Αυλαία στην φρίκη του Κολωνού: Στην φυλακή οι Μίχος και «Μιχάλης» – «Η μητέρα περιμένει να γυρίσει στα παιδιά της»

Στη φυλακή θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ο 55χρονος Ηλίας Μίχος, βασικός κατηγορούμενος για τον βιασμό και τη μαστροπεία της 12χρονης από τον Κολωνό. Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις ποινές στους 20 κατηγορουμένους για τη δυσώδη υπόθεση, ξεκινώντας από τον «πρωταγωνιστή» της σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης του παιδιού.

Πρόκειται για τον 55χρονο επιχειρηματία, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια και επιπλέον 27 χρόνια κάθειρξης (εκτιτέα 20) και τον αποκαλούμενο «Μιχάλη» που μετά τη συγχώνευση η τελική ποινή που του επιβλήθηκε είναι 18 χρόνια.

Για τους άλλους 17 κατηγορούμενους το δικαστήριο τους χορήγησε αναστολή μέχρι το Εφετείο με την επιβολή περιοριστικών όρων ή χρηματικής εγγύησης.

Η μητέρα της 12χρονης που καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση για το αδίκημα της εκβίασης, αναμένεται αύριο να βρεθεί εκτός φυλακής. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και σε έναν της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, οι ποινές τους κυμαίνονται από 13 μήνες έως 7 χρόνια.

Δίκη Κολωνός

«Θα κάνουμε έφεση – Ισχύει το τεκμήριο αθωότητας μέχρι και τον 2ο βαθμό»

Οι τακτικοί και λαϊκοί δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών υιοθέτησαν την πρόταση της εισαγγελέως που έκανε λόγο για ειδεχθείς πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε ο 55χρονος και δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό. Έχει κριθεί ένοχος για βιασμό, για κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, πορνογραφία ανηλίκου, μαστροπεία και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών.

Ο Βασίλης Χρονόπουλος συνήγορος του βασικού κατηγορουμένου δήλωσε «η απόφαση η οποία είναι σεβαστή εννοείται ότι δεν τη δεχόμαστε και θα κάνουμε έφεση για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη όπως θεωρούμε ότι δεν αποδόθηκε στο εφετείο. Μέχρι και τώρα ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου και εκτείνεται μέχρι και το 2ο βαθμό».

Ομόφωνα δεν χορηγήθηκαν ελαφρυντικά ούτε στον αποκαλούμενο «Μιχάλη» που καταδικάστηκε για διακεκριμένη μαστροπεία και παιδική πορνογραφία όπως και στη μητέρα του κοριτσιού κατά πλειοψηφία 6-1, η οποία την περασμένη Παρασκευή κρίθηκε ένοχη μόνο για εκβίαση πλημμεληματικού χαρακτήρα.

«Τα παιδιά είναι ιερά και πρέπει να τα προστατεύουμε»

Η συνήγορος της 12χρονης Ασπασία Ταραχοπούλου τόνισε ότι «θεωρώ το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων το χειρότερο αδίκημα το οποίο μπορεί να υπάρξει. Να καταδικαστούν παραδειγματικά μήπως και αυτό γίνει μάθημα και για κάποιους άλλους και σταματήσει και αυτό το πράγμα. Τα παιδιά είναι ιερά και πρέπει να τα προστατεύουμε».

«Αισθάνεται χαρούμενη και δικαιωμένη»

Μιλώντας στο MEGA, μια εκ των δικηγόρων του 12χρονου κοριτσιού, μίλησε για μεγάλη χαρά και δικαίωση της ανήλικης, που ανυπομονεί να σφίξει ξανά στην αγκαλιά της τη μητέρα της.

«Αυτό που ενδιαφέρει τη 12χρονη αυτή τη στιγμή είναι ότι η μαμά της είναι αθώα έτσι όπως έλεγε στην αρχή. Είναι δικαιωμένη, είναι πολύ χαρούμενη που έγινε πιστευτή. Όλα τα στοιχεία που είχε το δικαστήριο ενώπιον του, ήταν πολύ συγκεκριμένα, αποδείχθηκαν από έγγραφα και μάρτυρες, αλλά κυρίως από τις καταθέσεις αυτού του παιδιού».

Και τα υπόλοιπα παιδιά της οικογένειας περιμένουν με ανυπομονησία την αποφυλάκιση της μητέρας.

Παράλληλα, μία εκ των δικηγόρων της μητέρας, ανέφερε πως η ίδια το μόνο που περιμένει είναι να γυρίσει στα παιδιά της.

12χρονη: «Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί αυτό το τέρας μπροστά μου – Οι εφιάλτες μου είναι ακόμα εδώ»

Δύο ημέρες πριν από την απόφαση της δικαιοσύνης για τον Ηλία Μίχο, η 12χρονη από τον Κολωνό έλυσε την σιωπή της και συγκλόνισε, περιγράφοντας τον εφιάλτη που έζησε.

Το 13χρονο σήμερα, παιδί, μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς το παιδί και την οικογένεια του, το απόγευμα της Τρίτης, σε αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και καθήλωσε. Η ανήλικη μιλά και για την μητέρα της, και απευθυνόμενη στο δικαστήριο, επιμένει, για την αθωότητά της. Τα όσα είπε, δημοσιοποίησε με ανάρτησή της στα social media η δημοσιογράφος Δανάκη Κισκήρα – Μπαρτζώκα.

Η ανάρτηση της δημοσιογράφου για όσα είπε η 12χρονη από τον Κολωνό

«Είμαι η … (12χρονη) και θέλω να σας εκφράσω μια τελευταία φορά τα συναισθήματα μου. Ακούστε με σας παρακαλώ, ακούστε με. Εσείς ήσασταν η λύτρωση μου, η βοήθεια που περίμενα τόσο καιρό μέσα στον εφιάλτη που ζούσα.

Σας εμπιστεύτηκα, σας μίλησα… περίμενα τη βοήθεια σας για να μην περάσει κανένα άλλο παιδί όσα πέρασα εγώ.

Η τιμωρία μου όμως δεν έχει τελειώσει. Οι εφιάλτες μου είναι ακόμα εδώ. Όχι τη μαμά μου.

Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε.

Σας ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή… φοβόμουν πολύ. Ήρθε η ώρα όμως, ήρθε η λύτρωση μου, ήρθατε εσείς. Πίστεψα ότι τελείωσαν οι εφιάλτες μου και ξαφνικά: Που είναι η μαμά μου; Γιατί τη μαμά μου; Που είναι τα αδέλφια μου; Που είναι η οικογένεια μου; Γιατί με αφήσατε μόνη μου;

Εγώ φταίω, εγώ φταίω που δε σας μίλησα νωρίς. Όχι η μαμά μου. Θέλω να σταματήσουν οι εφιάλτες μου εδώ.

Τα Χριστούγεννα δεν με άφησαν ούτε τη μαμά μου να δω.
Θέλω να σας πω κάτι κυρία εισαγγελέα: όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που έχετε στα χέρια σας ήταν όλα μια πλάκα; Αυτό θέλετε να μου πείτε μετά από όλα αυτά που πέρασα;

Αυτό που ζητάω από το δικαστήριο και από τον κύριο πρόεδρο, τους δικαστές και τους ενόρκους είναι να με πιστέψουν ότι η μητέρα μου δε γνώριζε τίποτα από όλα αυτά που έκανα και όχι ότι στα μισά λέω αλήθεια και στη μαμά μου λέω ψέματα. Η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι».

Πώς ανατράπηκε η εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο

Οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για βιασμό και μαστροπεία. Λίγο πριν συμπληρωθεί το 18μηνο της προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν μετά τις απολογίες τους για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση της ανήλικης από τον Κολωνό, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή την ετυμηγορία του.

Κόντρα στην εισαγγελική πρόταση, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον βασικό κατηγορούμενο Ηλία Μίχο για τον βιασμό του παιδιού και για μαστροπεία με σκοπό το κέρδος, αδικήματα για τα οποία η εισαγγελική λειτουργός είχε προτείνει την απαλλαγή του. Και το αξιοσημείωτο είναι πως και για τις δύο κατηγορίες εκείνοι που πλειοψήφησαν ήταν οι ένορκοι. Οι λαϊκοί δικαστές, οι πολίτες δηλαδή, ήταν αυτοί που τον καταδίκασαν για τις βαρύτερες από τις πράξεις που του αποδίδονταν βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος. Όσον αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες, ομόφωνα δικαστές και ένορκοι έκριναν τον 55χρονο ένοχο για κατάχρηση ανηλίκου, που δεν έχει συμπληρώσει τα 14 έτη, σε ασέλγεια, πορνογραφία ανηλίκου και παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών. Ομόφωνα τον αθώωσαν για την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων.

Στην περίπτωση της μητέρας του κοριτσιού, οι ένορκοι ήταν επίσης εκείνοι που την απάλλαξαν. Η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή της για διακεκριμένη μαστροπεία και πορνογραφία. Το δικαστήριο, όμως, με πλειοψηφία των ενόρκων (4-3), την κήρυξε αθώα για το συγκεκριμένο αδίκημα, καθώς οι τρεις δικαστές είχαν την άποψη πως έπρεπε να καταδικαστεί. Παράλληλα, η μητέρα της ανήλικης κηρύχθηκε ομόφωνα αθώα λόγω αμφιβολιών για την πορνογραφία. Ένοχη κρίθηκε μόνο για το πλημμέλημα της εκβίασης.

Για την αθωότητα της μητέρας της επέμενε και η ανήλικη από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ετυμηγορία του δικαστηρίου, έκανε μία ακόμη προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψει μια καταδικαστική απόφαση για τη γυναίκα που τη γέννησε. «Αυτό που ζητάω είναι να με πιστέψουν ότι η μητέρα μου δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά που έκανα και όχι ότι στα μισά λέω αλήθεια και στη μαμά μου λέω ψέματα. Η μαμά μου είναι αθώα και θα το λέω συνέχεια μέχρι να το καταλάβουν όλοι», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε επιστολή της που ανέγνωσε η αδελφή της σε εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στη 12χρονη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νομική Σχολή την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Οι «212»

Τα χυδαία μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο της 12χρονης που ανακάλυψε η θεία της οδήγησαν στην αποκάλυψη της φρικιαστικής δράσης του Ηλ. Μίχου και δεκάδων ανδρών που συνευρέθηκαν με την ανήλικη έναντι αμοιβής. Η φρικτή υπόθεση ήρθε στο φως το φθινόπωρο του 2022, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο και ξεσκεπάζοντας τον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου, εκεί όπου κάποιοι αναζητούν τρόπους για να ικανοποιήσουν τις ανώμαλες ορέξεις τους.

Η βασική προτεραιότητα της Αστυνομίας ήταν να κατασχέσει τα κινητά τηλέφωνα των εμπλεκομένων και να τα κάνει «φύλλο και φτερό». Γρήγορα διαπιστώθηκε ότι η περίπτωση του 53χρονου, τότε καταστηματάρχη του Κολωνού ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Δεκάδες άνδρες είχαν εκμεταλλευθεί σεξουαλικά τη 12χρονη. Οι επαφές με τους υποψήφιους «πελάτες» γίνονταν μέσω της εφαρμογής Βlindchat. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε 212 χρήστες με τους οποίους ο Μίχος, υποδυόμενος τη 12χρονη, είχε επικοινωνήσει. Έστελνε ανήθικα μηνύματα, προτείνοντάς τους να συναντήσουν την ανήλικη στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια και να συνεχίσουν το ραντεβού στις σκοτεινές αλάνες, αντί 50 ή 70 ευρώ.

Η Αστυνομία σχημάτισε μια λίστα με τους 212 χρήστες της εφαρμογής Blindchat και άρχισε να συλλέγει στοιχεία για τον καθένα, όπως το ΙΡ, δηλαδή την ψηφιακή ταυτότητα του ηλεκτρονικού μέσου που χρησιμοποιούσαν, το ονοματεπώνυμό τους, το e-mail, το username και την ηλικία τους, ενώ κάποιοι είχαν καταχωρισμένο τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους. Προέρχονταν από διάφορους επαγγελματικούς κλάδους (όπως μηχανικοί και σεφ), ένας δήλωνε δικηγόρος και ένας άλλος ότι εργαζόταν στα ΜΜΕ. Η Αστυνομία κινήθηκε με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μη στιγματιστούν άδικα όσοι είχαν εγγραφεί στην εφαρμογή αναζητώντας μια νόμιμη σχέση με ενήλικη. Οπως όμως διαπιστώθηκε, κάποιοι δεν περιορίστηκαν στην ανταλλαγή μηνυμάτων στο Blindchat, αλλά συνέχισαν στο Viber και το WhatsΑpp, κλείνοντας τελικά το παράνομο ραντεβού. Eνας 33χρονος υπάλληλος φαρμακαποθήκης, ένας 34χρονος επιχειρηματίας και ένας 36χρονος διοικητικός υπάλληλος νοσοκομείου ήταν οι πρώτοι που ταυτοποιήθηκαν, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ένα «τσουνάμι» δεκάδων συλλήψεων, που διήρκεσε μήνες.

Tα 51 προφίλ

Ακόμη και οι έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι ο Μίχος είχε ανοίξει όχι ένα, αλλά 51 προφίλ της 12χρονης! Τα 35 προφίλ ήταν δοκιμαστικά, δηλαδή δεν είχε ολοκληρωθεί η εγγραφή, ενώ τα υπόλοιπα ήταν πλήρη, με αναγραφή στοιχείων, όπως η ηλικία (16 ή 17 ετών) και ο τόπος κατοικίας. Μάλιστα, σε τρία προφίλ υπήρχε και φωτογραφία της ανήλικης!

Από τα προφίλ του κοριτσιού είχαν σταλεί συνολικά 90 φωτογραφίες σε 76 άτομα, έναντι αμοιβής. Οι διάλογοι ήταν αποκαλυπτικοί. «Θες να κάνουμε σάιμπερ (σεξ); Να σε πληρώσω; Θα σου στείλω paysafe», έγραφε ένας χρήστης στη «17χρονη από τα Σεπόλια», για να του απαντήσει ο Μίχος, υποδυόμενος την ανήλικη, «να σου δώσω το ibank να στείλεις και μετά κάνουμε ό,τι θες». Οι Αρχές προσπάθησαν να βρουν ποιο ήταν το σημείο μηδέν, οπότε και άρχισε το μαρτύριο της 12χρονης.

Η πρώτη είσοδος στη συγκεκριμένη εφαρμογή έγινε στις 25 Μαΐου 2022 και ώρα 14:34 από δοκιμαστικό προφίλ, ενώ το τελευταίο στίγμα καταγράφηκε στις 22 Αυγούστου μετά τα μεσάνυχτα. Λίγες ημέρες μετά, η θεία της 12χρονης, που τη φιλοξενούσε για τις καλοκαιρινές της διακοπές, θα έβρισκε τα μηνύματα του Μίχου και θα ξετύλιγε το κουβάρι της φρίκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ