Χαλκιδική – Διασώστες μιλούν στο enikos.gr: «Η γυναίκα κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο – Της κάναμε ΚΑΡΠΑ για πάνω από μία ώρα»

Για τον θάνατο της τουρίστριας από την Ρουμανία, που κατέρρευσε σε ταβέρνα της Χαλκιδικής και ξεψύχησε στο πεζοδρόμο, μίλησαν στο enikos.gr εθελοντές διασώστες του ΕΚΑΒ καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι έκαναν εναλλάξ ΚΑΡΠΑ στην άτυχη γυναίκα μέχρι να φτάσει στο σημείο το ασθενοφόρο που άργησε σχεδόν μιάμιση ώρα.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη 

Η διασώστρια και αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού Μένη Τσιβίλογλου, περιέγραψε στο enikos.gr το πώς σημειώθηκε το συμβάν που προκάλεσε αναστάτωση στους θαμώνες της ταβέρνας αλλά και στους περαστικούς στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής.

«Η γυναίκα έβγαινε από το καράβι και κατευθυνόταν προς την ταβέρνα, την κρατούσαν μάλιστα άλλες δύο κυρίες επειδή φαινόταν πως ένιωθε αδιαθεσία», δήλωσε η  κ. Τσιβίλογλου, η οποία είναι ιδιοκτήτρια καφετέριας που βρίσκεται δίπλα στην ταβέρνα, όπου έλαβε χώρα το περιστατικό.

«Έπειτα, μόλις κάθισαν ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου της έριξε λίγο νερό στο πρόσωπο και λίγα λεπτά αργότερα, όταν ξανακοίταξα προς το σημείο παρατήρησα ότι η ηλικιωμένη κυρία έλειπε από τη θέση της. Υπέθεσα ότι συνήλθε και πως θα κατευθυνόταν προς το λεωφορείο με τους υπόλοιπους τουρίστες του γκρουπ», πρόσθεσε η ίδια.

«Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα άκουσα τη σύζυγο του ιδιοκτήτη της ταβέρνας να φωνάζει προς το μέρος μου: “έχετε οξυγόνο;” κι απευθείας κάλεσα εθελοντή διασώστη του ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταβεί άμεσα στο σημείο και να φέρει μαζί απινιδωτή. Όπως πληροφορήθηκα, η κυρία στην προσπάθειά της να πάει στην τουαλέτα για να κάνει εμετό κατέρρευσε στο πεζοδρόμιο»

«Άμεσα ήρθαν διασώστες, ήμασταν 4-5 άτομα και προσπαθούσαμε να κάνουμε ΚΑΡΠΑ στην κυρία μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, το οποίο όταν έφτασε σχεδόν μιάμιση ώρα μετά ήταν ήδη αργά», είπε τέλος η κ. Τσιβίλογλου.

Από την πλευρά της, η διασώστρια Μαρία Ρήγα που έλαβε πρώτη την κλήση για το συμβάν περιγράφει στο enikos.gr τι ακριβώς συνέβη όταν έφτασε στο σημείο.

«Στις 15:00 το μεσημέρι έλαβα μία κλήση από την πιστοποιημένη διασώστρια Μένη Τσιβίλογλου για το συμβάν κι αμέσως ειδοποίησα δύο ακόμη διασώστες και φτάσαμε όλοι μαζί στο σημείο. Όταν φτάσαμε στην ταβέρνα η γυναίκα ήταν ήδη ξαπλωμένη, ενώ είχε φτάσει και ο ιδιώτης γιατρός, ο οποίος είχε συνδέσει απινιδωτή. Κατευθείαν κάναμε ΚΑΡΠΑ εναλλάξ μαζί με τους άλλους δύο εθελοντές, ενώ ταυτόχρονα της χορηγούσαμε και οξυγόνο. Στην αρχή έδειξε κάποια σημάδια επανάκτησης των αισθήσεών της, όμως, δυστυχώς λίγα λεπτά αργότερα, σταμάτησε».

Στη συνέχεια, η κ. Ρήγα σχολιάζοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των διασωστών αλλά και την καθυστέρηση του ασθενοφόρου ανέφερε: «Κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας όλοι οι διασώστες. Για τουλάχιστον μία ώρα κάναμε ΚΑΡΠΑ στη γυναίκα. Ωστόσο, το ασθενοφόρο χρειάστηκε περισσότερα από 75 λεπτά, για να φτάσει στο σημείο, καθώς ήταν στον Άγιο Νικόλαο που βρίσκεται σχεδόν στο διπλανό πόδι της Χαλκιδικής».

Τέλος, η ίδια σχολίασε τις ελλείψεις στο ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και εν γένει τα προβλήματα που αφορούν στην παροχή των ιατρικών υπηρεσιών ενόψει καλοκαιριού.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καθόλου γιατρούς και η περιοχή ήδη κατακλύζεται από πολλούς επισκέπτες. Υπάρχει μόνο ένας ιδιώτης γιατρός, ενώ 2 με 3 φορές τη βδομάδα τα πρωινά στο νοσοκομείο βρίσκεται και μία αγροτική γιατρός, η οποία τις υπόλοιπες ημέρες καλύπτει βάρδιες σε νοσοκομείο σε άλλη περιοχή. Στην Ουρανούπολη για ΚΑΡΠΑ έχουμε εκπαιδευτεί 17 εθελοντές διασώστες και οι περισσότεροι λίγο πριν το Πάσχα», καταλήγει η διασώστρια του ΕΚΑΒ Μαρία Ρήγα.

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ