Δραματικές καταστάσεις στην Γαύδο- ΒΙΝΤΕΟ

“Ματώνει η ψυχή μου βλέποντας αυτούς τους ανθρώπους. Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά ζούμε δραματικές καταστάσεις”.

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τα όσα διαδραματίζονται στην ακριτική Γαύδο, ο δημοτικός σύμβουλος και δημοσιογράφος του gavdos fm Βασίλης Τζουνάρας, με τις περίπου 160 ανθρώπινες ψυχές που βρέθηκαν από την μεγάλη Πέμπτη στο νησί, βιώνοντας τον δικό τους “Γολγοθά”.

Οι καιρικές συνθήκες πολύ κακές με συνεχή βροχή στην διάρκεια της νύχτας, θυελλώδεις ανέμους και κρύο, ανάγκασαν τον Δήμο και τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού να μοιράσουν όπως-όπως τους μετανάστες σε διάφορα οικήματα. Στο δημοτικό σχολείο, στο δημαρχείο, σε μιαν ταβέρνα. Οι κάτοικοι άνοιξαν όλα τα ντουλάπια τους, έβγαλαν ότι προμήθειες είχαν και για την ημέρα του Πάσχα, προκειμένου να μπορέσουν να τους προσφέρουν κάποια τροφή.

 

Από πλευράς της πολιτείας έχουν ετοιμαστεί προμήθειες και ένα ελικόπτερο Σινούκ είναι σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο Μεγάρων προκειμένου να τις μεταφέρει στην Γαύδο μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Στο νησί παραμένουν γιατροί που πήγαν από τα Σφακιά και μάλιστα, όπως γνωστοποίησε ο Βουλευτής Χανίων κ. Παύλος Πολλάκης με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, χθες ένας από τους μετανάστες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χανίων, μόλις 13 ετών, είχε υποστεί ανακοπή και σώθηκε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών. Επίσης στην Γαύδο από χθες μετέβησαν με το πλωτό του λιμενικού 10 αστυνομικοί, αλλά η διασπορά των μεταναστών σε διάφορα μέρη του νησιού έχει καταστήσει πολύ δύσκολη την καταγραφή τους. Σε ότι αφορά στην προσέγγιση πλοίου, προς το παρόν αυτό είναι αδύνατον με το ΕΓ/ΟΓ “Σαμαριά”, λόγω της απαγόρευσης απόπλου και το πιθανότερο είναι η μεταφορά των μεταναστών από την Γαύδο να γίνει το Μεγάλο Σάββατο.

Πάντως το τι θα γίνει στην συνέχεια παραμένει άγνωστο, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κατάλληλος χώρος για τόσους ανθρώπους, αν και – σύμφωνα με πληροφορίες – έχει προταθεί η μεταφορά τους στην σχολή χωροφυλακής στο Ρέθυμνο, η οποία είναι κενή και διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές για την παραμονή τους.

*Οι φωτογραφίες είναι από κάτοικο του νησιού

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: flashnews.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με μετανάστες στην Γαύδο

Χριστοδουλοπούλου: Είναι πρόσφυγες όχι μετανάστες

“Κανένας άνθρωπος χωρίς φαγητό”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ