Χαλκιδική: Πώς η 16χρονη Μαρία έσωσε από πνιγμό τον 10χρονο – Τι είναι η λαβή «Χάιμλιχ»

Η 16χρονη Μαρία Λαζαρίδη από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής περιγράφει πώς με απόλυτη ψυχραιμία και επαγγελματισμό έσωσε τη ζωή ενός 10χρονου αγοριού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η επέμβαση της 16χρονης Μαρίας Λαζαρίδη ήταν σωτήρια με χτυπήματα στη πλάτη και την τεχνική “Χάιμλιχ”, έδωσε ανάσα στο 10χρονο αγόρι που αδυνατούσε να αναπνεύσει, καθώς στο λαιμό του είχαν σταθεί τρία κομμάτια από αγγούρι.

Ο 10χρονος έτρωγε σε κατάστημα εστίασης της περιοχής όταν συνέβη το περιστατικό, άμεσα κλήθηκε ο γιατρός της κοινότητας, χωρίς δεύτερη σκέψη η 16χρονη έτρεξε μαζί του για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες

Δεν είναι η πρώτη φορά που η 16χρονη σώζει ζωές. Η Μαρία έχει επέμβει σωτήρια άλλες επτά φορές από τα 12 της χρόνια, τέσσερις φορές έχει κάνει ΚΑΡΠΑ ενώ έχει σώσει και δύο άτομα από πνιγμό.

Η Μαρία γνωρίζει πολύ καλά πως να αντιδράσει σε επείγουσες καταστάσεις καθώς είναι πιστοποιημένη διασώστης τα τελευταία 7 χρόνια στο KIDS SAVE LIVES και η μικρότερη εκπαιδεύτρια σε όλη την Ευρώπη.

 

Η τεχνική «Χάιμλιχ»

Η λαβή Χάιμλιχ είναι μία θεραπευτική τεχνική για την αποφυγή πνιγμού ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα. Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974.

Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα, για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία. Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος. Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ