Άχρηστα τα μισά ασθενοφόρα

Ασθενοφόρο εκτελούσε διακομιδή έκτακτου περιστατικού από το νοσοκομείο Καλαμάτας σε νοσοκομείο της Αθήνας. Έσκασε το λάστιχο λόγω φθοράς και το όχημα έμεινε στον δρόμο. Κλήθηκε άλλο ασθενοφόρο και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ευτυχώς χωρίς αυτό να στοιχίσει τη ζωή του διακομιζόμενου ασθενούς.

Το περιστατικό συνέβη τον περασμένο μήνα και είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο πεπαλαιωμένος στόλος των ασθενοφόρων σε πολλές περιοχές της χώρας. Μεταξύ αυτών των περιοχών και η Αττική, όπου τα ακινητοποιημένα λόγω βλαβών ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ είναι περισσότερα από αυτά που επιχειρούν στους δρόμους της πρωτεύουσας: 75 οχήματα με μόνιμες βλάβες έναντι περίπου 60 που βγαίνουν σε πρωινή βάρδια.

Στις καταγγελίες αυτές προχώρησε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία, κάνοντας λόγο για διάλυση του ΕΚΑΒ και κατηγορώντας το υπουργείο Υγείας ότι δεν έχει επαναπροκηρυχθεί μέχρι σήμερα ο νέος διαγωνισμός (μέσω ΕΣΠΑ) για την αγορά ασθενοφόρων.

Όπως σημειώνει, «τα προαύλια που στεγάζονται οι διευθύνσεις των ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα έχουν καταντήσει νεκροταφεία ασθενοφόρων. Νεκρά, σαράβαλα ασθενοφόρα, ασυντήρητα λόγω έλλειψης χρημάτων. Κατά μέσο όρο έχουν διανύσει 600.000 έως 900.000 χιλιόμετρα. Χαλάνε στον δρόμο, παίρνουν φωτιά κατά τη διάρκεια διακομιδών».

Ενδεικτικά, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: στον Νομό Αττικής 75 ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες. Ο αύλειος χώρος στη Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο» ασθενοφόρων οχημάτων.

Καθημερινά «μένουν» ασθενοφόρα στον δρόμο κατά τη διάρκεια διακομιδών. Κατά μέσο όρο επιχειρούν στην πρωινή βάρδια 60 ασθενοφόρα, που σημαίνει περίπου ένα ασθενοφόρο για 100.000 κατοίκους, όταν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα κάλυψης η σωστή αναλογία είναι ένα προς 30.000 κατοίκους. Στον Νομό Θεσσαλονίκης 18 ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα.

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται 22-23 ασθενοφόρα όταν με βάση τον πληθυσμό θα έπρεπε να είναι τα διπλάσια. Στη Δυτική Ελλάδα, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται καθημερινά 20-21 ασθενοφόρα, όταν θα έπρεπε, σύμφωνα με την Καθημερινή, να είναι τα τριπλάσια, ενώ 18 ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα με μόνιμες βλάβες και 5-10 ασθενοφόρα στα συνεργεία σχεδόν καθημερινά. Σε όλη τη Θεσσαλία, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι 21-22 ασθενοφόρα και 17 είναι εκτός λειτουργίας με μόνιμες βλάβες.

Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει και ορισμένα ενδεικτικά περιστατικά που σχετίζονται με ελλείψεις πληρωμάτων και ασθενοφόρων. Την περασμένη Τετάρτη υπάλληλος του Δήμου Σκιάθου χωρίς εκπαίδευση σε διακομιδές επιστρατεύτηκε να μεταφέρει ασθενή. Πριν από μία εβδομάδα έπαθε βλάβη το μοναδικό ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Δημητσάνας κατά τη διακομιδή. Το Κέντρο Υγείας Ερυμανθείας δεν διαθέτει ασθενοφόρο. Το ασθενοφόρο που είχε έπιασε φωτιά τον Ιανουάριο του 2015 ενώ μετέφερε ασθενή…

Πηγή: Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΟΑΕΕ: Να πάει στη Βουλγαρία όποιος δεν μπορεί να πληρώσει εισφορές

Σε θρίλερ εξελίσσεται η διάσκεψη του ΣτΕ για τις άδειες

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ