Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Η ένταση και οι διάλογοι Κούγια με τον γιατρό Ηλιάδη

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε σήμερα η εξέταση του Διευθυντή της Εντατικής του νοσοκομείου Παίδων Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας. Ο κ. Ηλιάδης είναι αυτός που πρώτος έβαλε στο κάδρο των υπόπτων για το θάνατο του παιδιού την μητέρα του και ήταν η τέταρτη φορά που εξετάστηκε στο δικαστήριο. Ο μάρτυρας δέχτηκε κατά κύριο λόγο ερωτήσεις από τον συνήγορο υπεράσπισης της κατηγορουμένης, Αλέξη Κούγια, ο οποίος για άλλη μία φορά άφησε αιχμές κατά του κ. Ηλιάδη για το θέμα των μεταμοσχεύσεων: «Πρέπει να αξιολογηθεί από το δικαστήριο η αξιοπιστία του μάρτυρα. Έχει ρεκόρ μεταμοσχεύσεων και δεν ξέρουμε που έχουν πάει τα όργανα. Δεν ξέρουμε άλλη κλινική στον κόσμο με 14 μεταμοσχεύσεις.»

Δίκη Πισπιρίγκου: «Κάτι περίεργο οδήγησε στο τέλος της Τζωρτζίνας» – Τι κατέθεσε καρδιολόγος του Ωνασείου

Της Άννας Κανδύλη

Επιληψία

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι έδειξε ο γονιδιακός έλεγχος σε Τζωρτζίνα και Ίριδα – Η απουσία Κούγια και η απάντηση της κατηγορουμένης

Ο κ. Κούγιας πάντως σήμερα, όπως φάνηκε και μέσα από τις ερωτήσεις του, θεωρεί πιθανόν ο θάνατος του κοριτσιού να συνδέεται και με επιληψία. «Επιμένουμε ότι η ανακοπή 25/1/22 και θάνατος 29/1/22, δεν οφείλεται σε ενέργεια της κατηγορουμένης αλλά σε πρόβλημα υγείας που δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ. Αυτό επαληθεύεται από καταθέσεις μαρτύρων (Κουρή, Μακρυθανάση και Αναστασάκη). Όπως εξελίσσεται η διαδικασία διαπιστώνεται πως εκτός από καρδιολογικά προβλήματα, η ανακοπή προκύπτει και από επιληπτικά επεισόδια». Κατά τον κ. Ηλιάδη ωστόσο, η επιληπτική κρίση δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή.

Αλ. Κούγιας: Από τη στιγμή που ήρθε το παιδάκι πόσες φορές επικοινώνησε μαζί σας  η κυρία κατηγορουμένη; Είναι εκατοντάδες;

Κούγιας: Αυτή είναι η αλήθεια για την υγεία της Πισπιρίγκου – Η γονιδιακή μετάλλαξη που ίσως είχαν και τα παιδιά της

Αν. Ηλιάδης: Σας απάντησα, ναι.

Αλ. Κούγιας: Πως κρίνετε πως η κυρία κατηγορουμένη επικοινωνεί μαζί σας και σας ρωτάει, δείχνει αδιάφορη μάνα;

Αν. Ηλιάδης: Το είχαμε συζητήσει αυτό το θέμα της αδιαφορίας.

Αλ. Κούγιας: Δείχνει ενδιαφέρον;

Αν. Ηλιάδης: Βεβαίως.

Αλ. Κούγιας: Εσάς η κυρία κατηγορουμένη που τώρα την κατηγορείτε ότι έχει σύνδρομο Μινχάζουεν πως σας βλέπει;

Αν. Ηλιάδης: Η ιατρική αλήθεια δεν φοβάται.

Αλ. Κούγιας: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι αυτή η γυναίκα, αυτή δείχνει αγάπη και εκτίμηση για ένα γιατρό και προσπαθεί να τον καλέσει με τον φτωχό σύζυγο της… Αυτό δείχνει αδιάφορη μητέρα;

Αν. Ηλιάδης: Δεν είπα ποτέ ότι είναι αδιάφορη η μητέρα.

Αλ. Κούγιας: Τα μηνύματα είναι να σας περιγράφει πως είναι το παιδάκι και εάν έχει βελτίωση;

Αν. Ηλιάδης: Έχω πει πως υπήρξε επικοινωνία που είχε να κάνει με καθημερινότητα μικρής. Ήταν συνεχόμενη.

Αλ. Κούγιας: Στις 17/1/2022 θυμάστε ποιος ήταν αυτός που πρωταγωνίστησε για να μπει το παιδάκι στο νοσοκομείο του Ρίο;

Αλ. Ηλιάδης: Υπήρξε επικοινωνία με μητέρα, μου είχε αναφέρει κάποια συμπτώματα και τότε εγώ πρότεινα να μπει για ενδοφλέβια ενυδάτωση. Αν θέλετε να πείτε ποιος πρωταγωνίστησε πείτε εγώ. Το συζητήσαμε.

Αλ. Κούγιας: Λέει ο κ. Δασκαλάκης πως είδε σε βιντεοκλήση να βγάζει αφρούς από το στόμα, σας το είπε;

Αν. Ηλιάδης: Δε το έχω δει αυτό που μου λέτε.

Στη συνέχεια ο κ. Κούγιας προχώρησε με ερωτήσεις προς τον μάρτυρα για τα επεισόδια της Τζωρτζίνας λίγες ημέρες πριν καταλήξει στο Παίδων, τον Ιανουάριο του 2022, για το τι δείχνουν κι αν μπορεί να τα προκάλεσε η μητέρα του παιδιού.

Όπως είπε ο κ. Ηλιάδης: «Ο καλύτερος γιατρός είναι αυτός που ήταν παρών και μπορεί να το περιγράψει. Επειδή αυτά τα επεισόδια μου τα έχει στείλει μητέρα και τα έχω δει πολλές φορές με μεγάλη προσοχή και τα έχω στείλει στο Μικτό Ορκωτό, μπορούμε να τα δούμε και να τα εξηγήσω. Είναι τις ημέρες που βρίσκεται το παιδάκι στην παιδιατρική. Είναι 3 βίντεο μάλιστα το ένα το έχει σβήσει συνομιλητής μου αλλά έχω κρατήσει στιγμιότυπα. Δεν είναι επιληψία, σπασμοί, καρδιακή ανακοπή, δεν είναι τίποτα. Είναι ένα παιδί που ανεβάζει σφίξεις, ο κορεσμός δεν είναι φυσιολογικός και το μόνιτορ μας δίνει πληροφορίες για το μισάωρο πριν επεισόδιο».

Αλ. Κούγιας: Ποια ειδικότητα μπορεί να κρίνει εάν είναι επιληπτικό επεισόδιο;

Αν. Ηλιάδης: Κάθε γιατρός οφείλει να γνωρίζει επιληπτικές κρίσεις… Έγιναν τρία εγκεφαλογραφήματα κανένα δεν έδειξε επιληπτική δραστηριότητα.

Ο κ. Κούγιας πάντως σχετικά με τα βίντεο είπε πως δεν έχουν διαγραφεί και θα προσκομιστούν στο δικαστήριο.

Αλ. Κούγιας: Για ποιο λόγο σας στέλνει τα βίντεο η κατηγορούμενη;

Αν. Ηλιάδης: Εγώ το ζήτησα.

Αλ. Κούγιας: Αυτό που φαίνεται στο βίντεο μπορεί να το προκαλέσει η κυρία κατηγορουμένη; Αυτά τα επεισόδια, όλα, μέχρι 26/1 τα προκάλεσε με δικές της ενέργειες η κατηγορουμένη;

Αν. Ηλιάδης: Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω ότι οι γιατροί της ΜΕΘ Παίδων δεν είδαμε κανένα επεισόδιο σπασμών».

Ο μάρτυρας ξέσπασε λόγω των επίμονων ερωτήσεων του κ. Κούγια. «Πρώτα πάμε σε έμφραγμα, μετά σε πρόβλημα στην καρδιά, μετά σε γονίδιο, μετά σε θρομβοφιλία, σε λύκο αποφασίστε από τι πέθανε η Τζωρτζίνα και πείτε μας», είπε ο Ανδρέας Ηλιάδης.

Στο σημείο αυτή η Ρούλα Πισπιρίγκου έδειξε ξεκάθαρα την ενόχληση της, ωστόσο δεν πήρε τον λόγο.

Πρόεδρος: Να μας περιγράψετε τη συμπεριφορά και δύο των γονιών μέχρι να γίνει η συζήτηση σας με την κυρία Τσιόλα.

Αν. Ηλιάδης: Η πρώτη ενημέρωση έγινε από εμένα. Τους είπα τα πράγματα είναι άσχημα. Υπήρξε ενδιαφέρον. Εγώ έπρεπε να τρέξω στην ασθενή. Ακολούθησε καλή συνεργασία χωρίς προβλήματα. Εγώ τους ενημέρωνα. Η σχέση ήταν πολύ καλή. Δεν ένιωσα κάτι το ιδιαίτερο.

Πρόεδρος: Μετά τη συζήτηση σας και μέχρι την έξοδο;

Αν. Ηλιάδης: Οι σχέσεις δεν διαταράχθηκαν. Ο κ. Δασκαλάκης ζήτησε να μην έχω άποψη στα μη ιατρικά αλλά διατήρησα τη σχέση μου με τους γονείς μέχρι και την έξοδο από τη ΜΕΘ Παίδων.

Πρόεδρος: Υπήρχαν εκδηλώσεις αισθημάτων ευγνωμοσύνης των γονιών;

Μάρτυρας: Έχω κάτι. «Στον καλύτερο γιατρό και ήρωα μου, Τζωρτζίνα». Είναι η καρδιά της Τζωρτζίνας που δόθηκε από τη μητέρα σε μένα και νομίζω ότι είναι λίγο οξύμωρο όταν ένας γιατρός ζητάει όργανα, η μητέρα να δίνει την καρδιά.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Ο κ. Ηλιάδης ρωτήθηκε και για το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου για το οποίο πρώτος μίλησε.

Αλ. Κούγιας: Αφού πιστεύατε ότι η μητέρα θέλει να σκοτώσει το παιδί, γιατί δεν ενημερώνετε τους συναδέλφους σας στο νοσοκομείο της Παίδων για να σώσετε και το παιδί;

Αν. Ηλιάδης: Η Τζωρτζίνα πήγε στο Αγλαΐα Κυριακού για να κάνει 24ωρο εγκεφαλογράφημα και να γυρίσει πίσω.

Αλ. Κούγιας: Στο Ωνάσειο τους ενημερώσατε;

Αν. Ηλιάδης: Υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τον κ. Παπαγιάννη. Δεν τους ενημέρωσα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ