«Τα Social Media είναι τα πρότυπα μας» – «Τα αναρτούμε για να φοβηθεί ο άλλος» – Συγκλονίζουν μαρτυρίες μελών συμμορίας ανηλίκων

Το ποσοστό των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και η εκπομπή του ANT1 «Αρένα» ασχολήθηκε με αυτή τη… μάστιγα, που ταλανίζει την κοινωνία.

Η δημοσιογράφοι της εκπομπής έκαναν αυτοψία σε διάφορα μέρη Αττικής -τόσο στα δυτικά όσο και τα βόρεια προάστια του νομού- όπου τα περιστατικά βίας είναι συχνό φαινόμενο. Εκεί συνομίλησαν με παρέες οι οποίες συμμετέχουν σε συμμορίες ανηλίκων.

Η περιγραφή των όσων συμβαίνουν πραγματικά συγκλονίζει.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν, ότι ο λόγος που είναι μέλη σε συμμορίες είναι γιατί έτσι μπορούν μόνο να επιβιώσουν σε αυτή την κοινωνία.

«Όταν μας στραβοκοιτάζουν οι άλλοι ή γίνει κανά σκηνικό πρέπει να αντιδράσουμε.

«Αν ξέρω γω σου την μπαίνει ο άλλος, τι θα κάνεις θα κάτσεις με σταυρωμένα τα χέρια; Θα κάνεις ό,τι είναι να κάνεις ή θα τον δείρεις ή θα τον μαχαιρώσεις ή κάτι τέτοιο».

Αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που ακούγονται να λένε στο βίντεο, ανήλικα άτομα που συμμετέχουν σε συμμορίες.

«Εγώ με την παρέα μου είμαι ασφαλής και δεν πειράζουμε κανέναν, αλλά άμα κάποιος μας την μπει πρέπει να αντιδράσουμε. Είμαστε από το νηπιαγωγείο όλοι μαζί, έχουν προστεθεί και άλλα μέλη στην παρέα μας. Εγώ δεν χτυπάω διότι το θεωρώ λάθος αλλά οι φίλοι χτυπούν ασταμάτητα ανελέητα. Δεν είναι πως το έχω επιλέξει απλά έτσι όπως τα ‘φέραν τα πράγματα έπρεπε να μπω κι εγώ σε μια συμμορία για να επιβιώσω. Πρόσφατα κιόλας ένας φίλος μου τσακώθηκε με ένα παιδί και πήγαμε στο σχολείο του. Φυσικά εμείς σαν παρέα παίζαμε μόνο σέντρα διότι δεν το θεωρούμε σωστό και αντρικό. Το παιδί αυτό που τσακώθηκε με τον φίλο μου τις έφαγε για τα καλά και του έκανε μήνυση. Κάποιοι θεωρούνε μαγκιά να ανεβάζουν τα κατορθώματά τους ας πούμε story στο Instagram ή Post. Όταν γίνει κάτι με μένα και την παρέα μου το κρατάμε μυστικό. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί περισσότερο θέλουμε να φοβηθεί ο άλλος. Οι γονείς μου δεν θέλω να μάθουν τα περιστατικά που έχουν γίνει με ξύλο με τσιγάρα ή ναρκωτικά γενικά αναφέρει ένα μέλος συμμορίας ανηλίκων σε περιοχή των βορείων προαστίων.

Ένα άλλο μέλος της συμμορίας ανέφερε: «Αν είσαι με μικρότερη παρέα από τον άλλον που έχεις μαλώσει, οι πιθανότητες δείχνουν ότι κινδυνεύεις εσύ που είσαι με λιγότερα άτομα. Έχω κινδυνέψει κι εγώ σε κάποιο περιστατικό που είχε γίνει. Όταν είχαν βαρέσει έναν φίλο μας σε μια γειτονική περιοχή και ήταν μόνος του με την κοπέλα του και είχαμε μαζευτεί εμείς μετά και πήγαμε στην άλλη περιοχή για να συζητήσουμε για το θέμα και να ζητήσουν συγγνώμη στο φίλο μας. Εν τέλει τα βρήκαμε με τα παιδιά, εντάξει δε γίναμε και φίλοι αλλά ένα γεια το λέγαμε. Μπορούν να ‘ρθουν εδώ μπορούμε να πάμε κι εμείς εκεί. Σε άλλη περίπτωση μείναμε μαλωμένοι και δεν μπορούν να πατήσουν εδώ, όπως ούτε εμείς μπορούμε να πάμε στην περιοχή τους. Κάποια στιγμή κατάλαβα ότι δεν βγάζει κάπου όλο αυτό, δηλαδή που θα καταλήξουμε; Θα ‘μαστε στους δρόμους να πουλάμε ναρκωτικά; Δεν καταλαβαίνω ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα. Δηλαδή οκ, είναι τώρα να μας σέβονται και δε μας κοιτάνε και έχουμε όλες τις γκόμενες, αλλά που θα βγει όλο αυτό το πράγμα δεν καταλαβαίνω. Δεν έβρισκα… Δεν υπήρχε τέλος».

Συγκλονιστικά είναι αυτά που περιγράφει και ένα τρίτο μέλος συμμορίας ανηλίκων: Ήμασταν μια μέρα Κηφισιά και περνάει ένα άτομο λέει αυτός εκεί πέρα, λέει, έχει μπει στην περιοχή μας. Πάνε τον πιάνουνε τρεις φίλοι μου τον κολλάνε τον σηκώνουν στον αέρα του βγάζομε τη ζακέτα, του βγάζουμε τη μπλούζα, του παίρνουμε το τσαντάκι είχε μέσα λεφτά 100 ευρώ, είχε κινητό τα πάντα. Τα social media παίζουν ρόλο γιατί είναι τα πρότυπά μας, δεν έχουμε άλλα πρότυπα εμείς, αυτά είναι τα πρότυπα τα δικά μας. Δεν έχουμε τους ηθοποιούς και τους celebrities εμείς, έχουμε αυτούς που είναι στα social media πλέον. Τραγουδιστές και άνθρωποι οι οποίοι γενικά είναι μπλεγμένοι με τη νύχτα επειδή έχουν τον σεβασμό όλων, γι’ αυτό».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ