Εικόνες Aποκάλυψης στην Ηλεία: Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις – Πολλαπλά τα πύρινα μέτωπα – ΦΩΤΟ

Εικόνες Aποκάλυψης στην Ηλεία. Η φωτιά μαίνεται χωρίς… σταματημό. Το ένα πύρινο μέτωπο διαδέχεται το άλλο. Αυτή τη στιγμή δίνεται μεγάλη μάχη στην είσοδο του χωριού Λάλα προκειμένου να ανακοπεί η φωτιά. Ήδη το πρώτο σπίτι του χωριού, σύμφωνα με το ilialive.gr, έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η πυρκαγιά “μπήκε” και στον χώρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Στον Λάλα κάηκε επίσης ένα ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της δυτικής πλευράς του χωριού. Η φορά του ανέμου, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία καθώς στρέφεται προς την περιοχή που βρίσκεται το δρυοδάσος της Φολόης. Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τον οικισμό, με την αγωνία τους για τις περιουσίες τους να έχει… χτυπήσει κόκκινο.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος αυτή τη στιγμή δύο είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στον νομό: το ένα στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα. Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».

«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε ακόμη μία φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ’ εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά”. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.

Εγκλωβισμένοι βρέθηκαν, σύμφωνα με το patrisnews.com άνθρωποι στην κοινότητα Λάσδικας και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να φθάσουν στην τοποθεσία τους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο. Η δυσκολία είναι ότι το μέτωπο είναι εκτός ελέγχου και συνεχώς αλλάζει με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την προσέγγιση των δυνάμεων της πυροσβεστικής.

Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Από νωρίς εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς και προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, δόθηκαν εντολές για εκκενώσεις οικισμών μέσω μηνύματος στο 112. Συγκεκριμένα μήνυμα εστάλη σε όσους βρίσκονταν σε Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα Ηλείας να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή. Το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στο Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, ‘Ανω-Κάτω Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα εκκενώστε τώρα προς Πανόπουλο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Έως τώρα έχουν εκκενωθεί σχεδόν 28 οικισμοί.

Ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. για εκκένωση στο χωριό Κλάδεος

Η φωτιά έφτασε και στην περιοχή Κλάδεος. Οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή την κατέστησαν ιδιαίτερα επικίνδυνη και οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκριναν ότι πρέπει άμεσα να εκκενωθεί το χωριό καθώς 150 κάτοικοι βρίσκονταν στο σημείο αυτό. Για τη διαδικασία της εκκένωσης έχει ζητηθεί η συνδρομή της αστυνομίας, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει κανένας πολίτης.

“Υπάρχουν ηλικιωμένοι και μητέρες με παιδιά που δεν έχουν φύγει ακόμα”, είπε η κα Φωτοπούλου, η οποία έχει τη μητέρα της στο χωριό μιλώντας στο OPEN. Η ίδια απευθύνει έκκληση να πάνε δυνάμεις να βοηθήσουν τον κόσμο και να τον μεταφέρουν, αλλά και να “σβήσουν” το βουνό. Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχει ρεύμα από χθες.

Δήμαρχος Πύργου: Εντοπίστηκε ύποπτος για εμπρησμό

Η φωτιά στην Ηλεία σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της. Σύμφωνα με το ilialive.gr, τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς υπήρξαν ανάμεσα σε Κολίρι και Λαμπέτι, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι πρόκειται για εμπρησμό. Όπως είπε μιλώντας στο OPEN, ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος εντοπίστηκε ένας ύποπτος μεταξύ των περιοχών Λαμπέτι – Κολίρι. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίστηκε από τα δορυφορικά συστήματα άτομο με μηχανάκι, το οποίο όπου σταματούσε, έπειτα από λίγο “φούντωνε” φωτιά – σε απόσταση 150-200 μέτρων η μια φωτιά από την άλλη. Όπως τόνισε ο δήμαρχος και πολίτες είδαν αυτή την κίνηση στο δάσος, αλλά υπάρχει και εντοπισμός της κίνησης από τα συστήματα, ενώ πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους, αγροτικούς κ.α.

Πυρκαγιά και στη Ζαχάρω

Μετά την πυρκαγιά στην Αρχαία Ολυμπία και εκείνη σε Πύργο, Χελιδόνι, Βύλιζα και Λατζόϊ, ξέσπασε άλλη μία στην περιοχή της Ζαχάρως. Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr καίγεται δασική έκταση κοντά στους Σχίνους. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο.

Εναέρια πλάνα από την καταστροφική πυρκαγιά

Τα εναέρια πλανά από το τεράστιο μέτωπο της Ηλείας δείχνει το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο νόμος.

Πηγή πληροφοριών: ilialive.gr/patrisnews.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ OPEN/ tempo24.news

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ