Αρκαλοχώρι Κρήτης: Σεισμόπληκτοι στο έλεος των funds – Καταγγελίες για νέες κατασχέσεις ακινήτων

«Μέχρι πότε θα είμαστε εδώ; Τι θα κάνουμε; Θα επιστρέψουμε ποτέ σε κάποια κανονικότητα;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν ακόμη και έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι, εκ των οποίων τουλάχιστον 700 αναγκάζονται να ζουν σε κοντέινερ, ενώ την ίδια στιγμή κάποιες από τις κατοικίες που μετατράπηκαν σε ερείπια κινδυνεύουν να κατασχεθούν ή να βγουν σε πλειστηριασμό.

Κρήτη: Σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν κατασχέσεις ακινήτων – Τι λένε στο enikos.gr

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Συνολικά 8.000 κατοικίες και παραπάνω έχουν υποστεί ζημιά, συνεπώς χρήζουν επιδιόρθωσης, όπως και περίπου 2.000 φυσικοί φάκελοι έχουν κατατεθεί για επισκευή και ανακατασκευή των σπιτιών. Ωστόσο, μόλις 30-40 έχουν εγκριθεί από τους αρμόδιους από τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε είχε σημειωθεί ο καταστροφικός σεισμός που άλλαξε τις ζωές των κατοίκων στον δήμο Μινώα Πεδιάδας.

Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η κατάσταση στο Αρκαλοχώρι είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα. Οποιοσδήποτε επισκεφτεί την περιοχή θα αντικρίσει μπάζα στα στενά, όπως και ορισμένα σπίτια και μπαλκόνια είναι επικίνδυνα και ετοιμόρροπα. Παράλληλα, περίπου 3.500 κάτοικοι αποφάσισαν να μετακομίσουν σε άλλους δήμους είτε επειδή φοβούνται, είτε επειδή δεν βλέπουν μέλλον στην περιοχή. Όλα μαρτυρούν πως ο χρόνος έχει σταματήσει.

Αρκαλοχώρι σεισμόπλητκοι

«Μιλάμε για τη μεγαλύτερη σεισμική καταστροφή των τελευταίων ετών στη χώρα και η μόνη που δεν το έχει αντιληφθεί αυτό είναι η Πολιτεία. Οι διαδικασίες για την ανακατασκευή ή επισκευή των κατοικιών προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς. Μόλις 30-40 αιτήσεις έχουν εγκριθεί και κοντεύουν να περάσουν δύο χρόνια. Αν συνεχίσουμε έτσι, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα» αναφέρει στο enikos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων δήμου Μινώα Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος.

Όσον αφορά τα σχολικά κτίρια της περιοχής, υπάρχουν δύο δημοτικά και ένα Γυμνάσιο, τα οποία στεγάζονται και αυτά σε κοντέινερ, με τους συνολικά 600 μαθητές να βγαίνουν για διάλειμμα σε 80 τετραγωνικά. «Εγώ προσωπικά δεν θα έφερνα το παιδί μου εδώ για να πάει σχολείο. Είναι απαράδεκτες οι συνθήκες. Ποια είναι λοιπόν η μέριμνα της Πολιτείας για να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει, αλλά και να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι και ζευγάρια πίσω; Καμία. Όλα αυτά δείχνουν μία αδιαφορία από την πλευρά του κράτους, η οποία δεν έχει αλλάξει από την πρώτη μέρα έως σήμερα».

Αρκαλοχώρι σεισμόπλητκοι

Μετά τις κατασχέσεις, ήρθαν οι πλειστηριασμοί

Ο Γολγοθάς όμως των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου δεν σταματά εδώ. Απεγνωσμένοι βρίσκονται σε έναν αγώνα διαρκείας, χωρίς σταματημό, προκειμένου να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους, καθώς έπειτα από τις δεσμεύσεις χρηματικών ποσών της κρατικής αγωγής στους σεισμόπληκτους, ακολούθησαν τα «χτυπήματα» των κατασχέσεων ακινήτων και των πλειστηριασμών.

Τα πρώτα κατασχετήρια ήταν δώδεκα, ενώ πλέον προστίθενται ακόμη τέσσερα που αφορούν περιουσίες των άτυχων ανθρώπων. Δεν πρόκειται μόνο για κατοικίες, αλλά ακόμη και για χωράφια, αποθήκες και επαγγελματικούς χώρους. Μάλιστα, τα χωράφια σε κάποιες περιπτώσεις ανήκουν σε συνδικαιούχους, οπότε υπάρχει ενδεχόμενο να βγει σε πλειστηριασμό το 25% ενός χωραφιού. «Από την μία περιμένουμε να επισκευαστούν τα μισογκρεμισμένα σπίτια και από την άλλη τρέχουμε να σώσουμε οτιδήποτε έχει μείνει όρθιο από τα funds που ορμάνε με τα νύχια τους».

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο εντός του μήνα θα ξεκινήσουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί, με τον πρώτο να αφορά επαγγελματική στέγη, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου θα ακολουθήσουν ακόμη δύο.

«Οι πλειστηριασμοί θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2024 από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε. Βλέπουμε τον κίνδυνο να έρχεται. Τα κατασχετήρια θα μετασχηματιστούν σε πλειστηριασμούς και θα αρπάξουν τις περιουσίες των ανθρώπων μέσα σε μία νύχτα. Πρέπει να δοθεί άμεσα αναστολή των πλειστηριασμών όπως είχε γίνει και τον Μάρτιο. Η Πολιτεία έπρεπε ήδη βέβαια να έχει μεριμνήσει για την προστασία και την ασφάλεια των σεισμόπληκτων, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως στο Μάτι. Υπάρχει αγωνία, ανησυχία και οργή από τους κατοίκους και ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημά τους. Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια».

Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή, ο κ. Γκαντάτσιος τόνισε ότι «δεν έχουμε λύση. Η Πολιτεία όφειλε να λύσει αυτά τα προβλήματα και να μην τρέχει ένας σύλλογος πίσω από τα funds. Μιλάμε για αδίστακτους τύπους. Δόθηκαν έξι μήνες για αναστολή πλειστηριασμών και τέσσερις ημέρες πριν λήξει αυτή η περίοδος, το fund έστειλε κατασχετήριο. Δεν ζητάμε ούτε χρυσά σπίτια ούτε καινούρια αυτοκίνητα. Ζητάμε τα αυτονόητα».

Η λίστα με τις κατασχέσεις ανά περιοχή

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας “Η Ελπίδα” στο Υποθηκοφυλακείο Αρκαλοχωρίου διαπιστώθηκε ότι έχουν καταχωρηθεί τέσσερις νέες κατασχέσεις στην Περιφέρεια του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από 16-05-2023 μέχρι 03-07-2023.

Ακολουθούν οι κατασχέσεις:

  • 1)Στις 16-5-2023 ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ που αφορά μία τριώροφη οικοδομή εντός του οικισμού Αρκαλοχωρίου.
  • 2)Στις 29-6-2023 ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ που αφορά μία ισόγεια μονοκατοικία εντός του οικισμού Γασίου Αρκαλοχωρίου.
  • 3)Στις 30-6-2023 ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ που αφορά τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα) εντός του οικισμού Αρκαλοχωρίου και
  • 4)Στις 3-7-2023 ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ που αφορά μία διώροφη οικοδομή εντός του οικισμού Αυλής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ