Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες από το Κέντρο Υποστήριξης Πυρόπληκτων που έχει στηθεί στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο της Νέας Μάκρης, με τις προμήθειες που έχουν συγκεντρωθεί για τους πληγέντες να βρίσκονται εγκαταλελειμμένες σε εξωτερικούς χώρους. Στρώματα, έπιπλα, σεντόνια, ρούχα, ανοιγμένες κούτες, αλλά και παλέτες με εμφιαλωμένα νερά, βρίσκονται εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αλλοιώσουν την πλαστική συσκευασία και φυσικά να καταστήσουν τα νερά ακατάλληλα για κατανάλωση. Ενώ, καθώς το κέντρο δεν φαίνεται να φυλάσσεται, καθένας μπορεί να πλησιάσει και να πάρει ότι θέλει από τις προμήθειες που προορίζονταν για τους πυρόπληκτους από τη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου.
Στις φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από το Κέντρο Υποστήριξης Πυρόπληκτων στη Νέα Μάκρη με τις προμήθειες που έχουν συγκεντρωθεί για τους πληγέντες να βρίσκονται εγκαταλελειμμένες σε εξωτερικούς χώρους, αναφέρθηκε ο τοπικός σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα και γενικός συντονιστής δομών του δήμου κ. Γιώργος Λέπουρης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.
“Σε αυτόν τον χώρο φιλοξενούνταν ό,τι ανθρωπιστική βοήθεια ήρθε στις 23 Ιουλίου μέχρι και πριν από 10 μέρες για να διανεμηθεί στους πυρόπληκτους. Αυτά, επειδή είχε κλείσει και το ένα γυμναστήριο και το άλλο, τα μεταφέραμε σε ασφαλή χώρο, κλιματιζόμενο, για να ελευθερωθούν οι χώροι να δοθούν προς άθληση. Τα ρούχα αυτά που βλέπετε έξω είναι προς ανακύκλωση”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λέπουρης και πρόσθεσε:
“Εγώ κάθομαι και κάνω τρίτη και τέταρτη επιλογή για να προστατεύσω την αξιοπρέπεια των πυρόπληκτων. Δεν μπορώ να δώσω λαμέ φουστάνι ή να δώσω κάποιο σχισμένο, μπαλωμένο ή φορεμένο εσώρουχο στον πυρόπληκτο. Έχουν γίνει τέσσερις επιλογές, διαλογές ρούχων και αυτά είναι για την ανακύκλωση. Τα στρώματα, έκλεισε ένα ξενοδοχείο και μας τα έφερε, είναι κάτω από στεγασμένο χώρο. Τα περισσότερα ήρθαν βρεγμένα, τα έχω στο υπόστεγο για να τα μεταφέρω στην 5η κατασκήνωση, όπου φιλοξενούνται και τα νερά τα οποία είδατε στις φωτογραφίες”.
“Η προτεραιότητα είναι να φύγουν τα τρόφιμα για να συνεχίσει ο κόσμος να σιτίζεται για τις πρώτες ανάγκες του. Τα νερά για να μπουν σε ασφαλή χώρο κλιματιζόμενο με τη βοήθεια του στρατού. 20 μέρες δουλεύουν 40 άτομα του στρατού. Σάββατο βράδυ έρχονται οι εθελοντές -έχω 2,5 εκατ. μπουκάλια νερό- , βγάζουν έξω τα κιβώτια γιατί δεν μπαίνει μέσα ούτε κλαρκ, ούτε παλετοφόρο βγάζουν έξω τα κιβώτια και την επομένη το πρωί τα παίρνει ο στρατός και τα κουβαλάει. Ο στρατός την Κυριακή δεν λειτουργεί, τη Δευτέρα το πρωί φορτώθηκαν. Πού είναι το μεμπτό;” ανέφερε ο τοπικός σύμβουλος του δήμου Μαραθώνα και γενικός συντονιστής δομών του δήμου σχετικά με τα νερά που απεικονίζονται στις φωτογραφίες να βρίσκονται εκτεθειμένα σε εξωτερικούς χώρους.
“Έφυγαν τα τρόφιμα, φεύγουν τα νερά, έφυγαν τα ρούχα που είναι για τους πυρόπληκτους και ήδη τα χρησιμοποιούν στην 5η κατασκήνωση. Και έχω αφήσει εδώ τα ρούχα που πάνε για την ανακύκλωση”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λέπουρης.