Χίος: Τέλος ο ρουκετοπόλεμος; – Ανέστειλε τη λειτουργία του το σωματείο

Το σωματείο “Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων” το οποίο διατηρούσε το έθιμο με τον ρουκετοπόλεμο, που τραβά τα βλέμματα τουριστών κάθε χρόνο το Πάσχα στην Χίο, έστειλε ανακοίνωση στο politischios.gr, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές του.

Αιτία αποτέλεσε η σοβαρή, όπως αναφέρει η πρώην διοίκηση, έλλειψη υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου σημειώνοντας ότι για τη στήριξη του εθίμου δεν αρκεί η καλή προαίρεση.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή της πρώην διοίκησης:

“Το Σωματείο «Φίλοι Βρονταδουσιακών Εθίμων» αδρανοποιείται –ελπίζουμε προσωρινά- λόγω σοβαρής έλλειψης υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτήν την έκβαση αλλά η πραγματικότητα έδειξε ότι για τη στήριξη του ΕΘΙΜΟΥ δεν αρκεί η καλή προαίρεση. Το βάρος είναι μεγάλο και η έμπρακτη ηθική υποστήριξη ελάχιστη…

Χαιρόμαστε ωστόσο, γιατί στα τρία χρόνια της θητείας μας δείξαμε ότι ένα τόσο αγαπητό ΕΘΙΜΟ (μοναδικό, όπως προκύπτει από την προτίμησή του από σοβαρότατους δημοσιογραφικούς οργανισμούς) μπορεί να αποτελέσει διεθνές σύμβολο γνήσιας λαϊκής έκφρασης. Αρκεί να υπάρχει αυτοσυγκράτηση από όλους, θιασώτες και μη…

Οφείλουμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τους περιοίκους των ενοριών, που εμπιστεύτηκαν την προσπάθειά μας να μεριμνήσουμε για την προστασία των σπιτιών τους, όπως και το Επιμελητήριο Χίου και όλους τους άλλους φορείς, που φρόντισαν για την οικονομική κάλυψη της αποκατάστασης των ζημιών, που ευτυχώς, δεν ήταν πολλές. Λέμε επίσης ένα μεγάλο μπράβο σε όσους ρουκετατζήδες ακολούθησαν τον δρόμο του μέτρου.

Με την αποχώρησή μας παρατηρούμε και συμβουλεύουμε:

Για το παρόν: τα πράγματα δεν είναι τραγικά. Ας φροντίσουν οι νέοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συστήσουν μια Επιτροπή από πρόσωπα φερέγγυα κι αγαπητά, για την ασφαλέστερη κάλυψη της περιοχής στις 3 ώρες που κράτα αυτή η «Ιερή Παρανομία». Έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ. Η δε Εκκλησία οφείλει να ανοίξει κι άλλο τις πόρτες της στα παιδιά. Πώς θα τους ζητήσει να φροντίσουν τους Ναούς αν δεν τα βάλει πρώτα μέσα… Ας τους μιλήσει κάποιος για τους παλιούς ρουκετατζήδες που μπαίνανε μαύροι μες τις εκκλησιές… Για τον Διάκο που φώναζε «Κανεύουνε;» και για τις ρουκέτες που χώνανε στο οστεοφυλάκιο για να μην τους τις πάρει η Αστυνομία… Όσο για τους ρουκετατζήδες, ξέρουν αυτοί… «λίγες και καλές», όπως τα συμφώνησαν στην τελευταία τους συνάντηση.

Για το μέλλον: είναι επικίνδυνες για τον πολιτισμό μας οι ετικέτες, π.χ. «ΕΘΙΜΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ», «ΕΘΙΜΟ ΑΤΡΑΞΙΟΝ». Τα ΖΩΝΤΑΝΑ έθιμα είναι οι καθρέφτες μας με τα καλά και τα άσχημά μας, την αγάπη και τα πάθη μας, με τους καβγάδες μας. Όταν τους βάλουμε ταμπέλες, τα κάνουμε πακέτα προς πώληση ή προς απόρριψη…

Εκ μέρους του πρώην Δ.Σ.”

Πηγή πληροφοριών: politischios.gr

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.