Δριμύ «κατηγορώ» για το θανατηφόρο δυστύχημα στον ΗΣΑΠ – «Δείχνουν» τον Χαιρέτα

Οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ μιλούν για ευθύνες και παραλείψεις της διοίκησης του οργανισμού και του διευθύνοντος συμβούλου του και ζητούν παρέμβαση εισαγγελέα.

Των ΑΛ. ΚΟΝΤΗ & Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οργή επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, οι οποίοι συνδέουν άμεσα τις σοβαρές παραλείψεις του διευθύνοντος συμβούλου του οργανισμού, Νίκου Χαιρέτα, με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα της περασμένης Τρίτης.

Η βλάβη στο σύστημα πέδησης του μηχανήματος λείανσης των γραμμών στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο είχε ως αποτέλεσμα το μηχάνημα να αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα πριν προσκρούσει σε συρμό που είχε τοποθετηθεί μεταξύ των σταθμών Αγίου Νικολάου και Αττικής, για να ανακόψει την πορεία του.

Οι πέντε εργαζόμενοι που επέβαιναν σε αυτό πήδηξαν ενώ το μηχάνημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς, ο 41χρονος Πέτρος Γιάμαλης, να χάσει τη ζωή του με τραγικό τρόπο και άλλος ένας να οδηγηθεί στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος.

Μιλώντας στη Realnews, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν μια σειρά από τραγικές και ύποπτες αστοχίες της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ στον τρόπο που εκτελούνται οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για έργα όπως η λείανση των γραμμών. Παράλληλα, κατηγορούν τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ν. Χαιρέτα, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το δυστύχημα, από τα πρώτα λεπτά μετά την πρόκλησή του μέχρι τις ημέρες που ακολούθησαν.

δυστύχημα ΗΣΑΠ

Οπως καταγγέλλουν, μετά την πρόσκρουση του μηχανήματος με τον συρμό, η διοίκηση δεν κάλεσε την Αστυνομία, ως όφειλε, ενώ απομάκρυνε γρήγορα το μηχάνημα λείανσης, το οποίο φυλάσσεται σε σημείο άγνωστο στους εργαζομένους, χωρίς επίσης κανείς να γνωρίζει αν φυλάσσεται για να αποφευχθεί ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση εισαγγελέα για τη διερεύνηση των ευθυνών της διοίκησης στην πρόκληση του δυστυχήματος. Και αυτό διότι η επιτροπή που όρισε ο Ν. Χαιρέτας για να διερευνηθεί το δυστύχημα απαρτίζεται από διευθυντές και συμβούλους που είναι στενά συνδεδεμένοι με τον ίδιο! «Ο εισαγγελέας οφείλει να κάνει έρευνα γι’ αυτά που συνέβησαν. Ο Νίκος Χαιρέτας έχει σίγουρα ευθύνη, καθώς αυτός υπέγραψε τις συμβάσεις με την ανάδοχο εταιρεία. Εμείς, ως συνδικάτο, θα πιέσουμε ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες», δηλώνει ο Πάνος Κοντογιάννης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, τονίζοντας πως ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού ήταν αποδέκτης σφοδρής κριτικής και πριν από το τραγικό δυστύχημα. «Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον κατηγορούν για τις τοποθετήσεις που κάνει στα διευθυ ντικά στελέχη και τις υψηλές θέσεις», προσθέτει ο Π. Κοντογιάννης.

«Το έκαναν σκοπίμως»

Τις ημέρες που ακολούθησαν το δυστύχημα, ο Ν. Χαιρέτας έδειξε για μία ακόμη φορά ότι αρέσκεται στον «απολυταρχικό» και αδιαφανή τρόπο διοίκησης της ΣΤΑΣΥ, κάτι που του καταλογίζουν οι εργαζόμενοι από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες που ανέλαβε καθήκοντα. Εδώ και ενάμιση χρόνο, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για συμβάσεις χιλιάδων ευρώ που πληρώνονται αλλά δεν εκτελούνται ποτέ, όπως η δημιουργία νέων λογότυπων ή το γύρισμα ενός… ντοκιμαντέρ για τη ΣΤΑΣΥ.

Ενώ, όμως, όλοι θρηνούσαν την απώλεια ενός συναδέλφου τους, η συμπεριφορά του δημιούργησε νέες υποψίες. Για ανεξήγητο λόγο, ο Ν. Χαιρέτας αρνήθηκε να δεχθεί την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας των εργαζομένων για να τους ενημερώσει για το δυστύχημα. Κατηγορώντας τον για «παλινωδίες», τα μέλη της επιτροπής δημοσίευσαν ανακοίνωση, στην οποία ρωτούν ευθέως τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ποιο είναι το σχέδιο που έχει για τη διαχείριση τέτοιων συμβάντων, γιατί δεν κλήθηκε η Αστυνομία και γιατί απομακρύνθηκε το μηχάνημα λείανσης. «Πρόκειται για τυπικές ενέργειες, τις οποίες τα στελέχη παρέλειψαν, σαν να το έκαναν σκοπίμως», δηλώνει στην «R» μέλος της επιτροπής

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ