Έφτασε στη ΓΑΔΑ η Δήμητρα Πισπιρίγκου

Έφτασε πριν από λίγο η Δήμητρα Πισπιρίγκου στην ΓΑΔΑ.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου είναι το τελευταίο άτομο που θα εξετάσουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, πριν παραδώσουν το πόρισμα και τα αποτελέσματα των καταθέσεων, καθώς εκείνη είναι που βρήκε νεκρή την μόλις 6 μηνών Ίριδα.

Δείτε φωτογραφίες από τη στιγμή που έφτασε στη ΓΑΔΑ:

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, πρόκειται για μαρτυρική κατάθεση και όχι ανωμοτί, όπως αναφέρουν πηγές της αστυνομίας.
Μέχρι στιγμής η Δήμητρα Πισπιρίγκου δεν φαίνεται να είναι στο κάδρο των ερευνών του τμήματος Ανθρωποκτονιών, αλλά αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

Πώς έγινε βήμα-βήμα η έρευνα Καρακούκη-Καλόγρηα

“Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα. Με αυτή τη φράση απάντησε πηγή της ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο enikos.gr στην ερώτηση γιατί η νεκροτομή και οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις δεν απέδειξαν την πραγματική αιτία θανάτου των δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας, δηλαδή την ασφυξία που τους προκάλεσε ανθρώπινο χέρι. Αιτία θανάτου στην οποία κατέληξαν οι ιατροδικαστές Ν. Καρακούκης και Ν. Καλόγρηας έπειτα από την εξονυχιστική τους έρευνα, που κράτησε περίπου ενάμιση μήνα.
Η αγενεσία φλεβοκόμβου ήταν η διάγνωση στην οποία κατέληξε η ιστολογική εξέταση μετά τον θάνατο της 6,5 μηνών Ίριδας.
“Ο φλεβοκόμβος είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς, με δυο λόγια δίνει ενέργεια στην καρδιά για να λειτουργεί. Η ανυπαρξία του φλεβοκόμβου, που διαγνώστηκε στο βρέφος, ήταν λάθος. Δεν συνάδει με την πραγματικότητα”, εξηγεί στο enikos.gr ερευνητής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. “Όταν όμως ένας ιατροδικαστής έχει στα χέρια αυτό το αποτέλεσμα από την ιστολογική εξέταση, δεν του μένουν περιθώρια να ερευνήσει για κάτι περισσότερο. Η αγενεσία φλεβοκόμβου, αποπροσανατόλισε και “ταλαιπώρησε” πολύ την έρευνα”.
Μαλένα- Ίριδα- Πάτρα
Ο enikos.gr αποκαλύπτει πως προχώρησαν βήμα – βήμα οι δύο κορυφαίοι ιατροδικαστές στην έρευνα τους και κατέληξαν στο πόρισμα τους που αποδεικνύει ότι τα δύο παιδιά δολοφονήθηκαν.
Αυτό που έκαναν οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την έρευνα, ήταν να αποδείξουν αν η διάγνωση περί φλεβοκόμβου, ευσταθεί. Και αυτό το έκαναν με ειδικές εξετάσεις παίρνοντας βοήθεια και από ειδικό επιστήμονα. Όταν πήραν στα χέρια τους την απάντηση ότι δεν υφίσταται αγενέσια φλεβοκόμβου, αναζήτησαν αλλά αίτια, προκειμένου να τα αποκλείσουν και έτσι να καταλήξουν στην πραγματική αιτία θανάτου. Σε αυτό βρήκαν βοήθεια με την ειδική τεχνική των χρεώσεων. Πρόκειται για μια μέθοδο που ξεχωρίζει τα παθολογικά αίτια θανάτου από αυτά του ασφυκτικού θανάτου.
Πάτρα πόρισμα
Με δεδομένο ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις παθολογικών αιτιών για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας ή άλλων που να “δείχνουν” με ξεκάθαρο τρόπο δολοφονία (πυροβολισμός, μαχαίρωμα, ξυλοδαρμός, δηλητηρίαση),ο ασφυκτικός θάνατος ήταν η μόνη λογική εξήγηση. Και αυτό το απέδειξε η τεχνική των χρεώσεων.
Πολύ σημαντικά και πιο ισχυρά ήταν τα ευρήματα στις ιστολογικές ενδείξεις της Ίριδας. Οι ασφυκτικές κηλίδες στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο και το ήπαρ του βρέφους δεν άφηναν περιθώριο αμφισβήτησης για το τι πραγματικά συνέβη. Το ίδιο έγινε και με τις ιστολογικές ενδείξεις της Μαλένας.
Οι δύο ιατροδικαστές πέρασαν δεκάδες ώρες “βουτώντας” σε ιατρικά βιβλία και διαβάζοντας ξανά και ξανά αποτελέσματα εξετάσεων για να βρουν την άκρη και να λύσουν το μυστήριο. Και κάθε φορά που έβρισκαν απάντηση σε κάθε ένα από τα ερωτήματα τους, το σημείωναν στο πόρισμα τους, το οποίο συντάχθηκε τμηματικά.

Τσαντίρης: Θα υπάρξει έρευνα για το αρχικό πόρισμα ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων

Για παράλληλη έρευνα που εξελίσσεται σχετικά με το αρχικό πόρισμα ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων για τον θάνατο των παιδιών στην Πάτρα έκανε λόγο ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης. Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Χουδαλάκη, Γιάννη Μιχελάκη και Ιωσήφ Καλαμαράκη, ο κ. Τσαντίρης υποστήριξε ότι «θεωρώ ότι υπάρχει ή θα υπάρξει μια παράλληλη έρευνα που εξελίσσεται για το πόρισμα των ιατροδικαστών και παθολογοανατόμων για τις αρχικά λάθος διαγνώσεις και όπου υπάρχουν ευθύνες θα αναζητηθούν και εξηγήσεις. Αυτή η υπόθεση έχει αρκετό ορίζοντα ακόμα».

Όπως τόνισε ο έμπειρος ιατροδικαστής, «πρόκειται για μια πρωτοφανή υπόθεση. Έχουμε τρεις θανάτους που πλέον αποδίδονται χωρίς καμία αμφιβολία σε εγκληματική πράξη και έχουμε άλλα γεγονότα να διερευνηθούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρώτο παιδάκι αρχικά είχε ως αιτία θανάτου την ηπατική ανεπάρκεια και πλέον κρίθηκε ότι είναι ασφυξία. Η ηπατική ανεπάρκεια δεν προέκυπτε από το ιστορικό νοσηλείας, από τα έγγραφα, από τις ίδιες τις καταθέσεις. Εκεί υπάρχει ίσως κάτι στην ερμηνεία. Είχε διασωθεί όμως βιολογικό υλικό ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες επανεξετάσεις, διενεργήθηκαν άλλες εξετάσεις, αποκλείστηκαν άλλα αίτια, ολοκληρώθηκε ο γονιδιακός έλεγχος. Δεν είναι η πρώτη φορά που και στο εξωτερικό ένα τέτοιο συμβάν «μαρτυρείται» σε μεταγενέστερο στάδιο».

Πάτρα

Ο κ. Τσαντίρης συμπλήρωσε ότι «στο δεύτερο παιδάκι δεν έκανε τη διάγνωση της αγενεσίας φλεβοκόμβου ιατροδικαστής, αλλά παθολογοανατόμος. Μια διάγνωση που έως και προχθές δεν είχε αμφισβητηθεί. Είχε αρχίσει μια πολύ μεγάλη συζήτηση μετά τον θάνατο του τρίτου παιδιού. Δεν υπήρχε όμως επίσημη διαφορετική εκδοχή, τώρα τέθηκε, οι ανακριτικές Αρχές τώρα έδωσαν εντολές οπότε τώρα έρχεται το συμπέρασμα περί βίαιου ασφυκτικού θανάτου».

«Η Μαλένα είχε ένα βαρύ νόσημα, εμφανίστηκε στο νεκροτομικό τραπέζι με εξωτερικές κακώσεις που δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να προκαλέσουν θάνατο από μόνες του. Ο ιατροδικαστής μπορεί να έδωσε μια δική του ερμηνεία ωστόσο έλαβε γενετικό υλικό που έμεινε στον χρόνο και επανεξετάστηκε με αποτέλεσμα να επαληθευθούν παλαιά ευρήματα και να ανακαλυφθούν νέα. Αυτό οδήγησε τους νέους ιατροδικαστές σε μια ορθή ερμηνεία.  Αν και υπήρχε η άστοχη ερμηνεία αρχικά, οι ειδικοί είχαν λάβει βιολογικό και φωτογραφικό υλικό ώστε να γίνουν επισκοπήσεις εξωτερικά στο σώμα ακόμη και τώρα. Κανένα εύρημα δεν αμφισβητήθηκε αλλά ερμηνεύτηκε σωστά» τόνισε ο κ. Τσαντίρης και πρόσθεσε:

«Τρεις θάνατοι στην ίδια οικογένεια είναι αδύνατο να συμβούν αν δεν υπάρχεις γονιδιακό πρόβλημα, χωρίς έκδηλο νόσημα που μπορεί να βλάψει τα παιδιά αν κληρονομηθεί».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ