Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τον χιμπατζή: «Δεν θέλαμε να ρισκάρουμε την ασφάλεια των επισκεπτών»

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου,  Ζαν Ζακ Λεσουέρ, για μία ακόμη φορά, υπεραμύνθηκε της απόφασης του προσωπικού να σκοτώσει τον χιμπατζή.

Υποστήριξε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή αφού η αναισθησία για να τον «πιάσει» χρειαζόταν διάστημα περίπου 20 λεπτών. «Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων».

Ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Ο ιδρυτής του πάρκου, επίσης, είπε πως γίνεται έρευνα για το πώς διέφυγε από το χώρο με τους χιμπατζήδες το άτυχο ζώο, ενώ υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Εκτιμάται ότι δέχθηκε άγρια επίθεση από ομάδα επτά άλλων χιμπατζήδων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφορικά με την κριτική που δέχεται το Πάρκο και οι φροντιστές του, ο ίδιος απαντά: «Η εκμετάλλευση του συμβάντος, δεν είναι για εμάς κάτι ωραίο γιατί υπάρχει παραπληροφόρηση. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Κυριακής η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Την ίδια ώρα, σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media καταγράφεται η στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από το Αττικό Πάρκο.

‘Hταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα. Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να πιάσουν το ζώο και έτσι αποφασίστηκε η θανάτωσή του.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ