Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αρνητές και γρίπη τρομάζουν τους ειδικούς

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, τη στιγμή που οι αρνητές των εμβολίων και των μέτρων δεν φαίνεται να πείθονται να αλλάξουν τις απόψεις και τη στάση τους και ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αρχίσει να εκφράζεται ανοικτά η ανησυχία για ενδεχόμενο μαζικό ξέσπασμα της γρίπης αυτό τον χειμώνα, λόγω και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ” τους επόμενους μήνες, φοβούνται οι ειδικοί. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η σημερινή παρέμβαση του Σωτήρη Τσιόδρα και το ξέσπασμά του κατά όσων “διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες”, ενώ αυστηρό μήνυμα έστειλε χθες και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε κληρικούς και μητροπολίτες, που δεν τηρούν τα μέτρα κατά του Covid-19 ή εμφανίζονται ελαστικοί ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως είπε, έχουν γίνει περισσότεροι από 12.420.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας. Με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου έχουν εμβολιαστεί περίπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες (αντιστοιχεί σε ποσοστό 62% του γενικού πληθυσμού και 71,3% του ενήλικου πληθυσμού). Τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού με μία δόση, στην ΕΕ είναι 68,3% του γενικού πληθυσμού και 79,9% του ενήλικου πληθυσμού. Τον εμβολιασμό τους έχουν ολοκληρώσει στη χώρα μας περίπου 6.250.000 πολίτες (αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 59,5% του γενικού πληθυσμού και 69% του ενήλικου). Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 63,2% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Σωτήρης Τσιόδρας: “Το 2020 προσέξαμε περισσότερο”

Νέο μήνυμα για την αναγκαιότητα εμβολιασμών κατά του κορονοϊού, έστειλε ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογραμμίζοντας ότι στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυξάνονται οι νοσηλείες. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας απηύθυνε ομιλία στο πλαίσιο εκδήλωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο “Covid 19: Ιατρική, Φιλοσοφική, και Οικονομική διάσταση μιας Πανδημίας”.

Αρχικά, άσκησε κριτική σε όσους “διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες”, κάνοντας λόγο για ανθρώπους που δεν ξέρουν τι πάει να πει σύγκριση δεδομένων, ενώ στη συνέχεια εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας πήγε καλά στη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορονοϊού, “γιατί προσέξαμε το 2020 περισσότερο, κινηθήκαμε σαν λαός με ομόνοια”. Ως ένα από τα παραδείγματα που έφερε, είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη βοήθησε την Ελλάδα να κάνει περισσότερο στοχευμένο έλεγχο στα αεροδρόμια και να περιορίσει τη διασπορά της νόσου. “Όταν συνεργάζεται η επιστήμη με την πολιτική ηγεσία, όταν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι καλό, τότε η Ελλάδα βγαίνει στο προσκήνιο”, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους εμβολιασμούς. Παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα της Ελλάδας, ο καθηγητής υπογράμμισε πως “όσο λιγότερο εμβολιασμό έχεις, τόσο περισσότερη επίδραση έχεις στις νοσηλείες”, δηλαδή “όσο περισσότερο εμβολιασμό έχεις, τόσο λιγότερες νοσηλείες έχεις”, όπως είπε.

Δείτε την παρέμβαση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα:

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ιερείς: Τηρήστε τα μέτρα, αλλιώς πηγαίνετε σπίτι σας

Σε αυστηρό ύφος ήταν το μήνυμα που απέστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε κληρικούς και μητροπολίτες, καλώντας τους να πάνε στα σπίτια τους ή στα μοναστήρια όσοι δεν τηρούν τα μέτρα κατά του Covid-19 ή εμφανίζονται ελαστικοί ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στη διάρκεια χειροτονίας του νέου μητροπολίτη Καστοριάς κκ. Καλλίνικου, είπε: “Υπάρχει μία λέξη που όμως κυριολεκτεί: αποτειχίζομαι. Αυτός, λοιπόν, που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει τη γραμμή της Εκκλησίας, και να αφήσει τα καθήκοντά του και να αποσυρθεί στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του και από εκεί να έχει τις θέσεις” υπογράμμισε ο Ιερώνυμος.

Με αφορμή τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην υπόσχεση που έδωσε στον χειροτονητήριο λόγο του ο κκ. Καλλίνικος για την υπακοή στις συνοδικές αποφάσεις. Κάλεσε τον Καλλίνικο όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον αγώνα του να στραφεί αρχικά στον Θεό και στη συνέχεια στην Ιερά Σύνοδο, διότι πάνω από όλα είναι η υπακοή στην Εκκλησία και στη Σύνοδό της, αφού αυτή καθοδηγεί αυτό το σκάφος.

“Η Σύνοδος σε επέλεξε για να διαποιμάνεις μια Μητρόπολη σε μια ιστορική περιοχή της πατρίδας μας. Την όμορφη Καστοριά της Μακεδονίας μας. Ένας θρόνος που τον ευκλέησαν μεγάλες προσωπικότητες. Έρχεσαι σήμερα στην αλυσίδα να προστεθείς με τη θέληση και την αγάπη του Θεού μας και την ψήφο των αγίων μας για τη διαποίμανση αυτής της Ιεράς Μητροπόλεως”, ανέφερε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Μάλιστα, επισήμανε στον νέο μητροπολίτη ότι δεν είναι ρόδινα τα πράγματα όταν κάποιος γίνεται αρχιερέας. “Υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, οι οποίες προέρχονται από έξω, αλλά δυστυχώς και από μέσα από την Εκκλησία”.

Και πρόσθεσε: “Πιθανόν η γνώμη σου να είναι ισχυρή και σεβόμαστε την ελευθερία σου και την ελευθερία του καθενός, αλλά τότε θα πρέπει να έρθει και να μας πει “εγώ αυτό είμαι” και να αφήσει τα καθήκοντά του, να αποσυρθεί στο κελί του, στο μοναστήρι του και εκεί να έχει τις θέσεις του.

Υπάρχει μια φράση που πολλοί την ακούν και ανατριχιάζουν, αποτειχίζομαι. Αυτός που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει τη γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει ‘’αυτά που λέω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά οφείλω να κάνω υπακοή στην Εκκλησία και αποτοιχίζομαι”. Πιστεύω ότι ποτέ δεν θα μας φέρεις σε αυτήν τη δυσκολία. Η ενότητα της Εκκλησίας είναι πάνω από όλα, γιατί αυτή η ενότητα στηρίζει την αληθινή πίστη”.

Φόβοι των επιστημόνων για μαζικό ξέσπασμα της γρίπης τον χειμώνα

Φόβους για το ενδεχόμενο να καταγραφούν ξεσπάσματα της γρίπης, τον φετινό χειμώνα, εκφράζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες. Συνδέουν μάλιστα τις εκτιμήσεις για επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- με την άρση των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Τα επόμενα χρόνια δεν αποκλείουν ότι θα υπάρξουν εποχικά ξεσπάσματα της γρίπης, ακριβώς επειδή στη διάρκεια της πανδημίας η γρίπη σχεδόν εξαφανίστηκε.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Οι πιο ευάλωτοι

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.

Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορονοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.

“Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης φέτος”

Η επιδημιολόγος Άμπερ Γουίν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στον κόσμο στελέχη της γρίπης H3N2, H1N1 και Β. Ένα κύμα λοιμώξεων γρίπης Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε στο να υπάρξει αριθμός ρεκόρ θανάτων παιδιών εκείνη την περίοδο. »Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιαστείτε κατά της γρίπης φέτος», επεσήμανε.

Αρκετοί επιστήμονες ομολογούν, πάντως, ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν φέτος σχετικά με τη γρίπη. «Αν οποιοσδήποτε σας πει ότι ξέρει, στην πραγματικότητα δεν ξέρει», δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο Τζον Πέιτζετ του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στην Ουτρέχτη.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη τελικά θα ανακάμψει -πιθανώς με ένταση- στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) εφέτος τον χειμώνα. «Μόλις χαλαρώσουμε τις καλές πρακτικές υγιεινής μας, η γρίπη είναι πιθανό να “χτυπήσει” σκληρά», σύμφωνα με τον κλινικό επιδημιολόγο Ρόμπερτ Γουέαρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.

Η εποχική γρίπη “εξαφανίστηκε” τη διετία 2020-2021

Η εποχική γρίπη -συνήθως- σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Όμως, στη διάρκεια της διετίας 2020-21 έχει- πρακτικά- σχεδόν εξαφανιστεί από τη Γη. Χαρακτηριστικά, μία μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε μόλις 646 θανάτους από γρίπη πέρυσι και εφέτος, όταν ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από γρίπη είναι δεκάδες χιλιάδες. Η γρίπη συνεχίζει -πάντως- να κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στις τροπικές περιοχές.

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν «καταπιέσει» και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Από την άλλη πλευρά, οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος έχουν συνεχίσει καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας να εξαπλώνονται, καθώς φαίνεται πως δεν είναι τόσο ευάλωτοι στα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19 και, επιπλέον, επειδή δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό από άλλους αναπνευστικούς ιούς. Ακόμη, οι άλλοι -λιγότερο επικίνδυνοι από τον SARS-CoV-2- κορονοϊοί, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για τα κρυολογήματα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά προς τα πανδημικά επίπεδά τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ