Αρχαιοκάπηλοι προκάλεσαν καταστροφές στη Ζώμινθο Ρεθύμνου

Παραβίαση και εκτεταμένες φθορές στον περιφραγμένο χώρο ανασκαφών της Αρχαίας Ζωμίνθου στον ορεινό Μυλοπόταμο στο Ρέθυμνο σημειώθηκε χθες το ξημέρωμα.

Αμέσως έσπευσαν στην αρχαιολογική περιοχή κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής ενώ ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ανασκαφής Έφη Σακελαράκη Σαπουνά. Οι δράστες, κατά πάσα πιθανότητα αρχαιοκάπηλοι, προκάλεσαν καταστροφές σε διαφορετικά σημεία της ανασκαφής, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις σημαντικότερες στον ελλαδικό χώρο.

Ενδεχομένως προσπάθησαν να βρουν πολύτιμα αντικείμενα όμως καθώς δεν έβρισκαν, από την μανία τους προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στους χώρους του Ανακτόρου της Ζωμίνθου, σε τοιχία, σε μία αρχαία εστία φωτιάς, σ΄έναν λίθινο κεντρικό κίονα, και σε άλλους υπό ανασκαφή χώρους.

Στο σημείο σήμερα μετέβη κλιμάκιο της αστυνομίας και της εφορίας αρχαιοτήτων Ρεθύμνου όπου μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν τα χωματουργικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι δράστες για την λαθρανασκαφή. Οι αρχές υποθέτουν πως πρόκειται για μικρή ομάδα ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να βρουν «θησαυρό» δεν σεβάστηκαν τους κόπους της αρχαιολογικής ομάδας αλλά και την πολιτιστική αξία της περιοχής. Η αρχαιολόγος κα Σακελαράκη Σαπουνά δήλωσε αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθειά της για την ανάδειξη του πολιτισμού 4.000 ετών της Αρχαίας Ζωμίνθου με τις εργασίες ανασκαφής, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του καλοκαιριού. Από την ερχόμενη Δευτέρα κλιμάκιο θα βρεθεί εκ νέου στην ανασκαφή για να καταγράψει επ΄ ακριβώς τις φθορές και τις καταστροφές.

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και φορείς του τόπου εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ανησυχία τους για το μέλλον της ανασκαφής καθώς και τη θλίψη τους για το συμβάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο της Αρχαίας Ζωμίνθου έχουν εναποτεθεί τα οστά του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη ο πρώτος που ξεκίνησε, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, να φέρνει στην επιφάνεια και το φως του ήλιου την Αρχαία Ζώμινθο.

Για την λαθρανασκαφή όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Μανώλης Καλλέργης υπάρχει καταδίκη από όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ενώ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την προσπάθεια της αρχαιολόγου και της ομάδας της. Κάλεσε μάλιστα όλους να αναλογιστούν την αξία της Αρχαίας Ζωμίνθου για την ορεινή περιοχή του Ψηλορείτη, το Ρέθυμνο αλλά και ολόκληρη την Κρήτη, επισημαίνοντας πως στον πολιτισμό δεν χωρούν πράξεις βαρβαρότητας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ποινικούς με διασυνδέσεις στην τρομοκρατία “βλέπει” η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από τη ληστεία στη Λάρισα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ