κ. Δημήτριος συνεχάρη τους διοργανωτές και το Γραφείο Τύπου που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.
Ανάμεσα στο παρισταμένους ήταν, επίσης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ναυσικά Βράιλα, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλης Φιλίππου, ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Νίκος Παπακωνσταντίνου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ