Δίκη για το Μάτι: Ξεκίνησαν οι απολογίες των κατηγορουμένων – «Ήταν μια τρελή ημέρα» είπε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

Με τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, Σωτήρη Τερζούδη, άνοιξε ο κύκλος των απολογιών των κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 που άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Της Άννας Κανδύλη

Παρουσία συγγενών θυμάτων της τραγωδίας και συγκατηγορούμενών του, μεταξύ των οποίων είναι η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο κ.Τερζούδης κατά την απολογία του επιτέθηκε στον πραγματογνώμονα Δ.Λιότσιο αλλά και στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Β. Ματθαιόπουλο.

«Ο κ. Λιότσιος κάνει λάθος όταν λέει ότι τα τετράωρα αυτά μπορούν να ανανεώνονται. Είχαμε δυο ώρες, το διθέσιο πετζετέλ, αυτό δυο ώρες μπορεί να κάνει εναέρια επιτήρηση. Ο πραγματογνώμονας, που είναι σαρξ εκ της σαρκός μας είπε για συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτή η κατάσταση δεν ήταν κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων. Αυτά γράφει ο πραγματογνώμονας αλλά δεν ήταν αυτή η συνήθης πορεία των πραγμάτων. Ήταν μια τρελή ημέρα, εκείνη…».

Αναφερόμενος στον τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Διάβασα από την απολογία Ματθαιόπουλου ότι απεδείχθη ολέθρια η μεταστάθμευση. Η διαπίστωση έγινε εκ των υστέρων; Ο ρόλος του τι είναι; Αποφασιστικός ή διαπιστωτικός; Θέλω να μου απαντήσει στην απολογία του διότι δνε μιλάμε. Εκεί ήταν υπουργός και γενικός γραμματέας, μπορούσε να
πάει… Δεν ξέρω εάν είναι δειλός αλλά μοιραίος και άβουλος είναι σίγουρα! Ο ρόλος του υπαρχηγού αυτός είναι να διορθώσει τα λάθη. Αν έγινε εκ των υστέρων δεν έχω να πω τίποτα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου σχετικά με την εκτροπή την ημέρα της πυρκαγιάς εναέριου μέσου προς την Κόρινθο, είπε ότι: «Ήρθε ο κ. Φωστιέρης στο γραφείο μου και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα στη Motor Oil. Ότι εντός της Motor Oil υπάρχει στίγμα και ότι υπάρχει φωτιά μέσα. Αυτό με έχει στοιχειώσει μέχρι σήμερα», απάντησε ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Πρόεδρος: Σας είπε ποιος του ζήτησε συνδρομή εναέριων μέσων;

Κατηγορούμενος: Όχι αυτά δεν γίνονται έτσι εκείνη τη στιγμή. Για τη στάθμιση θα πρέπει να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση από το πεδίο.

Πρόεδρος: Σας είπε από πού αντλεί αυτήν την πληροφόρηση;

Κατηγορούμενος: Όχι ούτε μου είπε ούτε τον ρώτησα. Αφού το είπε ο διοικητής του ΕΣΚΕ είναι έτσι. Δεδομένου αυτού έδωσα την έγκριση μου να πάει το εναέριο μέσο.

Η απολογία του κατηγορούμενου πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής θα συνεχιστεί σε επόμενη δικάσιμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ