Efood: Νέα μοτοπορεία διανομέων στο υπουργείο Εργασίας – “Νικήσαμε, συνεχίζουμε”

Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν σήμερα οι διανομείς, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν, παραμένοντας σε εγρήγορση και ετοιμότητα παρά την απόφαση της efood να μετατρέψει 2.016 συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Αρχικά, οι διανομείς συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως και από εκεί ξεκίνησαν μαζική πανηγυρική μοτοπορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας, περνώντας από τις κεντρικές οδούς της Αθήνας.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού- Τουρισμού- Ξενοδοχείων ν. Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης, ενώ το “παρών” έδωσαν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Efood μοτοπορεία διανομείς
Πανηγυρική η σημερινή κινητοποίηση των διανομέων στην Αθήνα

Efood: “Νικήσαμε, συνεχίζουμε, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω…”

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Συνδικάτο Επισιτισμού- Τουρισμού- Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ) αναφέρουν:  “Νικήσαμε, συνεχίζουμε, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω…”.

Τονίζουν, όμως, ότι η e-food προχώρησε σε μια πρώτη δέσμευση, αλλά δεν ικανοποίησε συνολικά τα αιτήματα όπως την “επόμενη μέρα” των εργαζομένων στην εταιρεία. Επίσης, συνεχίζουν την “πάλη” εναντίον του νόμου Χατζηδάκη καθώς, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση:

efood μοτοπορεία διανομείς
Η μοτοπορεία κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Εργασίας

“…σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων, διεύρυνση των γκρίζων ζωνών που προωθούν την freelance εργασία (ψευδή αυτοαπασχόληση), προσπάθεια να απαγορευτούν οι απεργίες, υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, υπερωρίες που σχεδόν καταργούνται ή γίνονται ακόμη πιο φθηνές, χτύπημα των σωματείων και των πάγιων συνδικαλιστικών ελευθεριών, των οποίων ο κρίσιμος ρόλος αποδείχτηκε τις τελευταίες μέρες περίτρανα, κατάργηση κυριακάτικης αργίας σχεδόν για το σύνολο του κόσμου της εργασίας”.

Επιδιώκουν, τέλος, ρύθμιση στα κρίσιμα ζητήματα του επαγγέλματος του διανομέα, όπως είναι η απόδοση βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων, η παροχή εταιρικού οχήματος, την υποδηλωμένη εργασία και τα συνεχή εργατικά.

Efood μοτοπορεία διανομείς
“Νικήσαμε, συνεχίζουμε” επισημαίνουν οι διανομείς

Ηλιόπουλος: Μεγάλη νίκη για εργαζόμενους και κοινωνία η δικαίωση των διανομέων

“Στην πραγματικότητα ο νόμος Χατζηδάκη έχει ξεκινήσει ήδη να ξηλώνεται. Είναι μια τεράστια νίκη για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία που στήριξε το δίκαιο αγώνα τους”, τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος σε on camera δήλωσή του στην εφημερίδα “Αυγή”, στη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης των εργαζομένων διανομέων της e-food.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι “αυτό το οποίο είναι κρίσιμο για το επόμενο διάστημα είναι να κατοχυρωθεί νομοθετικά ότι οι εργαζόμενοι διανομείς εντάσσονται στη μισθωτή εργασία, ότι δεν μιλάμε για ελεύθερους επαγγελματίες. Άρα ότι θα έχουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη μισθωτή εργασία, ασφάλιση, ωράριο, κάλυψη για τα εργατικά ατυχήματα”.

efood μοτοπορεία διανομείς

Σημείωσε δε πως “είναι μια μεγάλη νίκη για την ελληνική κοινωνία, η δεύτερη μεγάλη νίκη μετά την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας» και πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να ξηλωθεί ολοκληρωτικά ο νόμος Χατζηδάκη και να αποτελεί παρελθόν”.

Στη Θεσσαλονίκη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκαν με απεργούς της efood και εξέφρασαν την αμέριστη στήριξη του κόμματος στον αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η συνάντηση έγινε στο άγαλμα του Βενιζέλου και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς και άλλα στελέχη του κόμματος.

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ