Δολοφονία 7χρονου Ανδρέα στην Κυψέλη: Έντονη αντίδραση της Εισαγγελίας για τις δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου

Την έντονη αντίδραση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου, με αφορμή την φρικτή υπόθεση δολοφονίας του 7χρονου Ανδρέα, στην Κυψέλη. Το αγοράκι δολοφονήθηκε το 2017 και το έγκλημα αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες, προκαλώντας σοκ και αποτροπιασμό. Η 29χρονη μητέρα του Ανδρέα και ο Πολωνός σύντροφός της, κρίθηκαν προφυλακιστέοι για τη δολοφονία του, μετά την απολογία τους στις ανακριτικές Αρχές. Το κοριτσάκι της 29χρονης είχε απομακρυνθεί έγκαιρα από το σπίτι, έπειτα από σχετικές καταγγελίες που έγιναν για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος του.

Μιλώντας σήμερα στο “Πρώτο Πρόγραμμα”, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου καταλόγισε ευθύνη στις αρμόδιες αρχές, την εισαγγελία και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Από τη στιγμή που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος του ενός παιδιού και άρα υπήρχε υποψία ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά θα υπάρχει και εις βάρος του άλλου παιδιού, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, όφειλαν να ψάξουν πού είναι το άλλο παιδί και να το μεταφέρουν μακριά από την βιολογική του οικογένεια.

“Η παιδική προστασία στην χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα. Έχει όμως και πολύ καθαρές ευθύνες και σε αυτό έχουμε όλοι τον ρόλο μας. Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών οι οποίοι είναι πάνω από δομές. Οι πολίτες έχουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία εκεί που χρειάζεται, υπενθυμίζω την γραμμή παιδικής προστασίας 1107 η οποία είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να πάρουμε και συμβουλευτική για το τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και να τις καταγγείλουμε ώστε να πάει η πληροφορία στις αρμόδιες αρχές. Στην περίπτωση του 7χρονου παιδιού από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδελφό του κοριτσιού” υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Καθήκον και της εισαγγελίας και των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου ήταν να αναζητήσουν τι γινόταν και με το άλλο παιδί, ξεκαθάρισε η κ. Μιχαηλίδου. “Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί βρισκόταν στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω”.

“Υπάρχουν κενά στην παιδική προστασία, είμαι η πρώτη που θα το πει, είμαι από τους λίγους που τα έχουν βρει και από τους λίγους που προσπαθώ μαζί με την ομάδα μου, το υπουργείο και τις υπηρεσίες να τα καλύψουμε αυτά τα κενά… Στο κομμάτι των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου υπάρχει η μεταπαρακολούθηση αλλά και η παρακολούθηση των κακοποιητικών συμπεριφορών των πολιτών. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο ο δήμος μπορεί ή δεν μπορεί να έχει απόλυτη εικόνα. Η πολιτεία έχει πάρει την απόφαση να είναι αποκεντρωμένος ο έλεγχος και η παρακολούθηση των πλέον ευάλωτων στους δήμους, οι οποίοι είναι πιο κοντά στον πολίτη” επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε πως ένα υπουργείο δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται σε μια πόλη, καθώς αυτή η ευθύνη εμπίπτει στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, που πρέπει να βρίσκονται κοντά στον πιο ευάλωτο, εφόσον έχουν τα εργαλεία, την χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. “Όταν υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές εις βάρος ενός παιδιού και έχουν την γνώση ότι υπάρχει και άλλο παιδί στην οικογένεια, είναι υπεύθυνοι να βλέπουν τι γίνεται στο άλλο παιδί, στην περίπτωση που ο εισαγγελέας δεν έχει διατάξει την απομάκρυνση του άλλου παιδιού” προσέθεσε.

Στο σημείο αυτό, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε: “Όπως υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι, έτσι είναι ξεκάθαρος και ο ρόλος της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη είναι ο κριτής, η δικαιοσύνη και μόνο μπορεί να διατάξει την απομάκρυνση ενός παιδιού από τους γονείς του, δεν μπορεί ούτε ένας υπουργός, ούτε ένας δήμαρχος, ούτε ένας περιφερειάρχης. Ευτυχώς, οι αρχές και οι εξουσίες στη χώρα μας είναι διακριτές…”.

Δολοφονία Ανδρέα στην Κυψέλη: “Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της”

“Η Εισαγγελία Ανηλίκων έπραξε στο έπακρο το καθήκον της” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απαντώντας  σε έντονο ύφος στα επικριτικά σχόλια της  υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, σχετικά με τους χειρισμούς των εισαγγελέων στην υπόθεση του 7χρονου Ανδρέα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Άννα Κανδύλη.

Όπως σημειώνεται μάλιστα  στην ανακοίνωση, η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών “θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρησή τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της”.

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία αναφέρει:

“Σχετικά με τη δημόσια κριτική Υπουργού της Κυβέρνησης σε βάρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών περί της ύπαρξης ευθυνών της για τη μη έγκαιρη απομάκρυνση από το περιβάλλον που διαβιούσε του φονευθέντος 7χρονου αγοριού στην Κυψέλη καθιστούμε γνωστά τα εξής:

1) Η Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών έπραξε στο έπακρον το καθήκον της, έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν το έτος 2018 υπήρξε καταγγελία κακοποίησης της αδελφής του άτυχου παιδιού, η οποία με άμεσες ενέργειες της Υπηρεσίας μας [κοινωνική έρευνα, αφαίρεση επιμέλειας από τη μητέρα της κλπ] απομακρύνθηκε από το περιβάλλον που ζούσε και ακολούθησε η διαδικασία ένταξης και φιλοξενίας της σε κατάλληλη δομή προς τούτο.

2) Καμία αναφορά – καταγγελία για το άτυχο αγόρι [από αστυνομική, προνοιακή ή άλλη Αρχή, φορέα ή ιδιώτη] δεν υπήρχε κατά τον ως άνω χρόνο που επιλήφθηκε της συγκεκριμένης υπόθεσης η Υπηρεσία μας, καθόσον το παιδί είχε ήδη φονευθεί νωρίτερα και εφέρετο να διαμένει με τον πατέρα του στην Πολωνία.

3) Μετά ταύτα η άσκηση δημόσιας κριτικής στο έργο της Δικαιοσύνης, ως διακριτής λειτουργία της Πολιτείας – από τους εκπροσώπους των λοιπών εξουσιών αυτής – θα πρέπει να εδράζεται σε ασφαλή πληροφόρηση τους και να μην εκφέρεται με ελλιπή γνώση των πεπραγμένων των εκάστοτε αρμοδίων οργάνων της”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.