Διήμερη κακοκαιρία έρχεται από την Γένοβα: Πού θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος – Τι θα γίνει στην Αττική

Δύο ημέρες θα διαρκέσει η κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών με βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας. Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του με τα φαινόμενα να είναι έντονα την Παρασκευή και το Σάββατο. Στην Αττική θα «χτυπήσουν» κυρίως την Παρασκευή αλλά δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Καιρός: Τα 30άρια έφυγαν, οι βροχές και η πτώση της θερμοκρασίας επέστρεψαν – Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη,  «βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει σήμερα Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

«Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια» συμπλήρωσε.

«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά, κεντρικά, βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας».

Κολυδάς: Δεν έρχεται κάτι ακραίο

Για καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν θα είναι ακραία κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. (Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα βόρεια)», γράφει.

«Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει ξανά να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες», τονίζει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-04-2024

  • Αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.και πιθανόν να είναι κατα τόπους ισχυρά.
  • Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 καθιστάμενοι από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 ενώ στο βόρειο Αιγαίο τις βραδινές ώρες θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο 8 μποφόρ.
  • Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά τους 18 με 20 βαθμούς, στα βορειοανατολικά τους 16 με 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-04-2024

  • Στα βόρεια, τη Θεσσαλία και τα ανατολικά τμήματα της χώρας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση εκτός της Μακεδονίας και του βόρειου Ιονίου.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένιση το βράδυ.
  • Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024

  • Στη Μακεδονία και στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία οι νεφώσεις αναμένεται να αυξηθούν και στα υπολοιπα ηπειρωτικά όπου πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και 0απογευματινές ώρες.
  • Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.
  • Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής – βόρειας χώρας.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά.
  • Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-04-2024

  • Αραιές νεφώσεις αρχικά στα νότια οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα κεντρικά και νότια πελάγη 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ
  • Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ