Απεγκλωβισμός με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καρδίτσα – Με Zodiac, Hummer και Μ113 επιχειρεί ο Στρατός

Δεν σταματούν να σώζουν πολίτες που κινδύνευσαν από τις πλημμύρες, ιδιαίτερα στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν επιστρατεύσει ακόμη και αμφίβια οχήματα.

του Χρήστου Μαζανίτη

Συνεχίζουν με αμείωτη ένταση οι Ένοπλες Δυνάμεις να απεγκλωβίζουν πολίτες από τις οροφές πλημμυρισμένων κτηρίων.

Ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας απεγκλώβισε ένα ανήλικο παιδί με την μητέρα του στην Κοσκινιά Καρδίτσας. Την ίδια στιγμή, το μηχανικό του στρατού προχωρά με πυρετώδεις διαδικασίες κατασκευή γέφυρας τύπου Μπέλεϋ στα Καλά Νερά Βόλου ενώ στελέχη του Στρατού έφτασαν όχημα Hummer στην Ιτέα Καρδίτσας.

Ταυτόχρονα, στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ από τις «Σκιές του Αιγαίου», τα επίλεκτα μέλη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, έχουν μεταβεί στις πληγείσες περιοχές με 14 βάρκες, κατάλληλο εξοπλισμό και υλικά αναρρίχησης.

Στην μάχη για την διάσωση των απεγκλωβισμένων έχουν επιστρατευτεί βάρκες Zodiac αλλά και τα θωρακισμένα αμφίβια τύπου Μ113 από τον Στρατό Ξηράς.

Όπως τόνισε νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στην αρχή διατέθηκαν για τις διασώσεις 7 λέμβοι. Τώρα στην περιοχή οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με πάνω από 30 λέμβους και κατευθύνονται και άλλες. 71 άτομα του σχεδίου Ξενοκράτης και επιπλέον αυτών υπάρχουν στις γύρω περιοχές, στα γύρω στρατόπεδα ακόμα 36 άτομα για να επέμβουν όπου χρειαστεί σύμφωνα με τις οδηγίες της πυροσβεστικής.

«Επτά ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να δράσουν τα 3 εξ αυτών έρευνας – διάσωσης, τα 2 από αυτά όπως ανέφερε ο κύριος Υπουργός ήδη βρίσκονται στον αέρα. Υπάρχει επίσης σε ετοιμότητα ένα αεροσκάφος C130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό και ένα ΠΤΜ τα οποία ενδεχομένως αν χρειαστεί να προσεγγίσουν και αυτά στην περιοχή την πληγείσα από πλευράς θάλασσας εννοώ στο Βόλο προκειμένου να υποδεχθούν και να φιλοξενήσουν αν χρειάζεται πολίτες» ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Υπάρχει επιπλέον ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρών λεωφορείων, 19 μηχανημάτων μηχανικού, 128 οχημάτων γενικής χρήσης και ήδη στην περιοχή έχει αναπτυχθεί από προχθές το βράδυ στην περιοχή των Καλών Νερών που έπεσε η γέφυρα ένα κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Μπέλευ η οποία τώρα είναι στο στάδιο που μπορεί να αρχίσει να στήνεται όταν το επιτρέψουν οι καιρικέ συνθήκες.

Επιπλέον αυτού έχουν αναπτυχθεί κλιμάκια του μηχανικού της ΜΟΜΚΑ στη μια άλλη περιοχή της περιοχής της Μαγνησίας που έχει πέσει μια γέφυρα καθώς επίσης έχει γίνει η πρώτη επαφή με την καταστραφείσα γέφυρα στο Μουζάκι.

«Θα αναφερθούν και άλλες γέφυρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και μπορούν να διαθέσουν γέφυρες Μπέλευ προκειμένου να γεφυρώσουν αυτές που καταστρέφονται.

Επιπλέον αυτού έχουμε αναπτύξει χώρους φιλοξενίας ιδίως στο στρατόπεδο 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο Βόλο όπου φιλοξενούνται ήδη πολίτες» τόνισε ο Στρατηγός Φλώρος, καταλήγοντας: «Θα ήθελα να τονίσω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα από την πρώτη στιγμή σε ότι συμβαίνει στους συμπολίτες γιατί αυτή είναι μια από τις αποστολές της. Και όταν η κοινωνία πλήττεται οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντοτε βεβαίως υπό τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του έχοντος τη γενική ευθύνη που είναι το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους. Και εκτός από τις δυνάμεις που ανέφερα στην περιοχή κατευθύνονται δυνάμεις και από άλλους σχηματισμούς γειτονικούς προκειμένου να συνδράμουν όσο μπορούν καλύτερα, αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα στους πληγέντες πολίτες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ