Δίκη Πισπιρίγκου: Ένταση ανάμεσα σε Κούγια και Ηλιάδη για το σύνδρομο «Μινχάουζεν»

Στιγμές έντασης επικράτησαν και σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του γιατρού Ανδρέα Ηλιάδη από τον συνήγορο της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια.

Της Άννας Κανδύλη

Ο μάρτυρας άφησε υπόνοιες για αντίδραση της μητέρας με καθυστέρηση όταν το παιδί υπέστη το επεισόδιο μέσα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο ενώ δέχτηκε και «βροχή» ερωτήσεων από τον κ. Κούγια σχετικά με το σύνδρομο « Μινχάουζεν» για το οποίο ο εντατικολόγος υποπτεύθηκε τη μητέρα.

Κούγιας: Έχουμε ένα παιδί παράλυτο που μπήκε υγιές πριν μια εβδομάδα στο νοσοκομείο! Ποτέ έγινε τετραπληγικό το παιδί;
Μάρτυρας: Η ιατρική μου γνώμη ότι είναι ότι είναι περίπλοκο το κομμάτι της ανακοπής της Τζωρτζίνας. Το κυριότερο είναι ο χρόνος που το παιδί ήταν άνευ οξυγόνου.
Κούγιας: Δηλαδή τα πρώτα λεπτά;
Μάρτυρας: Ακριβώς, πολύ σωστό. Επιμένω και λέω ότι αν υποστώ ανακοπή και δεν έρθει βοήθεια στα 4 λεπτά θα έχω βλάβες. Χωρίς να υπάρξει βοήθεια στο θύμα. Το σημαντικό είναι από την ώρα της ανακοπής ποτέ θα φωνάξει κάποιος σε βοήθεια! Εκεί είναι τα 4 λεπτά!
Κούγιας: Έχετε στοιχείο ότι η μητέρα του παιδιού δεν κάλεσε σε βοήθεια;
Μάρτυρας: Δε γνωρίζω.
Κούγιας: Σε ποιο στάδιο είναι οι βλάβες; Δεν έχουμε στοιχείο ότι η μητέρα δεν πήγε αμέσως. Έχουμε στοιχείο ότι αμέσως πήγαν οι γιατροί. Που έγινε το τετραπληγικό το παιδί;
Μάρτυρας: Τα 4 και τα 10 λεπτά δεν αφορούν την καρδιακή αναζωογόνηση, αλλά το χρόνο αναζήτησης βοήθειας!

Ο κ. Ηλιαδης ερωτήθηκε εκτενώς για το αν και με ποιό τρόπο έμαθε το ιστορικό των άλλων δυο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Κούγιας: Ζητήσατε τους ιατρικούς φακέλους των άλλων δυο παιδιών;
Μάρτυρας: Όχι έκανα κάτι καλύτερο. Ρώτησα τους γονείς.
Κούγιας: Είναι ασφαλέστερο αυτό;
Μάρτυρας: Η Ίριδα δεν είχε ιατρικό φάκελο και για τη Μαλένα ήρθαν από τη θεράπουσα ιατρό. Για τη Μαλενα είχα την πληροφορία ότι έφυγε από ηπατική ανεπάρκεια και η Ίριδα έφυγε στον ύπνο. Με τη γιατρό στο παίδων ήθελα να έχω άμεσα πληροφορίες.
Κούγιας: Σας είπε αυτή η γιατρός ότι έχει γίνει μήνυση σε βάρος της από τους γονείς;
Μάρτυρας: Όχι.
Κούγιας: Γιατί δεν πήρατε τους φακέλους;
Μάρτυρας: Μίλησα με τη γιατρό της Μαλένας. Είναι η γιατρός των λευχαιμιών στην Ελλάδα. Συνεργάστηκα μαζί της χρόνια και τη θεωρώ εξαιρετική γιατρό. Θα αμφισβητούσα την παιδογκολόγο;
Κούγιας: Για ποιο λόγο αναφερθήκατε το ψυχολογικό συναίσθημα της κατηγορούμενης;
Μάρτυρας: Για το συναίσθημα της κατηγορούμενης δεν θυμάμαι, όχι.
Κούγιας: Θα σας διαβάσω «υπήρχε διαφοροποίηση στο συναίσθημα της…». Τι εννοείτε;
Μάρτυρας: Σαν γιατρός που ενημερώνω τους γονείς έχω ένα κριτήριο να καταλάβω πως απαντούν στους γιατρούς. Υπήρχε μια διαφοροποίηση και απομάκρυνση. Το συζητήσαμε αυτό με τη μητέρα.

Το σύνδρομο «Μινχάουζεν»

Ο κ. Ηλιάδης δείχτηκες σειρά ερωτήσεων σχετικά με το σύνδρομο Μινχάουζεν και το πως υποψιάστηκε ότι μπορεί η μητέρα να πάσχει από κάτι τέτοιο.

«Υπάρχει το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου. Είμαι υποχρεωμένος να το θέσω στη διάγνωση μου. Το έβαλα χαμηλά. Έπρεπε να το εξετάσω για να το αποκλείσω. Όταν έχεις 3 αιφνίδιους θανάτους οφείλεις να το κάνεις! Όλοι οι παιδίατροι του κόσμου είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν»
ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

Κούγιας: Πως το υποψιαστήκατε;
Μάρτυρας: Η διαταραχή αυτή έχει μια μορφή θανατηφόρα. Οι άλλοι δυο θάνατοι με έκαναν να θέλω να ερευνήσω κι αυτό.
Κούγιας: Ξέρετε ότι στην Ευρώπη έχει απαγορεύει να καταδικάζονται με πραγματογνωμοσύνη για αυτό το σύνδρομο; Έχετε υποψιαστεί ποτέ στην καριέρα σας τέτοιο σύνδρομο και έχετε ξανά επισκεφθεί τους ψυχιάτρους για κάτι τέτοιο;
Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω για τα δικαστήρια. Για το σύνδρομο αυτό στην καριέρα μου το έχω υποψιαστεί και εντοπίστηκαν άλλες δυο φορές.
Κούγιας: Για ποιο λόγο ενώ ο ψυχολόγος λέει ότι δεν έχει οξύ ψυχωσικό σύνδρομο το λέτε στην κατάθεση σας;
Μάρτυρας: Έκρινα ότι είναι σημαντικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ