Αποκαλύψεις – σοκ για τα βίντεο της ντροπής – H απολογία του 35χρονου youtuber

Η «Realnews» φέρνει στο φως την απολογία του 35χρονου youtuber, που κατηγορείται για κακοποίηση ΑμεΑ σε ζωντανή μετάδοση.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΟΥΡΕΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Για μια λάθος συμπεριφορά που ξέφυγε, χωρίς όμως να έχει την πρόθεση να προσβάλει κάποιον, έκανε λόγο ο 35χρονος youtuber Hayate, o oποίος απολογήθηκε για τις κατηγορίες της σωματικής βλάβης αδύναμων ατόμων και εμπορίας ανθρώπων κατ’ επάγγελμα. Η Realnews αποκαλύπτει όλη την απολογία του Μιχάλη Ζάννη, με το προσωνύμιο «Αρχηγός», η οποία όμως δεν έπεισε τον εισαγγελέα και τον ανακριτή, με αποτέλεσμα να προφυλακιστεί. Στο κατηγορητήριο περιγράφονται και τα βίντεο της ντροπής από τις ζωντανές εκπομπές του, με σκηνές ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλων προσώπων.

Ο κατηγορούμενος δραστηριοποιείτο στο YouTube την τελευταία δεκαετία, ενώ τα πρώτα χρόνια έπαιζε διαδικτυακά παιχνίδια σε ζωντανή μετάδοση. Όπως είπε στην απολογία του, το 2019 φιλοξένησε για πρώτη φορά στο σπίτι του ένα ΑμεΑ νεαρής ηλικίας. Οι θεατές του στο διαδικτυακό κανάλι αυξήθηκαν σημαντικά, αφού, από τους 3.000, έφτασαν τους 30.000 καθημερινά. «Οι θεατές άρχισαν να δίνουν συχνότερα και περισσότερα φιλοδωρήματα στο κανάλι μου. Ο ίδιος δε (ΑμεΑ), τότε περιθωριοποιημένος, ενθουσιάστηκε από την εντυπωσιακή αποδοχή του κόσμου και ήθελε να έρχεται συχνά στην εκπομπή μου, επιδιώκοντας αναγνωρισιμότητα και κυρίως αυτοεπιβεβαίωση. Από εκεί που δεν είχε καν φίλους και δεν τον γνώριζε κανείς, μόνο με την παρουσία του στο κανάλι μου, έφτασε στο σημείο να πουλά μέχρι και τα αυτόγραφά του», ισχυρίστηκε ο «Αρχηγός», προσθέτοντας ότι στη συνέχεια και άλλα άτομα άρχισαν να του ζητούν να εμφανιστούν στην εκπομπή του.

«Ήταν σύγχρονοι σταρ»

Καθώς αυξάνονταν οι καλεσμένοι στο σπίτι του, ειδικά αν αυτοί ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες, πολλαπλασιάζονταν και οι θεατές στο κανάλι στο YouTube, αλλά και τα φιλοδωρήματα. Περί τα τέλη του 2022 με αρχές του 2023, άρχισε ως πλάκα από τους θεατές, όπως λέει ο Hayate, η διαδικασία των «δοκιμασιών-challenges»: «Ουσιαστικά, ξεκίνησε εντελώς αυθόρμητα και στο πλαίσιο αστεϊσμού, όταν κάποιος θεατής δεσμεύτηκε να δωρίσει στο κανάλι ένα σεβαστό ποσό, σε περίπτωση που κάναμε αυτό που μας ζητούσε. Εντελώς αυθόρμητα ανέφερα τη δοκιμασία στο παρευρισκόμενο ΑμεΑ, το οποίο αποδέχθηκε να πράξει εάν μοιραζόμασταν τα κέρδη. Βγαίναμε και οι δύο κερδισμένοι, εγώ οικονομικά λόγω της αύξησης ακόμη περισσότερο της επισκεψιμότητας αλλά και των δωρεών, οι δε συμπαρευρισκόμενοί μου, ΑμεΑ και μη, τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, καθώς ένιωθαν να έχουν επιβεβαίωση και επιβράβευση από τον κόσμο. Όλα αυτά τα άτομα είχαν το ταλέντο να ψυχαγωγήσουν τον κόσμο και όλα τους ανέβηκαν πάρα πολύ σε ακολούθους. Ήταν σαν σύγχρονοι σταρ». Όσο πιο δύσκολο ήταν το challenge, τόσο μεγαλύτερο ήταν και το ποσό που προσέφεραν οι θεατές, με αποτέλεσμα, σταδιακά, οι δωρεές να αυξηθούν από 1 και 2 ευρώ, ακόμη και στα 100 ευρώ. «Οι προκλήσεις που ζητούσε το κοινό έβγαιναν από αυτά που κάναμε σαν παρέα. Για παράδειγμα, είχαμε φέρει κάποιον που έσβηνε σπίρτα στο στόμα του. Υπήρχαν και άτομα που, σπάνια, έδιναν και 50 και 100 ευρώ».

Οι δωρεές

O youtuber υποστήριξε ότι, εκτός από το χρηματικό αντίτιμο που εισέπρατταν τα ΑμεΑ για τις δοκιμασίες, ο ίδιος τους κάλυπτε και άλλα έξοδα: «Φρόντιζα προσωπικά, με δικά μου αποκλειστικά έξοδα, να παρέχω στέγη, τροφή και ενδύματα σε όσα από αυτά τα άτομα δεν είχαν, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που τους πλήρωνα και τα έξοδα σε εξόδους από κοινού που κάναμε, όπως σε κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία κ.λπ., ή τα βοηθούσα όταν είχαν κάποια έκτακτη οικονομική ανάγκη, χωρίς φυσικά να ζητάω κάποιο αντάλλαγμα. Μάλιστα, με τα περισσότερα άτομα που φιλοξενούσα στις εκπομπές μου ήμασταν και φίλοι, κάναμε παρέα και εκτός των ζωντανών εκπομπών».

Ο Hayate υποστήριξε πως όλα τα άτομα που βρίσκονταν στις εκπομπές του στο YouTube, πήγαιναν με δική τους πρωτοβουλία στο σπίτι του, χωρίς ο ίδιος να τους πιέσει. «Ουδέποτε “στρατολόγησα”, ουδέποτε έβαλα τρίτους να στρατολογήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες που συμμετείχαν στις εκπομπές μου, ουδέποτε εξανάγκασα κάποιο από αυτά να έρθει ή το εμπόδισα να αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή που επιθυμούσε από το σπίτι, ουδέποτε έκανα κάτι χωρίς τη συναίνεσή του».

Οπως είπε ο 35χρονος, κάποια στιγμή τον Αύγουστο, μετά τις διακοπές του, αναγνώρισε το λάθος του και σταμάτησε τις ζωντανές εκπομπές με καλεσμένους στο YouTube. Λίγο καιρό μετά, προφυλακίστηκε ένας άλλος youtuber, ο οποίος έγινε γνωστός στο διαδίκτυο από τα live του «Αρχηγού», στη συνέχεια όμως ήρθαν σε ρήξη και αποφάσισε να ανοίξει το δικό του κανάλι.

Οι δοκιμασίες

Στη δικογραφία περιγράφονται καρέ-καρέ τα βίντεο με τις δοκιμασίες, που περιλάμβαναν ύβρεις, χτυπήματα και ακραίο bullying. Σε ένα από τα βίντεο, ο «Aρχηγός» βγάζει ένα χαρτονόμισμα, το ακουμπά πάνω στο τραπέζι και λέει σε δύο άτομα να πέσουν στο πάτωμα και να προσποιηθούν πως είναι σκύλοι. Πράγματι, εκείνοι πέφτουν στα γόνατα και γαβγίζουν ο ένας στον άλλον, ενώ εκείνος τους δίνει οδηγίες. Σε άλλο challenge, ο «Αρχηγός» ζητά από τους θεατές να ρίξουν «κατοστάμπαλο», δηλαδή να δωρίσουν 100 ευρώ, για να ρίξει μια κοπέλα σφαλιάρα σε δύο άνδρες. Οι δωρεές «έπεφταν βροχή» ενθουσιάζοντας τον «Αρχηγό», αλλά και τους καλεσμένους του. «To AμεA τρελάθηκε, εκστασιάζεται στη σκέψη ότι θα πάρει πενηντάρικο, αλλά πού να ήξερε τι θα πάρει», ακούγεται να λέει ο «Αρχηγός» σε ένα από τα live. Σε άλλο βίντεο, απευθυνόμενος σε θεατή, ο Hayate του λέει «ρίξε πενηντάμπαλο και είναι εδώ και περιμένει, στις διαταγές σου», αναφερόμενος σε ΑμεΑ που φιλοξενεί.

Στο κατηγορητήριο γίνεται η περιγραφή ακόμη ενός live, στο οποίο ο «Αρχηγός» ζητά από τους θεατές να βάλουν δέκα ευρώ για να δουν κάποιον να ρίχνει σφαλιάρα σε άλλον. Εκτός από τις παραινέσεις του youtuber, ιδέες για challenges έδιναν και οι καλεσμένοι του. Ο Hayate υποστήριξε ότι στα βίντεο με τις προσβολές και τις σκηνές βίας ο ίδιος βρισκόταν σε διακοπές, ήταν εκτός σπιτιού ή κοιμόταν και δεν γνώριζε τι γινόταν. «Ηταν ελάχιστες οι φορές που χειροδίκησα, σε καμία περίπτωση με ακραία μορφή, εναντίον συγκεκριμένων ατόμων (μη ΑμεΑ)», είπε. Οσο μεγάλωναν η φήμη του «Αρχηγού» και η επισκεψιμότητα των εκπομπών, άρχισαν να εμφανίζονται και άτομα που απέκτησαν κάποια αναγνωρισιμότητα από εμφανίσεις τους σε άλλα κοινωνικά δίκτυα ή και cult τηλεοπτικές εκπομπές.

«Ερχονταν και celebrities και περνούσαμε καλά», κατέθεσε μια κοπέλα που εμφανίστηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του youtuber. Οπως είπε, ο «Αρχηγός» φερόταν καλά στους καλεσμένους του και ειδικά στα ΑμεΑ: «Δεν έβλεπα καμία κακομεταχείριση. Αυτά τα παιδιά έκαναν πράγματα για την τηλεθέαση και την πλάκα, δεν το έβλεπα να είναι κάτι κακό. Σε ένα από τα challenges που ήμουν παρούσα αλλά έλειπε ο Μιχάλης, οι κοπέλες έπιναν σφηνάκια, κάποια στιγμή είχαν μεθύσει και έκαναν εμετούς και οι θεατές έδιναν χρήματα για να συνεχίσουν να πίνουν. Ενημέρωσα τον Μιχάλη μέσω τηλεφώνου και μου είπε να τους σταματήσω. Μάλιστα, ήρθε το ΕΚΑΒ και τις πήρε και ο Μιχάλης πήγε στο Θριάσιο Νοσοκομείο να τις δει».

Οι δικηγόροι του 35χρονου youtuber, Βασίλης Χρονόπουλος και Αναστασία Κερχανατζίδου, δήλωσαν στην «R»: «Ο εντολέας μας αναγνώρισε από την πρώτη στιγμή το λάθος του, αλλά αρνείται τις κατηγορίες κατά τον τρόπο που του αποδίδονται. Δυστυχώς, αυτό που παρουσιάζεται προς τα έξω είναι κάποιες μεμονωμένες ατυχείς στιγμές μιας παρέας ισότιμων ατόμων και φίλων, που κατά βάση συναθροίζονταν για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Η δε ανάμειξη σε αυτές σκηνών ωμής βίας από εκπομπή έτερου youtuber, που προφυλακίστηκε προ τριμήνου, συνετέλεσε καταλυτικά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς το χειρότερο. Ευτυχώς, η αλήθεια απέχει πολύ από αυτό και είμαστε βέβαιοι πως σύντομα αυτή θα αποκαλυφθεί και ο κατηγορούμενος θα είναι και πάλι ελεύθερος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ