Αντώνης Συκάρης: Η τελευταία δήλωσή του λίγο πριν αναχωρήσει για το Νεπάλ

O έμπειρος ορειβάτης, Αντώνης Συκάρης  μόλις είχε «κατακτήσει» το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων.

Των Κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Κ. ΜΠΙΤΖΗΛΟΥ

Βρισκόταν σε υψόμετρο 7.400 μέτρων. Η ώρα στο Νεπάλ ήταν 4 τα ξημερώματα όταν «έσβησε» ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια, σκορπώντας τη θλίψη στην οικογένειά του, στην Ελλάδα και στους φίλους της ορειβασίας.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι, λίγη ώρα αφότου έφτασε στην κορυφή και προτού ξεκινήσει τη μοιραία κατάβαση, αφιέρωσε τη νίκη του στους δύο Ελληνες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Νταουλαγκίρι το 1998, τον Νίκο Παπανδρέου και τον Μπάμπη Τσουπρά, αλλά και στον νεαρό ορειβάτη Ερμή Θεοχαρόπουλο, που έχασε τη ζωή του πριν από περίπου δυόμισι μήνες στα Τζουμέρκα.

«Όταν βρίσκεσαι σε ένα βουνό και έχεις κάνει μια ολόκληρη διαδρομή, μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου, θα πάρεις και ένα ρίσκο. Είναι στη φύση του ορειβάτη, όσο και να ελέγχει και να μετριάζει τον κίνδυνο, να παίρνει ρίσκα. Στην ορειβασία λέμε πολλές φορές ότι καλός ορειβάτης είναι ο ζωντανός ορειβάτης, όμως αυτό είναι άδικο. Καταλήγω από την 32χρονη εμπειρία μου, γιατί κι εμένα με έχει χτυπήσει εννέα φορές χιονοστιβάδα στη ζωή μου, ότι καλός ορειβάτης είναι και ο τυχερός ορειβάτης. Χρειάζεται να έχεις και λίγο τύχη», έλεγε στη Realnews ο Αντώνης Συκάρης, λίγο πριν ξεκινήσει για το μοιραίο ταξίδι του στο Νεπάλ, με αφορμή τον θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

«Τελείωσε το οξυγόνο»

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω, μου φαίνεται σαν ψέμα. Έφυγε τόσο άδοξα. Ο Αντώνης ανέβηκε στην κορυφή και, δυστυχώς, το μοιραίο έγινε κατά τη διάρκεια του γυρισμού. Ήταν πολύ έμπειρος και είχε ξαναπεράσει από τέτοιες συνθήκες», λέει στην «R» ο Φώτης Θεοχάρης, φίλος και συναθλητής του Αντώνη Συκάρη.

«Θεωρώ ότι κάτι δεν πήγε καλά στους υπολογισμούς που είχαν γίνει στο οξυγόνο. Του τελείωσε το οξυγόνο. Δεν είχε άλλη διαθέσιμη μπουκάλα και, με την κούραση που είχε, εξέπνευσε εκεί. Προφανώς, για να τελειώσει το οξυγόνο, κάτι δεν πήγε καλά. Ήταν άραγε χαλασμένη η βαλβίδα; Δεν ξέρουμε τι έγινε ακόμη. Θα φανεί τις επόμενες ημέρες», δηλώνει ο Φ. Θεοχάρης. Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης αναφέρεται στη «νόσο του υψόμετρου», η οποία, όπως επισημαίνει, δεν αποκλείεται να επηρέασε τον Αντώνη Συκάρη.

«Ουσιαστικά πρόκειται για πνευμονικό ή εγκεφαλικό οίδημα. Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως έλλειψη προσανατολισμού και παραισθήσεις. Δεν μπορείς να κρατήσεις το μυαλό σου. Η μόνη λύση είναι η άμεση φαρμακευτική αγωγή», λέει στην «R» ο Φ. Θεοχάρης.

Ο ίδιος θυμάται και ορισμένες κοινές προσωπικές τους στιγμές. «Κατά το παρελθόν έχουμε κάνει αποστολές μαζί, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2018 είχαμε κάνει μια μεγάλη ανάβαση στο Νεπάλ. Είχαμε πάει μαζί. Αποστολή δύο μηνών. Είναι μεγάλη απώλεια αυτή για την κοινότητα των ορειβατών. Είναι κρίμα που ο Αντώνης πέθανε στο βουνό. Είχε μεγάλη εμπειρία, με πολλές αναβάσεις σε υψόμετρα πάνω από 3.000 μέτρα», καταλήγει ο φίλος του κορυφαίου ορειβάτη.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews

Αντώνης Συκάρης - Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ